România a încetat exportul de gaze către Republica Molodva, țară care, în sezonul rece din care tocmai am ieșit, a depins în totalitate de noi pentru a se putea încălzi. Zero metri cubi trec, de ieri, pe sub Prut de unde, cu o lună în urmă, trimiteam și câte 6 milioane de metri cubi zilnic.
Încălzirea vremii a făcut ca exporturile către Moldova să nu mai fie necesare. Și în intern vedem cum, din datele Transgaz, totalul surselor de gaze a ajuns la 32 milioane de metri cubi. Acum două luni, erau aproape duble.
Producția rămâne constantă, la 24 milioane metri cubi. Exportul, în fapt tranzitul de gaze, către Ungaria a scăzut și el, la doar 2,7 milioane metri cubi.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Ce rămâne oarecum constant este importul pe care în facem din Bulgaria. De fapt, via Bulgaria, pentru că gazul vine din Turcia, proveniența lui putând fi Rusia sau Azerbaijan. Importăm peste 8 milioane de metri cubi prin punctul Negru Vodă. Injectarea gazului în depozite atinge 5,6 milioane de metri cubi. Suntem, de trei zile, în sezonul de stocare a gazului în depozite, sezon care se va încheia în 31 octombrie. Aceste depozite sunt pe trei sferturi goale acum, după sezonul rece. Comisia Europeană nu mai mai impune umplerea lor la 90%, ca în precedenții doi ani, lucru care ar fi obligat operatorii români să stocheze 2,2 miliarde de metri cubi, pe lângă cele 0,8 miliarde care sunt deja în subteran. Este o măsură care bucură operatorii, pentru că ei nu sunt deloc bucuroși să stocheze care devin apoi mai scumpe pentru piață(fiind purtătoare de tarife de înmagazinare), deci necompetitive.
Nivelul minim al stocurilor va fi stabilit în parioada următoare de la nivelul ANRE și a Ministerului Energiei.