Gazprom va construi un sit de producție de gaz natural lichefiat cu o capacitate de 3.000 de tone/oră în regiunea Saratov

Redacția aug. 30, 2022 0 comentarii

Gazprom intenționează să construiască în regiunea Saratov o uzină pentru producția de gaz natural lichefiat (GNL), a anunțat guvernul regional într-o declarație pe canalul său oficial Telegram, scrie agenția de presă Intefax.

Dragoș Ciuparu, expert în domeniul energetic și fost secretar de stat la Cercetare, a declarat pentru Economedia că Rusia ar putea să transforme gazele naturale stocate în gaze naturale lichefiate aici. 

„Ce face Rusia acum cu gazele pe care le produce, habar n-am, dar pot să suspectez că le stochează sub formă de gaz natural lichefiat pentru că și-au construit mai multe stații de lichefiere și în felul asta pot fi stocate. Fluxurile de bani pe care le primesc sunt cam aceleași ca înainte, deși cantitățile sunt mai mici pur și simplu pentru că prețurile sunt foarte sus și atunci dacă fluxul financiar este asigurat, ei cumva stau liniștiți, stochează cantitățile de gaz natural sub formă de gaz natural lichefiat, bănuiesc, pentru că altminteri nu ai cum decât să presurizezi până la presiunea de proiectare a conductelor, conductele închise, iar volumele care pot fi stocate acolo sunt limitate, după care ajungi în situația în care să trebuiască să îl arzi pur și simplu dacă ai depășit sau ai atins presiunile maxime în conductele de transport”, spune Dragoș Ciuparu.

Guvernatorul regional interimar Roman Busargin a semnat documentele relevante cu conducerea companiei. Se preconizează că investițiile în proiect vor depăși 3 miliarde de ruble, se arată în declarație.

Complexul urmează să producă 3 tone de gaz natural lichefiat pe oră. GNL va fi utilizat ca și combustibil pentru motoare. Planurile suplimentare prevăd construirea unor stații de alimentare cu gaz pe drumurile Samara-Engels-Volgograd și Saratov-Ozinki. În prezent, compania alege un loc pentru construirea unei uzine de GNL într-unul dintre districtele din regiune.

„Pentru noi, acesta este un nou vector, care deschide perspective în ceea ce privește logistica și transportul. De asemenea, acest proiect rezolvă sarcina stabilită de președintele Federației Ruse – de a utiliza gazul lichefiat pe piața internă a țării. Compania va fi sprijinită în alocarea unui teren și a conexiunii la rețea”, a declarat Busargin, citat în comunicat.

Potrivit site-ului Gazprom, aceasta este o companie specializată din cadrul grupului Gazprom desemnată ca operator unic pentru proiecte de producție de GNL la scară mică.

Activitatea sa principală este construcția de complexe de lichefiere a gazelor naturale de tonaj redus. Gazprom LNG Technologies se ocupă, de asemenea, de organizarea logisticii pentru livrarea GNL la punctele de distribuție, de crearea infrastructurii de vânzare și de transformarea echipamentelor de transport și a echipamentelor utilizatorilor finali pentru a utiliza GNL ca și combustibil pentru motoarele cu combustie internă și centralele electrice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *