Germania e gata să oprească la iarnă exporturile de electricitate către Franța și alte țări. Măsura ar putea fi luată pentru ca piața germană să nu rămână fără curent

Energie curent electricitate Foto: Pexels.com

Germania avertizează țările cărora le vinde electricitate, printre care se află și Franța învecinată, că ar putea opri exporturile la iarnă. 

Măsura ar putea fi luată ca “ultimă soluție” pentru a evita penuria locală și a preveni o defecțiune a rețelei sale de electricitate, a avertizat un reprezentat al celui mai mare operator de rețea din Germania, citat de Financial Times.

Cu toate acestea, Hendrik Neumann, directorul tehnic al Amprion, cel mai mare dintre cei patru operatori de rețele electrice din Germania, a spus că un astfel de scenariu ar fi probabil mai degrabă o chestiune de ore decât de zile.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Unele țări europene, nemulțumite de uriașa subvenție germană pentru energie

Avertismentul germanilor apare într-un moment de tensiuni sporite în ceea ce privește răspunsul Berlinului la criza energetică, adică ajutorul de 200 de miliarde de euro pentru subvenționarea energiei consumate de întreprinderile și  gospodăriile germane. Unele state din Uniunea Europeană consideră că acest scut de protecție riscă să submineze unitatea europeană.

Pe fondul acuzațiilor potrivit cărora Germania își folosește puterea economică pentru a-și proteja gospodăriile într-un mod pe care alții nu și-l pot permite, premierul italian demisionar Mario Draghi a declarat că “în fața amenințărilor comune ale vremurilor noastre, nu ne putem împărți în funcție de spațiul din bugetele noastre naționale”.

Orice întrerupere sau reducere a exporturilor de electricitate din Germania ar putea agrava deficitul de aprovizionare în Franța, unde aproape jumătate din cele 56 de centrale nucleare ale țării sunt în prezent scoase din rețea.

Guvernul francez face presiuni asupra grupului de utilități de stat EDF pentru a reporni în această iarnă toate cele 32 de reactoare nucleare care au fost oprite la un moment dat în această vară pentru întreținere și din cauza unor probleme de coroziune.

Câtă electricitatea importă Franța din Germania

Franța a importat 6.000 de gigawați-oră de energie electrică din Germania în perioada ianuarie-martie – echivalentul a 5% din producția totală de energie a țării în acest trimestru, de 5 ori mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut.

Germania este de ani de zile un exportator net de energie electrică. Anul trecut a vândut cu 17.400 GWh mai multă energie electrică către alte țări decât a importat, comparativ cu 18.500 GWh cu un an înainte, potrivit datelor autorității de reglementare a rețelei. Cei mai mari cumpărători de energie germană au fost Franța și Austria.

“Ne așteptăm la o situație foarte tensionată în iarna care urmează”, a declarat Neumann pentru Financial Times. Criza energetică provocată de războiul din Ucraina este doar una dintre mai multe “probleme care se suprapun”, a adăugat el. Printre alte bătăi de cap se numără oprirea centralelor nucleare franceze și întreruperea livrărilor de cărbune cauzată de nivelul scăzut al apei pe principalele râuri.

Ce face Germania cu reactoarele nucleare

Neumann a declarat că nu împărtășește punctul de vedere al ministrului german al economiei, Robert Habeck, care în iulie a susținut că țara nu se confruntă cu o problemă de electricitate.

“Dacă ar fi fost așa, nu ni s-ar fi cerut [de către guvern] să realizăm o analiză specială [privind piața energiei electrice în timpul iernii]”, a spus el.

Ca urmare a acestei analize, guvernul german a decis luna aceasta să amâne dezafectarea programată pentru acest an a două dintre cele trei centrale nucleare rămase în țară.

Neumann a cerut ca toate cele trei centrale să rămână în funcțiune, spunând că nu se știe încă cât de strânsă va fi piața.

“Tot ce pot spune este că trei centrale nucleare ar fi mai bine decât două”, a spus el. Cu toate acestea, el a precizat că punctul de vedere al Amprion este unul tehnic, care ignoră “aspectele politice și ideologice”.

“Guvernul trebuie să tragă concluziile politice și să își asume responsabilitatea politică”.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: