Germania: Preţurile locuinţelor vor scădea anul viitor cu 3,5% / Experții spun că şansele unei prăbuşiri a pieţei sunt scăzute / Prețurile vor scădea ușor și în 2024

Berlin

Preţurile locuinţelor în Germania ar urma să scadă anul viitor cu 3,5%, deoarece reducerea puterii de cumpărare şi majorarea dobânzilor afectează consumatorii, dar şansele unei prăbuşiri a pieţei sunt scăzute, conform unui sondaj realizat de Reuters în rândul analiştilor şi experţilor în piaţa imobiliară.

După un indicator armonizat utilizat la nivelul Uniunii Europene, preţurile de consum din Germania au crescut în octombrie cu 11,6% în ritm anual, în timp ce Banca Centrală Europeană majorează dobânzile într-un moment în care blocul comunitar se îndreaptă spre recesiune, ceea ce pune o presiune imensă asupra bugetelor gospodăriilor.

Conform sondajului realizat în perioada 8-18 noiembrie, 12 experţi au anticipat că preţurile locuinţelor în Germania ar urma să scadă anul viitor în medie cu 3,5%, o schimbare semnificativă faţă de avansul de 0,5% previzionat în august. În 2024 se aşteaptă un declin de 0,5%, urmat de un avans de 1% în 2025.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Dar când au fost întrebaţi de şansele unei prăbuşiri a pieţei imobiliare în 2023, 11 respondenţi au apreciat ca fiind scăzute şi doar unul a spus că ar fi ridicate. 

“Reducerea cererii pentru împrumuturi ipotecare şi scăderea puterii de cumpărare indică o modificare a pieţei imobiliare. Ne aşteptăm mai degrabă la o corecţie semnificativă şi nu la o prăbuşire a preţurilor locuinţelor”, a apreciat Carsten Brzeski de la ING.

Totuşi, media răspunsurilor la întrebarea: “cât de mult ar putea scădea preţurile de la o valoare maximă la o valoare minimă” a fost 10%.

“În primul trimestru din 2022 s-a înregistrat din nou o creştere ridicată faţă de anul precedent, iar comparativ cu aceste valori un declin de 10% este destul de realist”, a explicat Jörg Utecht de la Interhyp. 

Totuşi, declinul nu va fi suficient pentru a face piaţa imobiliară accesibilă, susţin experţii.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: