Germania a promis că va renunța la gazul rusesc până la jumătatea anului 2024, deoarece SUA au declarat că va avea ca obiectiv să livreze UE în acest an, împreună cu alți furnizori, cel puțin 15 miliarde de metri cubi de gaz natural lichefiat suplimentar, scrie Financial Times.
Anunțurile au subliniat hotărârea din Europa și SUA de a limita dependența de energia rusă și au venit în momentul în care președintele american Joe Biden s-a întâlnit cu Ursula von der Leyen, președintele Comisiei UE, vineri dimineață la Bruxelles, în a doua zi a călătoriei sale în Europa.
Ministrul Germaniei de Economie, Robert Habeck, a declarat că țara poate fi „independentă de gazul rusesc, cu excepția unei părți mici”, încă din vara lui 2024. De asemenea, Germania își propune să fie aproape independentă de cărbunele rusesc până în toamnă și să-și reducă dependența de Petrolul rusesc la jumătate până la sfârșitul verii acestui an.
Angajamentul SUA pentru GNL nu a specificat cât de mult din volumele suplimentare de gaze ar proveni direct din America sau din alte țări, evidențiind dificultatea creșterii rapide a capacității și a redirecționării contractelor în piața energiei.
UE se grăbește să-și elimine treptat dependența de gazul, petrolul și cărbunele rusești cât mai repede posibil, Bruxelles-ul urmărind o reducere cu două treimi a importurilor de gaze rusești până la sfârșitul anului. Acest lucru va fi greu de realizat, mai ales într-un moment în care politicienii sunt supuși unei presiuni intense din partea alegătorilor să facă tot ce le stă în putință pentru a reduce facturile la energie.
Liderii UE se întâlnesc astăzi pentru a doua zi a unui summit de la Bruxelles pentru a lua decizii cu privire la modalitățile de atenuare a creșterii prețurilor la energie.