Germania se confruntă cu cele mai mari scumpiri ale importurilor din ultimele patru decenii

Redacția aug. 28, 2021 0 comentarii
germania, steag germania

Germania se confruntă cu cea mai mare creștere a inflației importate de la începutul anilor 1980, din cauza dificultăților cu care se confruntă firmele pentru a asigura stocurile, pe fondul unei înrăutățiri a aprovizionării, scrie Bloomberg.

În luna iulie, mărfurile care soseau în țară din străinătate erau cu 15% mai scumpe decât acum un an, arată datele publicate vineri. Costul bunurilor de bază a crescut cu aproximativ 19%, iar energia s-a scumpit cu aproape 90%. Acesta din urmă reflectă o scădere a prețurilor în 2020, când pandemia a închis economia și a erodat cererea.

Având în vedere că transportul maritim este întrerupt de noile infecții cu coronavirus și de închiderea porturilor, producătorii în special se luptă să țină pasul și transmit din ce în ce mai mult costurile mai mari clienților.

Prețurile de consum au accelerat cel mai probabil cu 3,4% în această lună, potrivit unui sondaj efectuat înainte ca datele să fie publicate luni. Aceasta este cu mult peste obiectivul de 2% al Băncii Centrale Europene pentru zona euro, deși factorii de decizie politică spun că actuala creștere va fi temporară.

Distrugerea lanțurilor de aprovizionare globale amenință perspectivele redresării economice mondiale.

În Germania, cea mai mare economie din Europa, încrederea în afaceri a scăzut pentru a doua lună, în august, alimentând îngrijorările cu privire la faptul că previziunile optimiste de creștere pentru acest an ar putea fi revizuite în jos.

Sursa foto: Pexels Ingo Joseph

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *