Consumatorii germani trebuie să se pregătească pentru creşteri dramatice de preţuri, dacă Uniunea Europeană va interzice gazele ruseşti, a declarat marţi directorul general al grupului de utilităţi E.ON Germany, Filip Thon, informează agenția Reuters, citată de Agerpres. Creşterea numărului de victime civile din Ucraina sporeşte presiunile asupra blocului comunitar să impună sancţiuni asupra sectorului energetic, dar Germania este una dintre țările care încă respinge embargoul.
Într-un interviu pentru agenţia de presă germană RND, Filip Thon a avertizat că firma de utilităţi se confruntă în această primăvară cu preţuri de 20 de ori mai mari la gaze şi de opt ori mai mari la electricitate comparativ cu situaţia din urmă cu un an. Cât de mult vor mai creşte preţurile în situaţia unui embargou pentru gazele din Rusia depinde de măsura în care Germania îşi va majora rezervele, care în prezent sunt la aproximativ 25%-27% din capacitate, înainte de următorul sezon rece, a spus Thon.
“Situaţia este foarte tensionată, chiar şi fără oprirea livrărilor”, a spus Filip Thon pentru RND, adăugând că oprirea importurilor de gaze ruseşti ar avea “consecinţe dramatice pentru economia germană”.
Şeful E.ON a cerut statului să ofere un sprijin financiar suplimentar pentru gospodăriile private pentru a limita impactul loviturii, de exemplu prin reducerea taxelor la facturile la energie.
După mai mulţi ani în care a prosperat de pe urma importurilor de energie din Rusia, Germania este zguduită în prezent de o dezbatere cu privire la modul cum ar trebui reduse relaţiile de afaceri dintre cele două ţări, care, potrivit criticilor, au ajutat Rusia să îşi finanţeze invadarea Ucrainei. Rusia furnizează aproximativ 40% din necesarul de gaze al Europei.
Ministrul german al Finanţelor a respins luni ideea unui embargou UE asupra importurilor de gaze din Rusia, chiar dacă creşterea numărului de victime în rândul civililor din Ucraina sporeşte presiunile asupra blocului comunitar să impună sancţiuni asupra sectorului energetic al Rusiei.