Germania vrea să atragă lucrători din Turcia pentru a acoperi lipsa personalului la aeroporturi. Presa turcă se bucură deja pentru un nou tratat de recrutare de forță de muncă și face comparații cu 1961

aeroportul internațional din frankfurt, germania, aeroport, travel, calatorie, vacanta, zbor Sursa foto: Wikipedia - Airliners.net / Konstantin von Wedelstaedt

Lipsa personalului calificat pe piața germană a muncii nu este un fenomen nou. Dar aeroporturile germane se confruntă în prezent cu o nevoie acută de angajați. După doi ani de restricții din cauza pandemiei, numeroși locuitori ai Germaniei se grăbesc acum să plece în concedii. La aeroporturi îi așteaptă însă cozi fără sfârșit, zboruri întârziate sau chiar anulate, relatează postul de radio Deutsche Welle.

Din cauza situației tensionate, operatorii aeroporturilor germane vor acum să angajeze personal suplimentar din Turcia. Aproximativ 2000 de lucrători din Turcia ar urma să fie recrutați temporar și plasați mai ales în sectorul procesării bagajelor. Problematic este faptul că angajații străini nu pot fi utilizați la controalele de securitate, sectorul cel mai solicitat în prezent.

Birocrație accelerată pentru o detensionare rapidă

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Guvernul federal este alături de companiile din domeniul aerian în aceste vremuri grele, a dat recent asigurări ministra de Interne Nancy Faeser.

“Le ajutăm acum cu măsuri pe termen scurt. Facem posibilă angajarea rapidă de personal din străinătate, în special din Turcia. Permisele de ședere și de muncă necesare sunt acordate în regim de urgență”, a arătat Faeser. Rămâne însă valabilă verificarea strictă a eligibilității celor care urmează să fie angajați.

Lucru confirmat de Federația economică a traficului aerian german (BDL) în dialog cu DW. Verificările necesare pentru angajații din state terțe vor fi accelerate, pentru a permite utilizarea rapidă a acestora în lunile de vară, a declarat purtătoarea de cuvânt a BDL Julia Fohmann. “În loc de două-trei luni, procedura va dura acum două-trei săptămâni.”

Partea turcă nu a fost informată

Sindicatele și firmele de profil din Istanbul și Ankara nu au fost deocamdată informate pe această temă, susține Emre Eser, corespondent al redacției turce a DW în Turcia. Nici operatorul turc de aeroporturi TAV Airports Holding, nici compania Turkish Airlines nu ar avea pe moment informații în acest sens. De asemenea, ambasada germană la Ankara a comunicat DW că nu ar fi implicată în proces.

Fondatorul Bonnair Tours, Mustafa Kocabayraktar, care se ocupă și cu problemele de viză ale angajaților, a spus pentru DW că primește în prezent multe solicitări, la care nu poate răspunde însă satisfăcător, pentru că nu ar dispune de informațiile necesare.

Și Turcia are nevoie de ei

Clar este că de personalul care ar urma să vină din Turcia în Germania este nevoie de fapt și în Turcia. Ar fi vorba de oameni cu pregătire și “experiență în domeniile circulație aeriană și servicii la sol pentru aeroporturile turcești”, potrivit ministrei germane de Interne Faeser.

Corespondentul DW Eser insistă că Turcia nu vrea să-și piardă angajații de la aeroporturi, mai ales în plin sezon. Angajații calificați vorbitori de germană și engleză sunt extrem de utili în prezent la aeroporturile turcești.

Turismul are în Turcia o importanță economică enormă. “Așteptările sunt foarte ridicate după doi ani de pandemie”, spune Eser. Turcia ar putea avea probleme acum, dacă forța de muncă specializată ar pleca în Germania.

Euforie și dezamăgire printre lucrătorii turci

Ideea are o mare rezonanță în prezent în opinia publică din Turcia. Presa turcă relatează pe larg pe acest subiect. “Germania vrea să recruteze angajați temporari turci” – un titlu des întâlnit. Salariul lunar ar fi de 4.000 de euro, s-a vorbit uneori chiar de 6.000 de euro.

Numeroși lucrători turci au fost foarte bucuroși după primele astfel de relatări, a observat Emre Eser. “Mulți au crezut că vor emigra în Germania și vor rămâne acolo, că vor avea drept de ședere pe termen lung.”

Odată cu detaliile suplimentare, a crescut însă și dezamăgirea. Planul în prezent este ca lucrătorii turci să se afle doar pe termen scurt în Germania. Pentru o perioadă de până la trei luni, conform Asociației Muncii de la Aeroporturile Germane (ADV).

Un nou 1961?

Lucrători turci care vin pe termen scurt în Germania pentru a rezolva probleme acute pe piața germană a muncii – gândul ne duce aproape automat la tratatul de recrutare germano-turc din 1961.

Acest tratat a permis relocarea în Germania a mai multor generații de lucrători turci, care s-au stabilit cu familiile în Republica Federală și au contribuit la miracolul economic german de atunci.
Președintele federal Steinmeier în vizită în regiunea Ruhr

Președintele Steinmeier a amintit de tratatul de recrutare de forță de muncă din 1961 la vizita lui din regiunea Ruhr

Presa turcă face și ea comparații cu 1961. Este de așteptat ca proiectul actual să fie extins și la alte domenii pe lângă aeroporturi? Răspunsul oficial este NU. Miniștrii germani ai Circulației, Muncii și Internelor au insistat într-o conferință de presă comună că ar fi vorba strict de o măsură pe termen scurt. Ministrul Muncii Hubertus Heil a declarat: “Nu este o imigrare de durată în Germania.”

Asemănări și deosebiri

Yunus Ulusoy conduce programul “Migrație și Integrare în spațiul transfrontalier Germania-Turcia” la Centrul pentru Studii Turce și de Integrare de la Essen.

El crede că o comparație între situația de acum și cea din 1961 ar fi falsă. Condițiile cadru din 1961 au fost cu totul altele. “Atunci, Germania avea nevoie de forță de muncă, pe care însă nu era capabilă să o invite. De aceea s-a apelat la tratate bilaterale. Azi există legea imigrației personalului calificat, care se adresează forței de muncă specializate din lumea întreagă”, arată Ulusoy.

50 de ani de la sosirea în Germania a primilor muncitori turci

Totuși, există paralele între cele două situații: “Turcia a fost văzută atunci drept o soluție de urgență: câteva mii de persoane care ar fi urmat să vină în Germania pentru o anumită perioadă de timp. Reîntregirea familiilor nu era prevăzută în acord. Dar lucrătorii s-au dovedit a fi foarte buni iar angajatorii nu au vrut să-i mai lase să plece”, explică Ulusoy.

În contextul actual al tensiunilor de pe piața germană a muncii, operatorii aeroporturilor speră că se va facilita rapid primirea de lucrători străini: “La fel ca întreaga economie germană, și noi cerem de ani buni relaxarea condițiilor de migrație a forței de muncă spre Germania”, a precizat purtătoarea de cuvânt a BDL Fohmann.

Chiar dacă în prezent nu este vorba oficial de migrație, ci de o soluție temporară, planurile guvernului german dau speranțe lucrătorilor turci. Turcia este de ceva vreme deja în criză economică și suferă de pe urma inflației ridicate.


Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: