Germania vrea să împrumute 200 de miliarde de euro pentru a face față creșterii prețurilor la gaze naturale

gaze, aragaz, foc Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Germania se pregătește să împrumute până la 200 de miliarde de euro pentru a finanța un plan de limitare a impactului creșterii costurilor energiei asupra economiei, cea mai mare din Europa, scrie Bloomberg, care avertizează că această măsură riscă să mențină consumul la un nivel ridicat, în condițiile în care se anunță penurii în această iarnă.

Administrația cancelarului Olaf Scholz va folosi un fond creat pentru a contribui la diminuarea impactului pandemiei de coronavirus și îl va consolida cu fonduri suplimentare pentru a limita prețul gazelor. De asemenea, guvernul lucrează la măsuri de reducere a costurilor energiei electrice.

„Prețurile trebuie să scadă”, a declarat Scholz în cadrul unei conferințe de presă la Berlin. „Pentru a atinge acest obiectiv, deschidem o ”umbrelă” mare”.

Analize Economedia

Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu

Germania este deosebit de vulnerabilă la creșterea costurilor energiei declanșată de războiul din Ucraina, din cauza dependenței mari de importurile de gaze rusești. Prețurile mai mari determină companiile să restrângă producția și diminuează puterea de cumpărare a consumatorilor, dar limitarea prețurilor ar putea menține cererea la un nivel ridicat.

Autoritatea de reglementare a rețelelor din țară a avertizat anterior că gospodăriile și companiile au folosit prea mult gaz în ultima săptămână, pe măsură ce temperaturile au scăzut, și a declarat că sunt necesare economii de cel puțin 20% pentru a evita o penurie de combustibil în această iarnă.

Din cauza crizei energetice, economia se va contracta probabil cu 0,4% anul viitor, au declarat mai devreme joi patru dintre cele mai importante institute de cercetare din țară, reducând previziunile din aprilie privind o expansiune de 3,1%.

Guvernul va utiliza așa-numitul Fond de stabilizare economică, care nu face parte din bugetul federal obișnuit, pentru a compensa creșterea costurilor după ce Rusia a redus livrările ca represalii la sancțiunile care decurg din invazia sa în Ucraina. Un grup de experți va elabora acum detaliile privind plafonarea prețurilor, a declarat Scholz.

Măsura reprezintă un compromis politic după ce o controversată taxă pe gaz pentru consumatori a eșuat din cauza îngrijorărilor legate de faptul că era prea larg definită și că ar putea întâmpina probleme juridice după ce guvernul a luat măsuri pentru naționalizarea Uniper SE, cel mai mare cumpărător de gaz rusesc din țară.

Mecanismul de finanțare îi permite lui Lindner, un șoim fiscal care face parte din Partidul Liberal-Democrat pro-business, să își mențină promisiunea de a restabili anul viitor o limită constituțională a împrumuturilor nete. Aceasta a fost suspendată în ultimii trei ani pentru a permite cheltuieli generoase pentru a ajuta gospodăriile și întreprinderile să facă față consecințelor pandemiei.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: