Ghid pentru concediu în Grecia 2024: Costuri, taxe, drum și sfaturi utile / Cum sunt prețurile față de anul trecut

kalymnos grecia sursa foto: Unsplash

Sezonul turistic în Grecia abia a început și mulți români visează deja la plimbările prin piațetele invadate de turiști, la tavernele locale, magazinele de suveniruri și la mirosul și gustul preparatelor tradiționale grecești.

Prețurile ușor mai mari decât anul trecut sunt încă rezonabile pentru un mare număr de turiști români, iar autoritățile elene mizează pe ei.

Meniurile tavernelor grecești arată prețuri mai mari cu câțiva euro față de cele de anul trecut, potrivit informațiilor pe care și le împărtășesc turiștii români pe grupurile de pe rețelele de socializare.

Cu toate că s-au majorat ușor prețurile, autoritățile din Grecia se așteaptă la creșterea numărului de turiști, mai precis vor să depășească performanța impresionantă de anul trecut, arată datele companiilor aeriene și ale sondajelor realizate de organizațiile turistice.

Datele, citate de publicația Tovima arată că principalele țări sursă ale călătorilor străini, inclusiv Germania, Italia, Marea Britanie, SUA, dar și România vor continua să fie actorii principali în sosirile străine în țară.

Publicația mai citează date furnizate de Bank of Greece (BoG) din care rezultă că un total de 32.735.200 de călători străini au vizitat Grecia anul trecut, propulsând veniturile din turism la 20,46 miliarde de euro, o sumă impresionantă.

Trendul contiună și în acest an.  Cele mai recente prognoze ale Băncii Naționale a Greciei (NBG), citate de news.gtp.gr arată că țara vizează un nou record în turism în acest an.

Potrivit celui mai recent număr al seriei „Tendințe în afaceri” a NBG, sosirile în Grecia au început cu o creștere de 24% în primul trimestru al anului, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

Analiștii NBG adaugă că majoritatea indicatorilor relevanți indică un trend pozitiv continuu. Între timp, indicele cererii pentru hotelurile grecești este la cote istorice.

Ghid pentru concediu în Grecia 2024: Costuri la mâncare

Turiștii aflați în iunie pe Kassandra pot bea o bere cu aproximativ 4-4,5 euro, o cola cu 2,20 euro sau un frape cu 5 euro.

Prețurile pentru o masă în care se regăsesc fructe de mare poate ajunge la aproximativ 13-16 euro, potrivit unor turiști români aflați în prezent în Kassandra, unul dintre brațele din Halkidiki.

Există și variante mai ieftine: o felie de pizza la pachet 2-2,5 euro, gyros pita aproximativ 5 euro sau plăcinte cu brânză și spanac 3 euro.

Un souvlaki de porc ajunge la 7,5 euro, iar un șnițel de pui cu garnitură la 8 euro.

Prețurile pot diferi, în funcție de tavernă și de localitate.

Mulți dintre turiști preferă supermarketurile din zonele în care își petrec vacanțele, care oferă prețuri asemănătoare celor din România, sau piețele locale bogate în pește, legume și fructe.

De asemenea, țineți cont că o altă categorie de costuri o reprezintă consumația minimă pentru ocuparea unui șezlong.

De obicei, trece de 5 euro în acest sezon, dar detaliile sunt stabilite la fața locului de administratorii plajelor.

Printre cele mai populare destinații populare pentru români sunt Atena, Santorini, Mykonos, Creta, Thasos sau Rodos. Peninsula Halkidiki atrage și ea un mare număr de români.

Peninsula este faimoasă pentru cele trei brațe ale sale: Kassandra, Sithonia și Athos, fiecare cu plaje superbe și ape cristaline (Athos doar în partea dinspre continent este accesibilă pentru turiști.

Ghid pentru concediu în Grecia 2024 – Planificarea călătoriei

Documente necesare:

Cetățenii români pot călători în Grecia cu pașaport sau carte de identitate valabilă.

Asigurați-vă că aveți o asigurare medicală de călătorie care să acopere orice eventualitate.

Transport:

Cu avionul: Cele mai populare destinații sunt Atena, Salonic, Heraklion (Creta), și insulele grecești precum Santorini și Mykonos. Multe companii aeriene oferă zboruri directe sau indirecte din principalele orașe ale României.

Cu mașina: două variante la îndemână. Sfaturi utile

Drumul până în Grecia durează aproximativ 12-14 ore din București, depinzând de destinație.

Asigurați-vă că aveți toate documentele mașinii și o vignetă pentru traversarea Bulgariei.

Dacă sunteți din județele din Nordul țării, cu siguranță optați pentru ruta prin Serbia și Macedonia de Nord.

Atenție la asigurarea RCA pentru Macedonia: la vamă costă cu mult mai mult decât în România.

În general, cei care preferă Serbia ies din țară prin vămile din vestul țării și intră pe autostradă în apropiere de Smederevo.

Apoi continuă până în Grecia. Ruta este aglomerată în zona vămilor, unde timpii de așteptare pot fi de câteva ore.

Indiferent de ruta aleasă, nu strică să luați în calcul o oprire pe drum, peste noapte.

Prețuri carburnați Macedonia de Nord: motorină – 1,2 euro,  benzină – peste 1,3 euro.

Prețuri carburanți Serbia: motorină – 1,7 – 1,8 euro, benzină – peste 1,7 euro, potrivit Cargopedia.

Cu autocarul: Diverse companii de transport oferă servicii regulate între România și Grecia, fiind o opțiune economică, dar mai puțin confortabilă.

Cazare: Prețurile diferă în funcție de zonă, apropiere de plajă, facilități și multe altele. Oferta turistică este încă destul de bogată, deși sezonul a început deja.

Informații practice

Moneda: Grecia folosește euro (EUR). Este recomandat să aveți atât numerar, cât și carduri de debit/credit, deoarece în unele zone mai izolate, plata cu cardul poate să nu fie disponibilă.

Limba: Limba oficială este greaca, dar în zonele turistice, majoritatea oamenilor vorbesc engleză.

Încearcă să înveți câteva expresii de bază în greacă, pentru a îmbunătăți interacțiunile cu localnicii.

Cel mai bun timp pentru a vizita este între mai și septembrie, dar dacă doriți să evitați aglomerația, luna septembrie este ideală.

Siguranță:

Grecia este în general o destinație sigură pentru turiști. Totuși, fiți atenți la bunurile personale, mai ales în zonele aglomerate și în transportul public.

De asemenea, poliția elenă avertizează în fiecare an turiștii să nu lase bunuri la vedere în autoturisme.

Gastronomie

Nu ratați mâncărurile tradiționale grecești precum moussaka, souvlaki, tzatziki, spanakopita și dulciurile locale ca baklava și loukoumades.

Încercați vinurile locale și băuturile tradiționale precum ouzo și raki. Respectați obiceiurile locale și tradițiile culturale.

sursa foto: Unsplash

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *