Gigantul chinez de modă Shein a depus actele pentru a se lista la bursă pe piața din SUA – rapoarte The Guardian

Haine SHEIN substante chimice Sursa foto: Greenpeace

Compania a sperat luna trecută la o evaluare de 80-90 de miliarde de dolari, potrivit unor rapoarte, ceea ce o face cea mai mare ofertă publică inițială (IPO) din ultimii ani, relatează The Guardian.

Shein ar fi depus documente confidențiale la autoritățile americane de reglementare a valorilor mobiliare, informându-le de intenția de a intra în bursă în SUA.

Listarea ar fi probabil cea mai mare ofertă publică inițială (IPO) din ultimii ani spune sursa citată.

Shein este unul dintre liderii mondiali ai comerțului electronic de fast fashion, utilizând o rețea de producători de mici dimensiuni din China și o prezență masivă de publicitate online.

JPMorgan Chase, Morgan Stanley și Goldman Sachs ar fi fost angajate ca subscriptori pentru această mișcare, potrivit unor surse anonime citate de Wall Street Journal, Financial Times, New York Times și Reuters.

Vestea depunerii dosarului vine în urma unor rapoarte și zvonuri care au circulat începând cu jumătatea anului trecut, potrivit cărora compania intenționa să intre la bursă în SUA în 2024.

Shein, un retailer online de îmbrăcăminte pentru piața de masă, a fost fondat în China de antreprenorul Chris Xu, dar în prezent are sediul central în Singapore. În decurs de un deceniu a ajuns la o evaluare de 100 de miliarde de dolari la o rundă de strângere de fonduri din aprilie 2022, devenind astfel al treilea cel mai valoros start-up din lume.

Până în luna mai a acestui an, valoarea companiei a scăzut la puțin peste 60 de miliarde de dolari, dar dacă va continua cu oferta publică inițială, se așteaptă în continuare să devină cea mai valoroasă companie fondată în China care se va lista la bursă în SUA de la debutul gigantului Didi Global, care a debutat în 2021 cu o evaluare de 68 de miliarde de dolari.

Compania le-ar fi spus investitorilor că speră să primească o evaluare de 80-90 de miliarde de dolari, a relatat Bloomberg luna trecută.

În ultimii ani, Shein a extins producția în Brazilia și Turcia, iar procesele de distribuție în SUA, Europa și Canada. Cu toate acestea, compania a fost criticată pentru aspecte precum presupusele condiții de muncă precare din fabrici, presupusele încălcări ale drepturilor de autor asupra modelelor artiștilor independenți, alături de criticile privind impactul fast fashion asupra mediului. Shein a negat acuzațiile.

La începutul acestui an, Shein a fost acuzată, alături de rivalul său Temu, de către un raport al unei comisii parlamentare din SUA, de “construirea unor imperii” prin utilizarea unor lacune legislative pentru a “evita taxele de import și controalele privind sancțiunile din SUA”.

Shein a refuzat să comenteze aceste rapoarte pentru The Guardian.

Sursa foto: Greenpeace

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *