Gigantul elvețian Credit Suisse, în prag de concedieri și cu o gaură uriașă de capital, încearcă disperat să strângă bani: Vinde divizii din operațiunile elvețiene, filiale și participații în alte afaceri, dar și un hotel emblematic și negociază cu alte bănci o majorare de capital

Credit Suisse pixabay.com

Gigantul investiţiilor Credit Suisse, a doua cea mai mare bancă din Elveția, încearcă disperat să acopere o gaură de capital de aproximativ 4,5 miliarde de franci elvețieni, după ce valoarea acțiunilor companiei s-a prăbușit și capitalizarea a scăzut puternic, iar istoria recentă a scandalurilor din ultimii ani a ridicat întrebări despre stabilitatea băncii, a cărei cădere ar avea un impact puternic asupra sectorului financiar-bancar global.

Peste două săptămâni, grupul își va prezenta planurile pentru o revigorare strategică radicală, după ce o succesiune de scandaluri din ultimii ani au făcut ca prețul acțiunilor grupului să atingă minime record.

Drept urmare, gigantul elvețian se pregătește să vândă părți ramura elveţiană a băncii, potrivit unor surse citate de Financial Times.

Analize Economedia

Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu
calculator, job, grafice

Directorii companiei se află, de asemenea, în etapele finale de planificare a unei runde grele de reduceri de personal, care ar putea afecta până la 6.000 din cei 50.000 de angajați ai grupului la nivel global.

Ulrich Körner a fost instalat în funcția de director general al Credit Suisse în vară, cu mandatul de a desființa banca de investiții a creditorului elvețian aflat în dificultate, predispusă la accidente, și de a face economii de costuri de 1,5 miliarde de franci elvețieni.

Cum încearcă Credit Suisse să strângă bani

Deși cea mai mare parte a atenției s-a concentrat până în prezent asupra cesionării băncii de investiții a creditorului elvețian – directorii fiind încrezători că vor vinde în totalitate sau în parte afacerea profitabilă –  consiliul de administrație și-a îndreptat atenția și către strângerea de fonduri prin vânzarea unor părți neesențiale ale afacerii sale naționale, cunoscută sub numele de Swiss Universal Bank.

În timp ce principala operațiune internă – care oferă o gamă de servicii bancare pentru companii, private și de retail în Elveția – va rămâne intactă, compania negociază vânzarea mai multor filiale și participații în alte afaceri.

Printre părțile care au fost luate în considerare pentru vânzare se numără: o participație în SIX Group, care administrează bursa de valori de la Zurich; o participație de 8,6% în Allfunds, o companie spaniolă de investiții listată la bursă; două bănci elvețiene specializate, Pfandbriefbank și Bank-Now; și Swisscard, un joint-venture cu American Express.

Credit Suisse deține o participație la Allfunds din 2019, iar afacerea s-a listat anul trecut cu o capitalizare de piață de 7,2 miliarde de euro. De atunci, acțiunile sale au scăzut la jumătate, ceea ce înseamnă că participația de 8,6% deținută de Credit Suisse valorează aproximativ 374 de milioane de franci elvețieni.

Banca încearcă, de asemenea, să vândă o proprietate emblematică, hotelul Savoy, vechi de două secole, cel mai vechi mare hotel din Zurich, care se află în fața sediului central al băncii din Paradeplatz. Hotelul de lux, care este în curs de renovare și urmează să se redeschidă în 2024, ar putea valora 500 de milioane de franci elvețieni, potrivit unor persoane din cadrul băncii.

Consiliul de administrație a exclus cesionarea activităților de gestionare a activelor și de private banking ale Credit Suisse, potrivit unor persoane care cunosc planurile, deși va continua să iasă de pe piețele mici și neprofitabile. Anul acesta, Credit Suisse și-a retras deja operațiunile de gestionare a averilor din Mexic și din Africa Subsahariană.

În plus, conform Bloomberg, Credit Suisse Group a purtat discuții cu mai multe bănci cu privire la subscrierea unei potențiale majorări de capital, în cazul în care ar trebui să își consolideze bilanțul, potrivit unor persoane familiarizate cu această chestiune. Banca elvețiană ar prefera să evite vânzarea de noi acțiuni la nivelurile actuale scăzute, dar face pregătiri în cazul în care acest lucru ar fi necesar, potrivit raportului.

Analiștii au dezbătut mărimea găurii de capital care va rezulta în urma schimbărilor pe care banca le promovează, Goldman Sachs estimând săptămâna aceasta că aceasta se ridică la 8 miliarde de franci elvețieni.

Dar consiliul de administrație al băncii este încrezător că va fi de aproximativ 4 miliarde de franci elvețieni până la 4,5 miliarde de franci elvețieni, după luarea în considerare a costurilor de restructurare și a costurilor legale, potrivit unor persoane familiare cu planurile.

Consiliul de administrație și echipa executivă a băncii au evaluat fiecare parte a activității în funcție de trei criterii principale: profitabilitatea, nevoile de capital și importanța pentru activitatea de gestionare a averii.

Activitatea de produse securitizate cu sediul la New York a fost evaluată ca necesitând prea mult capital și având o suprapunere redusă cu activitatea de gestionare a averilor, care va deveni obiectivul principal al băncii după revizuirea strategică. Rentabilitatea unității a făcut ca aceasta să fie o activitate mai ușor de vândut.

Persoanele implicate în discuțiile privind unitatea au declarat că sunt încrezători că vor ajunge la un acord de vânzare până la 27 octombrie și că iau în considerare ofertele mai multor pretendenți, care variază de la cumpărarea întregii divizii la părți din aceasta.

Aceștia au confirmat că au existat interese din partea investitorilor americani Apollo Global Management, Pimco, Sixth Street Partners și Centerbridge Partners, precum și din partea băncii japoneze Mizuho Financial Group, despre care au relatat anterior Bloomberg și Wall Street Journal.

O scurtă istorie a Credit Suisse

Credit Suisse a început în 1856, când Alfred Escher a fondat Schweizerische Kreditanstalt (SKA) în Elveția. SKA și-a deschis primul birou în străinătate la New York în 1870 și prima sucursală bancară din afara orașului Zurich în 1905. Banca a devenit un jucător de frunte în domeniul subscrierii și sindicalizării elvețiene, scrie Forbes.

De-a lungul deceniilor, banca s-a extins prin fuziuni și achiziții. Până în 2006, opera la nivel mondial în domeniul serviciilor bancare private, al serviciilor bancare de investiții și al gestionării activelor.

Scandal după scandal

În ultimul an, valoarea acțiunilor Credit Suisse s-a prăbușit, capitalizarea bursieră a companiei scăzând cu peste 50%. Acest lucru s-a întâmplat din cauza unei serii de scandaluri care au început în 2021.

Greensill Capital: Companie britanică de servicii financiare axată pe finanțarea lanțului de aprovizionare și a creanțelor. A inițiat împrumuturi, le-a securizat și le-a vândut investitorilor. Credit Suisse avea 10 miliarde de dolari investiți în produsele companiei. În martie 2021, Greensill Capital a dat faliment, ceea ce a făcut ca clienții Credit Suisse să piardă până la 3 miliarde de dolari din investițiile lor.

Archegos Capital: Această companie privată a gestionat în principal activele lui Bill Hwang, un trader și investitor american. Credit Suisse a furnizat servicii de brokeraj către Archegos Capital, inclusiv împrumuturi. Se pare că Archegos Capital a înregistrat pierderi de până la 20 de miliarde de dolari în doar câteva zile. La o lună după pierderile Greensill, Credit Suisse a pierdut 4,7 miliarde de dolari din cauza implicării sale în Archegos Capital, iar cel puțin șapte directori de la Credit Suisse au fost demiși din funcție.

Spălarea de bani legată de droguri: În februarie 2022, Credit Suisse a fost acuzată de implicare în spălarea de bani de către o bandă bulgară de trafic de cocaină. A fost primul proces penal al unei bănci importante care a avut loc în Elveția. În iunie, banca a fost găsită vinovată, amendată cu 1,7 milioane de euro și obligată să plătească 15 milioane de euro guvernului elvețian. Credit Suisse a anunțat că intenționează să facă apel.

Scurgeri de informații: În aceeași lună, detaliile a 30.000 de conturi de clienți care dețineau peste 100 de miliarde de franci elvețieni în conturi la Credit Suisse au fost dezvăluite către Süddeutsche Zeitung, un important ziar german. Printre aceste scurgeri de informații se numărau conturi deținute de persoane implicate în trafic de persoane, trafic de droguri și tortură. De asemenea, un cont ar fi fost asociat cu Vaticanul și ar fi investit în mod fraudulos în proprietăți imobiliare în valoare de 350 de milioane de euro în Londra.

Invazia în Ucraina: În urma invaziei rusești din Ucraina, Elveția a impus sancțiuni Rusiei. Ca răspuns, Credit Suisse a cerut fondurilor speculative și altor investitori să distrugă documentele care leagă oligarhii ruși de lucruri precum împrumuturi. Acest lucru a dus la anchete privind respectarea de către bancă a cerințelor privind sancțiunile.

Aceste scandaluri au avut un impact major asupra băncii, afectându-i imaginea, reducând încrederea investitorilor și făcând ca valoarea acțiunilor sale să scadă de când au început aceste scandaluri.

Ce se întâmplă acum?

Această scădere majoră a valorii companiei, combinată cu seria de scandaluri, a dus la îngrijorări cu privire la stabilitatea Credit Suisse. Recent, zvonurile de pe rețelele de socializare au început să prezică faptul că banca este pe punctul de a da faliment, deși Credit Suisse neagă acest lucru, susținând că are o „bază de capital și o poziție de lichiditate puternică”.

Rata swapurilor de risc de credit pentru datoriile Credit Suisse a crescut vertiginos în acest an, de la mai puțin de 1% la aproape 6%. Ratele mai mari indică faptul că piața consideră că falimentul este mai probabil.

Ce are de gând să facă Credit Suisse?

Deși Credit Suisse susține că se află într-o poziție financiară solidă, în ciuda scandalurilor și a pierderilor recente, ia măsuri pentru a se consolida și mai mult și pentru a arăta această forță investitorilor externi.

De exemplu, compania s-a oferit să răscumpere 3 miliarde de dolari din titlurile sale de creanță. De asemenea, a scos la vânzare hotelul Savoy, situat în Zurich, pentru a contribui la strângerea de capital suplimentar. Ca urmare, prețul acțiunilor companiei a urcat cu aproximativ 4%.

De ce este important

Sistemul financiar global este strâns interconectat, iar Credit Suisse este una dintre cele mai mari bănci de investiții din lume. Dacă una dintre cele mai mari bănci de investiții din lume dă faliment, aceasta ar putea trimite o undă de șoc în sistemul financiar în același mod în care falimentul Lehman Brothers a precipitat începutul recesiunii din 2008.

Volatilitatea prețului acțiunilor companiei poate fi considerată, de asemenea, un barometru pentru sentimentul pieței. În condițiile în care inflația este ridicată și multe persoane sunt îngrijorate de o viitoare recesiune, incertitudinea prețului acțiunilor Credit Suisse poate arăta nivelul de anxietate de pe piață în ceea ce privește economia în general.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.