UPDATE Acțiunile gigantului Intel scad cu 28% după anunțul că firma va concedia 15.000 de angajați, ca parte a unui plan de reducere a costurilor

intel Sursa foto: Intel

Update: Acţiunile producătorilor de semiconductori au scăzut la nivel global, vineri, după ce un set de rezultate financiare slabe publicate de compania americană de cipuri Intel au dus la prăbuşirea titlurilor acesteia cu 28%, transmite CNBC, citat de News.ro.

Intel a raportat o mare scădere a profitului în trimestrul încheiat în iunie şi a declarat că va concedia mai mult de 15% dintre angajaţii săi, ca parte a unui plan de reducere a costurilor cu 10 miliarde de dolari.

Acţiunile unor producători majori de cipuri din SUA au scăzut, de asemenea, vineri, Nvidia coborând cu aproximativ 4%.

Presiunile asupra acţiunilor au fost amplificate de un articol publicat de The Information, că Nvidia este subiectul unei investigaţii antitrust a Departamentului de Justiţie al SUA. DOJ analizează plângeri conform cărora gigantul producător de cipuri ar fi abuzat de dominaţia sa pe piaţa cipurilor de inteligenţă artificială, potrivit The Information.

Ca răspuns, un purtător de cuvânt al Nvidia a spus că compania „câştigă pe merit”. „Concurăm pe baza deceniilor de investiţii şi inovaţii, respectând cu scrupulozitate toate legile, făcând NVIDIA disponibilă în mod deschis în fiecare cloud şi pentru fiecare companie şi asigurându-ne că clienţii pot alege cea mai bună soluţie pentru ei”, a spus purtătorul de cuvânt.

Purtătorul de cuvânt a adăugat că Nvidia este „fericită să furnizeze orice informaţii de care au nevoie autorităţile de reglementare”.

CNBC a contactat, de asemenea, DOJ cu privire la articol. În Asia, acţiunile Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. — cunoscută sub numele de TSMC — au închis în scădere cu 4,6% în Taiwan, iar titlurile Samsung au scăzut cu peste 4% la sfârşitul sesiunii de tranzacţionare din Coreea de Sud. TSMC este cel mai mare producător de cipuri din lume, în timp ce Samsung este cea mai mare companie de semiconductori la nivel global. Acţiunile rivalulului Samsung, SK Hynix, care furnizează cipuri gigantului american Nvidia, au scăzut, de asemenea, cu peste 10%.

Știrea inițială: Intel renunță la 15% din personal, ca parte a unui plan de reducere a costurilor în valoare de 10 miliarde de dolari, a anunțat joi compania de tehnologie în rezultatele sale din al doilea trimestru, conform CNN.

“Pe scurt, trebuie să ne aliniem structura costurilor cu noul nostru model de operare și să schimbăm fundamental modul în care funcționăm”, a scris joi directorul general Pat Gelsinger într-un memoriu. “Veniturile noastre nu au crescut conform așteptărilor – și încă nu am beneficiat pe deplin de tendințe puternice, cum ar fi AI. Costurile noastre sunt prea mari, iar marjele noastre sunt prea mici”.

Compania a raportat venituri de 12,8 miliarde de dolari în al doilea trimestru – în scădere cu 1% față de anul precedent – și o pierdere de venit de 1,6 miliarde de dolari.

Intel, cândva cel mai dominant producător de cipuri din lume, cu o poziție dominantă pe PC-uri și Mac-uri, a scăzut mult de la vârful său înalt în ultimii ani. Valul de informatică mobilă din ultimele două decenii a surprins compania cu garda jos și, de atunci, valoarea sa de piață a fost depășită de Qualcomm și Texas Instruments, care sunt lideri în domeniul cipurilor mobile.

Dar Intel a ratat și valul de inteligență artificială. Producătorul de cipuri se luptă să țină pasul cu puternicul rival Nvidia, care a devenit una dintre cele mai valoroase companii publice din lume datorită boom-ului inteligenței artificiale. Cele mai mari pierderi ale Intel au fost înregistrate în cadrul diviziei Foundry de fabricare a cipurilor, care a investit masiv în 2024 “pentru era inteligenței artificiale”.

Intel se află într-un moment important pentru fabricarea cipurilor, pe fondul investițiilor SUA în producția internă pentru fabricarea cipurilor și a cererii globale de cipuri pentru inteligență artificială.

“Anunțul Intel privind un plan semnificativ de reducere a costurilor, inclusiv concedieri, ar putea să îi îmbunătățească situația financiară pe termen scurt, însă această măsură este insuficientă pentru a-i redefini poziția pe piața cipurilor în continuă evoluție”, a declarat Jacob Bourne, analist Emarketer.

De asemenea, Intel face un pariu riscant pe schimbarea întregului său model de afaceri. Intel dorește să producă procesoarele concurenților, servind ca un fel de fabrică de marcă albă pentru companii precum Apple, care își proiectează propriile cipuri de siliciu, dar externalizează producția. TSMC din Taiwan este în prezent liderul mondial în producția de cipuri, astfel încât Intel pariază că lumea – și în special guvernul SUA – va adopta un alt producător de cipuri de încredere. Dar acest plan va fi extrem de costisitor, iar această schimbare radicală va costa locurile de muncă a mii de lucrători.Compania își păstrează speranța că investițiile în IA vor da roade. Intel dorește să cheltuiască cu zeci de miliarde de dolari mai puțin, să desființeze 15.000 de locuri de muncă și să reducă cheltuielile de exploatare pentru a “susține investițiile în vederea construirii unui lanț de aprovizionare cu semiconductori rezistent și durabil în Statele Unite și în întreaga lume”, a precizat compania în declarația sa privind rezultatele. Intel dorește să reducă suma de 10 miliarde de dolari până în 2025.

De asemenea, Intel își va suspenda dividendul începând cu trimestrul al patrulea din 2024, ceea ce înseamnă că a oprit plățile pe care intenționa să le facă acționarilor.Acțiunile Intel au scăzut cu 19% în tranzacțiile după închiderea ședinței.