Gigantul Meta, amendat în UE cu 251 milioane de euro, din cauza unei falii de securitate pe Facebook în 2018

facebook, logo facebook, sigla facebook, aplicatie facebook, telefon mobil Foto: Pexels

Gigantul Meta, care obţine profituri în valoare de zeci de miliarde de dolari, a fost amendat marţi cu 251 de milioane de euro în Uniunea Europeană (UE), din cauza unei falii de securitate pe Facebook în 2018, relatează AFP, conform News.ro.

Această defecţiune de securitate le-a permis unor hackeri accesul la date personale precum numele complet, adresa de e-mail, numărul de telefon, data naşterii sau religia, potrivit Comisiei irlandeze de Protecţia Datelor (DPC).

Autoritatea de reglementare aplică această amendă în numele UE, deoarece sediul european al Meta, firma-mamă a Facebook, se află la Dublin.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

Acest caz – dezvăluit de către Facebook în septembrie 2018 – a antrenat un scandal uriaş în întreaga lume.

”Această încălcare a datelor a avut un impact asupra a 28 de milioane de conturi Facebook în întreaga lume, dintre care aproximativ trei milioane se aflau în UE”, aminteşte într-un comunicat DPC.

”Am luat măsuri imediate în vederea soluţionării problemei imediat ce a fost identificată şi am informat în mod proactiv persoanele afectate şi Comisia irlandeză a Protecţiei Datelor”, a reacţionat într-un comunicat un purtător de cuvânt al Meta care intenţionează să facă apel.

”VIZUALIZARE CA”

Hackerii au profitat de un cumul de mai multe erori (bug) ale funcţionalităţii ”vizualizare ca” – care permite vizualizarea felului în care arată propriul profil atunci când este văzut de către alt ultilizator – pentru a ajunge la date.

Utilizarea acestei funcţii putea genera din greşeală chei digitale de coexiune – denumite în engleză ”access tokens” – care permit păstrarea conectării fără reintroducerea parolei de fiecare dată.

Hackerii au reuşit să preia aceste chei care dau acces la conturi ca şi cum ai fi titularul.

Potrivit DPC, această falie a durat 14 zile – de la 14 la 28 septembrie 2018.

Amenda aplicată marţi ”arată cum faptul că nu se integrează cerinţele în domeniul protecţiei datelor de-a lungul întregului ciclu de concepere şi dezvoltare poate expune persoane unor riscuri şi prejudicii foarte grave”, comentează însărcinatul cu comunicarea al autorităţii irlandeze, Graham Doyle.

DPC a început să ancheteze la sfârşitul lui 2018.

Era vorba atunci despre una dintre primele aplicări împotriva unui nume greu al Internetului a Regulamentului European privind Protecţia datelor (RGPD), care intra în vigoare cu câteva luni mai înainte în UE.

Acest regulament, care vizează o mai bună protejare a fatelor persoanle ale europenilor, consolidează drepturole navigatorilor pe Internet şi stabileşte obligaţii clare ale întreprinderilor în procesarea datelor lor.

Meta este acuzată cu regularitate în UE, însă condamnările sale – care intervin adesea la câţiva ani după fapte – par să descurajeze prea puţin gigantul din Menlo Park, care tocmai a anunţat o cifră de afaceri în trimestrul trei de 40,59 miliarde de dolari (38,7 miliarde de euro),şi un profit de 15,69 miliarde de dolari – mai amre decât se aştepta piaţa.

Cea mai recentă amendă în UE cu privire la date a fost aplicată la sfârşitul lui septembrie şi anume în valoare de 91 de miloane de euro, din cauza lipsei de transparenţă, în urma unei falii de securitate.

Grupul a fost amendat deja – între altele – cu 225 de milioane de euro în 2021, tot din cauza lipsei de transparenţă, cu 405 milioane de uro în 2022, din cauza unor încălcări în procesarea datelor minorilor, cu 265 dfe milioane de eur tot în 2022, din cauza unei lipse a protecţiei dstelor sau cu 390 de miliioane de euro în 2023, tot din cauza unor probleme de transparenţă.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.