Glencore îşi reduce expunerea la Rusia

pexels-pixabay-petrol sursa foto: Pixabay

Traderul elveţian de materii prime Glencore şi-a vândut participaţia deţinută la firma rusească Russneft, după două decenii în care a tranzacţionat milioane de barili de ţiţei de la grupul rus, transmite agenția Reuters, citată de Agerpres.

Tranzacţia s-a realizat în decembrie 2021 şi se va finaliza în primul semestru din 2022, în funcţie de obţinerea aprobărilor autorităţilor de reglementare, a informat Glencore.

Decizia coincide cu cele mai grave tensiuni dintre Moscova şi Occident de la sfârşitul celui de Al Doilea Război Mondial, iar unele firme occidentale caută să-şi reducă expunerea la activele ruseşti.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

Glencore nu a explicat motivul vânzării participaţiei deţinute la Russneft şi nu a dezvăluit cumpărătorul sau valoarea tranzacţiei.

Russneft, care produce aproximativ 130.000 barili de ţiţei pe zi, s-a confruntat cu o perioadă dificilă după ce fostul său proprietar Mikhail Gutseriyev a fost sancţionat de UE anul trecut pentru legături strânse cu Alexander Lukashenko, preşedintele din Belarus.

Sancţiunile au provocat dificultăţi pentru exporturile de ţiţei ale Russneft, iar Glencore nu a mai făcut achiziţii luni de zile.

Glencore, unul dintre primii trei traderi de petrol din lume, l-a ajutat pe Gutseriyev că construiască de la zero Russneft, la începutul anilor 2000, compania fiind în top zece al firmelor energetice ruseşti.

Glencore a rămas acţionar al Russneft în pofida dificultăţilor cu care s-a confruntat firma, chiar şi după ce Gutseriyev a pierdut controlul, părăsind Rusia pentru Londra în 2007 şi ulterior revenind acasă, pentru a redeveni un partener loial al Kremlinului.

Alte dificultăţi includ datoriile de miliarde de dolari ale Russneft către băncile de stat din Rusia, precum şi falimentele unor instituţii financiare înfiinţate de Gutseriyev.

“Glencore a ales momentul potrivit să renunţe la Russneft, deoarece preţurile ţiţeiului sunt bune, în timp ce calitatea activelor este destul de riscantă”, au declarat pentru Reuters surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.

Expunerea Glencore la Rusia devine mai redusă după ce noua sa conducere a schimbat politica companiei, după decenii în care foştii şefi, Ivan Glasenberg şi Alex Beard, au avut legături strânse cu Moscova.

Acordul de furnizare de petrol pe cinci ani al Glencore cu gigantul energetic rus Rosneft a expirat anul trecut, deşi firma elveţiană încă exportă ţiţei rusesc, după ce a câştigat licitaţiile Rosneft pentru ţiţeiul produs de companie.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: