Google este presat de Departamentul de Justiție al SUA să vândă browserul Chrome

Sursa foto: pexels.com

Departamentul de Justiție SUA (DOJ) face presiuni pentru ca Google să vândă browserul Chrome pentru a sparge monopolul căutărilor, scrie Bloomberg. Acest lucru ar însemna o represiune istorică asupra uneia dintre cele mai mari companii de tehnologie din lume.

DOJ, care a decis în august că Google a monopolizat ilegal piața de căutări, va solicita măsuri legate de inteligența artificială și de sistemul de operare pentru smartphone-uri Android, potrivit unor persoane familiarizate cu planurile.

Istoria cazului

Cazul a fost intentat în timpul primei administrații Trump și a continuat în timpul președintelui Joe Biden. Acesta marchează cel mai agresiv efort de a ține în frâu o companie de tehnologie de când Washingtonul a încercat fără succes să desființeze Microsoft Corp în urmă cu două decenii.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

În luna august, judecătorul federal Amit Mehta a decis că Google a monopolizat ilegal piața căutărilor. Oficialii antitrust, împreună cu statele care s-au alăturat cazului, intenționează, de asemenea, să recomande miercuri, 20 noiembrie judecătorului Amit Mehta să impună cerințe privind licențierea datelor, au declarat persoanele, care au cerut să rămână anonime.

În cazul în care  judecătorul Mehta ar accepta propunerile oficialilor, ar exista posibilitatea ca piața căutărilor online și industria înfloritoare AI să fie remodelată.

Deținerea celui mai popular browser web din lume este esențială pentru afacerea Google cu anunțuri. Compania este capabilă să vadă activitatea utilizatorilor conectați și să utilizeze aceste date pentru a direcționa mai eficient promoțiile, care generează cea mai mare parte a veniturilor companiei. Avocații guvernamentali s-au întâlnit cu zeci de companii în ultimele trei luni în timp ce pregăteau recomandarea. Statele încă iau în considerare adăugarea unor propuneri, iar unele detalii s-ar putea schimba, au declarat persoanele respective. De asemenea, aceștia au renunțat la o opțiune mai severă, care ar fi obligat Google să vândă Android, au adăugat acestea.

Totodată, Google a folosit Chrome pentru a direcționa utilizatorii către produsul său emblematic de inteligență artificială, Gemini, chatbot-ul cu inteligență artificială generativă având potențialul de a evolua la un asistent care urmărește utilizatorii pe internet.

Lee-Anne Mulholland, vicepreședinte Google pentru afaceri de reglementare, a declarat că „Departamentul de Justiție continuă să promoveze o agendă radicală care depășește cu mult problemele juridice din acest caz”, a declarat Lee-Anne Mulholland, vicepreședinte Google pentru afaceri de reglementare.

„Guvernul care își pune degetul pe cântar în aceste moduri ar dăuna consumatorilor, dezvoltatorilor și liderului tehnologic american fix în momentul cel mai necesar”, a adăugat aceasta.

Cu toate acestea, DOJ a refuzat să răspundă la comentariile vicepreședintelui Google.

Guvernul are opțiunea de a decide dacă vânzarea motorului de căutare Chrome este necesară sau nu la o dată ulterioară și dacă unele dintre celelalte aspecte ale remedierii creează o piață mai competitivă, au adăugat sursele. Browserul Chrome controlează aproximativ 61% din piața din SUA, potrivit StatCounter, un serviciu de analiză a traficului web.

Google se pregătește pentru procedura antitrust

Hotărârea din august a lui Mehta, conform căreia Google a încălcat legislația antitrust atât pe piața căutărilor online, cât și pe cea a anunțurilor text, a fost luată în urma unui proces de 10 săptămâni desfășurat anul trecut. Compania a declarat că intenționează să facă apel.

Judecătorul a stabilit o audiere de două săptămâni în aprilie cu privire la schimbările pe care Google trebuie să le facă pentru a remedia comportamentul ilegal și intenționează să emită o hotărâre finală până în august 2025.

Agenția și statele au decis să recomande ca Google să fie obligat să acorde licențe pentru rezultatele și datele din popularul său motor de căutare și să ofere site-urilor web mai multe opțiuni pentru a împiedica utilizarea conținutului lor de către produsele de inteligență artificială ale Google, au declarat oamenii.

Autoritățile antitrust sunt pregătite să propună ca Google să decupleze sistemul său de operare pentru smartphone-uri Android de celelalte produse ale sale, inclusiv de căutare și de magazinul de aplicații mobile Google Play, care sunt în prezent vândute la pachet, au afirmat persoanele respective. De asemenea, aceștia sunt pregătiți să ceară ca Google să împărtășească mai multe informații cu agenții de publicitate și să le ofere acestora mai mult control asupra locului în care apar reclamele lor.

Avocații DOJ și procurorii generali ai statelor au inclus toate aceste opțiuni într-un dosar inițial depus în octombrie, precum și o interdicție privind tipul de contracte exclusive care au fost în centrul procesului împotriva Google.

Retrospectivă AI

Google afișează acum răspunsuri bazate pe inteligența artificială în partea de sus a paginilor sale de căutare, denumite „AI Overviews”. În timp ce site-urile web pot refuza ca informațiile lor să fie utilizate de Google pentru a crea modele de inteligență artificială, acestea nu își pot permite să refuze prezentările generale, deoarece ar risca să ajungă mai jos în rezultatele căutărilor, ceea ce le-ar îngreuna accesul la clienții lor.

Editorii de site-uri web s-au plâns de faptul că această caracteristică reduce traficul și banii din publicitate, deoarece utilizatorii dau rareori clic pentru a vedea datele utilizate pentru a genera rezultatele respective.

În ceea ce privește licențierea datelor, autoritățile antitrust intenționează să propună două opțiuni: ca Google să vândă datele de bază privind „clicurile și interogările” și, de asemenea, să își distribuie separat rezultatele căutărilor, potrivit persoanelor respective.

În prezent, compania vinde rezultatele de căutare sindicalizate, dar cu restricții, cum ar fi împiedicarea utilizării lor pe dispozitive mobile. Obligarea Google să își sindicalizeze rezultatele căutărilor ar permite motoarelor de căutare rivale și startup-urilor AI să își îmbunătățească rapid calitatea, în timp ce fluxul de date ar permite altora să își construiască propriul index de căutare.

Potențiali cumpărători

Dacă acesată separare ar fi aprobată, următoarea acțiune necesară ar fi găsirea unui cumpărător interesat. Cei care și-ar putea permite și ar putea dori proprietatea, cum ar fi Amazon, se confruntă, de asemenea, cu un control antitrust care ar putea împiedica o astfel de mega-afacere.

„Părerea mea este că acest lucru este extrem de puțin probabil”, a declarat Mandeep Singh, analist Bloomberg Intelligence, într-un e-mail. Dar, a adăugat el, ar putea vedea un cumpărător precum OpenAI, producătorul chatbotului de inteligență artificială ChatGPT. „Acest lucru i-ar oferi atât distribuție, cât și o activitate de anunțuri care să completeze abonamentele sale chatbot pentru consumatori”, a adăugat acesta.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: