Comisia Europeană a aprobat o finanțare de 200 de milioane de euro, într-o primă etapă, pentru redeschiderea minei din Baia de Fier și reluarea după două decenii a exploatării grafitului, material esențial în producerea grafenului, utilizat în tehnologiile energetice inovatoare. În Gorj, subsolul adăpostește un potențial uriaș, iar reluarea activității în mina din Baia de Fier va genera cel puțin 100 de locuri de muncă, potrivit Gorj Tv.
Redeschiderea minei de la Baia de Fier din Gorj
Mina de grafit de la Baia de Fier a fost închisă în 1994, din cauza lipsei de rentabilitate, dar creșterea cererii pentru acest mineral la nivel mondial a făcut ca atenția să se îndrepte spre cariera de suprafață Ungurelașu și mina de la Cătălinu din Gorj, mine închise în urmă cu două decenii. Cariera Ungurelaşu va fi prima redeschisă.
Cu o producție estimată de 15.000 de tone de grafit anual, proiectul va consolida rolul României în furnizarea acestui material esențial
Grafenul extras din grafit joacă un rol fundamental în tehnologiile care permit stocarea energiei, inclusiv în bateriile pentru vehicule electrice.
200 de milioane de euro pentru revitalizarea regiunii Gorj
Finanțarea de 200 de milioane de euro va fi utilizată pentru redeschiderea minei și pentru modernizarea infrastructurii de extracție. Multe dintre clădiri au fost demolate anul trecut, iar utilajele au fost tăiate bucată cu bucată.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Președintele Consiliului Județean Gorj, Cosmin Popescu, a menționat că o companie de stat va fi responsabilă pentru exploatarea resurselor, iar proiectul va crea peste 100 de locuri de muncă.
Este un proiect cu un impact semnificativ asupra economiei locale și care poate genera un efect de multiplicare pentru întreaga regiune.
Grație acestei resurse strategice, România va avea un avantaj important pe piața europeană. În prezent, doar Norvegia și România dispun de grafit la scară industrială în Europa, iar redeschiderea minei din Gorj poate asigura o producție anuală semnificativă, comparabilă cu cea din Norvegia.
Prețul ridicat al grafitului, de până la 200.000 de euro pe tonă, face din acest proiect o oportunitate economică majoră. Investițiile europene în acest sector vor sprijini nu doar dezvoltarea infrastructurii miniere, ci și tranziția către un model economic sustenabil.
Trei proiecte românești pentru resurse critice
Comisia Europeană a adoptat, pentru prima dată, o listă de 47 de proiecte strategice pentru a stimula capacitățile interne de materii prime strategice, care, la rândul lor, ar urma să consolideze lanțul valoric european al materiilor prime și vor diversifica sursele de aprovizionare. Acestea vor fi amplasate în 13 state.
România figurează pe listă cu trei proiecte, care aparțin următoarelor firme: Euro Sun Mining – cupru (proprietarul proiectului minier de la Rovina), Societatea Națională a Sării – grafit și Verde Magnesium (magneziu), România fiind singura țară în care se va exploata această din urmă resursă.