GRAFIC Evoluția inflației din 2020 până azi. Economiști: Luna martie 2023 ar putea marca intrarea pe un trend descendent

inflatie cos cumparaturi

Luna martie 2023 ar putea marca intrarea pe un trend descendent a ratei anuale a inflației, arată estimările realizate de echipa de economiști a Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA) a UBB din Cluj, care derulează proiectul de cercetare Romanian Economic Monitor.

Aceștia spun că economia României și cea a Europei, în general, au reușit treptat să găsească modalități de înlocuire a produselor și serviciilor afectate de război, inclusiv cele energetice. Astfel, presiunile pe piața mărfurilor s-au diminuat, ceea ce a condus la atingerea unui platou.

 

 

Cele mai recente date prezentate de Institutul Național de Statistică arată că rata anuală a inflaţiei în luna februarie 2023 comparativ cu luna februarie 2022 a fost de 15,5%, față de 15,1%, cât se înregistra în ianuarie.

În ciuda faptului că datele publicate în martie au arătat o creștere ușoară de la o lună la alta, economiștii spun că situația privind dinamica prețurilor de consum trebuie privită dintr-o perspectivă mai largă.

“În primul rând, dacă ne uităm la evoluția ratei anuale a inflației din ultima perioadă, putem constata că aceasta a atins deja un platou maxim încă de la mijlocul anului 2022, perioadă de când nu am mai asistat la creșteri semnificative ale inflației. Dacă ne uităm la factorii din spatele acestei evoluții, putem constata că, în pofida faptului că războiul Rusiei în Ucraina nu pare să se apropie de un sfârșit, economia României – și, în general, cea a Europei – începe să găsească căi alternative prin care să înlocuiască acele produse și servicii care au devenit indisponibile sau mult mai limitate din cauza războiului, incluzând aici și produsele energetice. Astfel, presiunile asupra pieței mărfurilor au mai pierdut din intensitate, ceea ce a condus la stagnarea inflației – chiar dacă trebuie să asistăm în continuare la o creștere generală a prețurilor, măcar dinamica acestora (adică rata inflației) nu a continuat să se amplifice”, menționează Szász Levente, coordonatorul proiectului de cercetare economică și prodecan al FSEGA.

Conform estimărilor echipei universitare, în concordanță cu majoritatea analiștilor economici, perioada următoare ar trebui să aducă o scădere treptată a ratei inflației. “Considerăm că această traiectorie de scădere graduală ar putea începe deja în luna martie 2023. Menționăm că datele oficiale privind inflația din luna martie vor fi publicate la mijlocul lunii aprilie. O dată cu începerea acestui trend de scădere, estimăm că până la finalul anului curent inflația de o singură cifră procentuală este o țintă realistă, rata anuală a inflației putând coborî chiar până la valoarea de 7,5%”, transmite echipa FSEGA.

Prognoze privind inflația:

Banca Națională a României estimează că inflația ar putea ajunge la 7% la finalul anului. Guvernatorul Mugur Isărescu a spus, luna trecută, că datele nu sunt nerealiste, dar „au un anumit grad de risc, pentru că nu știm cu exactitate ce se va întâmpla cu războiul, cu prețurile produselor alimentare. Este o prognoză extrem de temperată”. Guvernatorul a precizat că se așteaptă ca în luna mai inflația să se ducă chiar spre 10%.

Datele publicate în februarue de Comisia Europeană arată că inflația anuală IAPC(Indicele armonizat al prețurilor de consum) a încetinit în decembrie pe fondul scăderii prețurilor la energie și la produsele alimentare de bază, ceea ce a dus media pe 12 luni în 2022 la 12%. Se preconizează că inflația IAPC va continua să se reducă în continuare pe parcursul orizontului de prognoză, dar numai modest, deoarece presiunile inflaționiste rămân foarte ridicate în componentele de bază, cum ar fi serviciile, bunurile industriale neenergetice și alimentele prelucrate. Inflația medie anuală IAPC este proiectată la 9,7% pentru 2023, înainte de a încetini până la 5,5% în 2024, datorită prelungirii plafonului prețurilor la energie, a prețurilor mai mici ale materiilor prime și a efectelor de bază care își fac efectul.

În prognoza de la finalul lunii trecute, asociaţia CFA România menționa că rata anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni s-a redus la o singură cifră, ajungând la o valoare medie de 9,18%.

Menționăm și că România se numără încă printre țările cu inflație anuală peste media UE, în februarie (detalii AICI):

 

Foto: Tero Vesalainen/ Dreamstime.com

Comentarii

  1. S-au strans toti paduchii de pe G4Media si pe aici. I’m out !

    ‘REALITATEA’ e ca am iesit din jungla dar jungla n-a iesit din noi … D’asta-s adeptul KOTONOGELEI. Haideti, SRI, mai vioi … Ce facem cu dementii din Romania ? Am niste solutii personalizate … Daca nu-i fac oameni, sa ma scuipati in gura. 😀

  2. Asa cum ne-au obisnuit conducatorii nostri: dam declaratii pline de speranta, dar facem lucrurile gresit in continuare, asteptand un rezultat mai bun 🙂
    Acea inflatie de 13% pe luna februarie nu stiu cat este de reala. Comparand cu februarie 2022 preturile sunt mult mai ridicate. Eu cred ca Eurostat nu ne da datele corecte pentru a nu crea panica, fiindca preturile din magazine sunt mult mai mari, nu au o crestere de doar 13%.

  3. PIața reală și a supermarketurilor în coșul de zi cu zi arată scumpiri mult mai mari, mai ales la cele necesare. Să sperăm că va scădea pentru că traiul e din ce în ce mai scump, iar locurile de muncă din ce în ce mai puține.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *