Analiştii CFA România estimează o creștere economică de numai 1,9% în 2023, un deficit de 5,3% și o rată a inflației de 9,18%. Dintre ei, 60% cred că imobiliarele se vor ieftini în următorul an

Adrian Codirlașu Adrian Codîrlașu / Sursa foto: Facebook

Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA România a crescut cu 5,4 puncte în ianuarie, la valoarea de 43,3 puncte. Analiștii estimează o creștere economică de numai 1,9% în 2023, un deficit de 5,3% și o rată a inflației de 9,18%. 60% dintre analiştii financiari anticipează o scădere a preţurilor proprietăţilor rezidențiale, iar 80% consideră că preţurile actuale sunt supraevaluate.

„Pe fondul ştirilor pozitive priving reducerea preţului gazului metan care a condus la reducerea ratelor de inflaţie peste aşteptările pieţei, şi revizuirea în sens crescător a proiecţiilor de creştere economică atât în economiile dezvoltate cât şi în ţările emergente, indicatorii de încredere au înregistrat creşteri generalizate. În aceste condiţii şi Indicatorul de Încredere al Asociaţiei CFA România şi-a continut creşterea şi în luna ianuarie, ambele sale componente înregistrând o majorare de peste 5 puncte”, spune Adrian Codirlaşu, CFA, vicepreşedinte al Asociaţiei CFA Romania.

Rata anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni s-a redus la o singură cifră, ajungând la o valoare medie de 9,18%.

În ceea ce priveşte cursul de schimb EUR/RON, 80% dintre participanţi anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală). Astfel valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni a intrat sub valoarea de 5 lei pentru un euro fiind de 4,9759 lei pentru un euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este 5,0215 lei pentru un euro.

În ceea ce priveşte evoluţia preţurilor proprietăţilor rezidențiale în oraşe, 60% dintre participaţii la sondaj anticipează o scădere în următoarele 12 luni, iar 80% consideră că preţurile actuale sunt supraevaluate.

„Deficitul bugetului de stat anticipat pentru acest an: valoarea medie a anticipaţiilor a crescut la 5,3%. Pentru anul 2023 valoarea anticipată de creştere a PIB real a crescut uşor faţă de exercitiul anterior la 1,9%”, arată CFA Romania.

Datoria publică în PIB este anticipată să se majoreze la 57% în următoarele 12 luni.

Adrian Codîrlașu / Sursa foto: Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *