GRAFIC. Semne de încetinire pe piața imobiliară. Prețurile scad sau stagnează, iar numărul de tranzacții se reduce semnificativ

bucuresti blocuri locuinte Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor: Octav Ganea

Piața imobiliară dă semne de încetinire. După mai bine de un an de creștere aproape continuă, piața imobiliară pare să înceapă o stagnare sau cel puțin o ușoară corecție, notează echipa de economiști a Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA) a UBB din Cluj, care derulează proiectul de cercetare Romanian Economic Monitor. Prețurile scad sau stagnează, iar numărul de tranzacții se reduce semnificativ.

Potrivit celui mai recent studiu Imobiliare.ro, prețurile solicitate pentru apartamentele (noi și vechi) disponibile spre vânzare la nivel național s-au diminuat ușor, cu 0,3%, în iunie față de luna anterioară, în special cu influența evoluției apartamentelor vechi. Valoarea medie de listare pentru o asemenea unitate locativă a ajuns, potrivit Indicelui Imobiliare.ro, la 1745 euro pe metru pătrat util, față de 1751 de euro pe metru pătrat la finele lui mai. În București, prețurile cerute au crescut ușor, dar au scăzut în cel mai scump oraș din țară. Și specialiștii Imobiliare.ro spun că în piață urmează o perioadă de “reglare” și corecții pe anumite segmente, supraîncălzite. Mai multe AICI

La nivel național, prețurile cerute erau în creștere, în precedentul raport Imobiliare.ro. De asemenea, merită menționat că în iunie chiar și în cel mai scump oraș din țară – Cluj-Napoca – se înregistrează scăderi. După creșteri semnificative în ultimii doi ani, economiștii vorbeau încă de luna trecută despre o încetinire a pieței imobiliare, în actualul context de piață.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Tendința se confirmă.

“Așa cum am anticipat în analize anterioare, după mai bine de un an de creșteri fulminante, piața imobiliară începe o stagnare sau cel puțin o ușoară corecție. Factorii fundamentali din spatele acestei evoluții sunt: inflația, care acționează o dată prin scumpirea materialelor, determinând unii dezvoltatori să oprească șantierele, dar și prin creșterea dobânzii la creditele imobiliare și prin erodarea puterii de cumpărare, așteptările pesimiste ale actorilor economici precum și incertitudinile legate de războiul ruso-ucrainean”, explică Nagy Bálint Zsolt, membru în echipa de cercetare Romanian Economic Monitor.

Acesta menționează că numărul tranzacțiilor se află, de asemenea, la un minim de la începutul anului.

Potrivit datelor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară, în luna iunie 2022 au fost vândute, la nivelul întregii țări, 52.946 de imobile (case, apartamente, terenuri), cu 11.660 mai puține față de luna mai. Numărul caselor, terenurilor și apartamentelor care au făcut obiectul tranzacțiilor în luna iunie este cu 1.835 mai mic față de perioada similară a anului 2021. Cele mai multe vânzări de imobile au fost înregistrate, în iunie 2022, în București – 10.616, Ilfov – 3.495 și Brașov – 2.714. Județele cu cele mai puține imobile vândute în aceeași perioadă sunt Călărași – 292, Covasna – 309 și Teleorman – 313.

A scăzut și numărul ipotecilor, la nivel național: în iunie 2022, a fost de 21.397, cu 2.812 mai mic față de iunie 2021.

Evoluția prețurilor la apartamente și a tranzacțiilor imobiliare (case, apartamente, terenuri):

 

 

“Vom continua să monitorizăm și evoluțiile de pe această piață și rămâne de văzut dacă trendul descendent din luna iunie 2022 este doar un fenomen temporar sau într-adevăr asistăm la o încetinire generală a pieței imobiliare”, adaugă Szász Levente, coordonatorul proiectului de cercetare economică și prodecan al FSEGA.

 

Semnale de îngrijorare pe cele mai active piețe imobiliare din lume

La nivel mondial, mari piețe imobiliare dau semne de “răcire”. Economia mondială care se confruntă deja cu o inflație galopantă, cu turbulențe pe piața bursieră și cu un război istovitor se confruntă acum cu o altă amenințare: deznodământul unui boom imobiliar masiv, scrie Bloomberg, într-o amplă analiză, în care vorbește despre semnalele de alarmă ce se văd pe cele mai fierbinți piețe imobiliare din lume, precum Statele Unite, Noua Zeelandă, Germania sau Ungaria.

Pe măsură ce băncile centrale din întreaga lume măresc rapid ratele dobânzilor, costurile de împrumut în creștere înseamnă că persoanele care deja se străduiau să cumpere proprietăți își ating în sfârșit limitele. Efectele se văd în țări precum Canada, SUA și Noua Zeelandă, unde piețele imobiliare rezidențiale, cândva fierbinți, s-au răcit brusc.

Este o răsturnare bruscă de situație după ani de creștere a prețurilor imobiliare, creștere alimentată de dobânzi la cel mai scăzut nivel și de stimulentele guvernamentale, împreună cu o pandemie care a popularizat munca la distanță și a făcut cumpărătorii de locuințe să caute spații mai mari. O analiză realizată de Bloomberg Economics arată că 19 țări din OCDE au un raport combinat între prețul chiriei și prețul locuințelor raportat la venit mai mare în prezent decât era înainte de criza financiară din 2008, ceea ce indică faptul că prețurile nu mai corespund fundamentelor.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. D apai voi ce credeati ?
    Zamfire a lui Razvan, mai stii ce scriai acum cateva luni ? Ale cui urechi spalai si din a cui experienta de viata scriai ?
    Mai oameni buni, treziti va odata din prostie ! Ca e pacat mare si greu de dus…cazi sub povara lipsei de discernamant propriu !

  2. Ăștia care publicati, CITITI SI DOCUMENTATI-VA INAINTE.
    Nu publicati prostii de-ale voastre.
    CITITI!
    Preturile AU SCAZUT IN BUCURESTI cu cca. 1 – 1,5 %.
    NU cum scrieti voi.

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.