GRAFICE Investițiile de capital de risc în inteligență artificială din România au atins nivelul record de 230 de milioane de dolari anul trecut

Creier - inteligență artificială Pixabay Sursa foto: Pixabay

Investițiile de capital de risc în inteligență artificială din România au atins nivelul estimat record de 230 de milioane de dolari anul trecut, arată datele publicate de OECD.ai, observatorul OCDE pentru politici privind inteligența artificială, analizate de Economedia.

După un vârf anterior în 2021, de numai 80 de milioane de dolari, în 2022 aceste investiții au picat în jurul a 20 de milioane de dolari, însă contextul global dat de apariția ChatGPT a făcut ca și în România investițiile în dezvoltarea de instrumente de inteligență artificială să ia avânt.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Privind însă la nivel global, investițiile în AI din România rămân la nivel foarte scăzut, mai arată datele OECD.ai. SUA este principala forță la nivel mondial în investițiile de capital de risc în inteligență artificială, sumele ajungând la circa 70 de miliarde de dolari. Statele Unite sunt urmate de China, dar la distanță mare, cu numai 15 miliarde de dolari. Iar Uniunea Europeană, prima care a reglementat totuși inteligența artificială, este abia pe locul 3, cu investiții sub 10 miliarde de dolari.

În ceea ce privește industriile în care se realizează investițiile în AI din România, acestea sunt, în ordine, în funcție de sumă: Media, platforme sociale, marketing, Servicii financiare și de asigurări, Infrastructură IT și găzduire, Procese de afaceri și servicii de asistență, Sănătate, medicamente și biotehnologie.

Principalii investitori identificabili de capital de risc în IA în România sunt Marea Britanie, Statele Unite, investitori din România, Ungaria și Olanda sau Elveția. Totuși, există o parte a căror naționalitate nu este cunocută.

Datele OECD.ai arată și care sunt universitățile din România care conduc cercetarea în inteligența artificială, luând în considerare numărul de publicații de specialitate pe această temă. Universitatea Politehnica din București conduce topul, urmată de Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca și de Universitatea Politehnica din Timișoara. Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și Universitatea din București completează top 5.

Datele OECD.ai mai arată și demografia profesioniștilor în AI din România (data scientist/machine learning expert), 75% dintre aceștia având între 35 și 44 de ani, în timp ce doar 25% au între 25 și 34 de ani.

Dintre aceștia, mai mult de 25% câștigă peste 160.000 de dolari anual, aceștia având studii cel puțin de masterat. 25% câștigă între 100.000 și 120.000 de dolari. Restul sunt cuprinși în mod egala între 80.000 și 100.000 de dolari, respectiv între 40.000 și 60.000 de dolari.

Datele OECD.ai identifică și care este topul startup-urilor de AI din România.

Unul dintre acestea este Tokhit App SRL, înființat în 2021 de Andrei Ureche (CEO) și Cristian Voaides ca o aplicație mobilă de tip rețea socială, bazată pe Gaming, A.I. și Blockchain. În februarie 2023, startup-ul anunța că a primit o finanțare de 100 milioane de dolari de la un fond de investiții internațional. Economedia scria încă de atunci că o finanțare atât de mare ridică mai multe semne de întrebare. Mai precis, comunicatul companiei nu preciza ce investitori au adus finanțarea de 100 de milioane de dolari și nici ce tip de finanțare este aceasta. Compania nu oferea investitorilor nici informații privind numărul de utilizatori, numărul de descărcări etc. Un alt semn de întrebare îl ridica suma uriașă pretins a fi atrasă. Compania nu a depus nici până la această dată, la doi ani de la înființare, un bilanț financiar.

O altă companie menționată este FintechOS, startup care dezvoltă o platformă bazată pe cloud pentru digitalizarea serviciilor financiare oferite de bănci și companii de asigurări. În aprilie 2021, Fintech OS SRL a strâns 51 de milioane de euro într-o finanțare de serie B, condusă de Draper Esprit, Earlybird Venture Capital, GapMinder Venture Partners, LAUNCHub și OTB Ventures, în parteneriat cu Earlybird Digital East, Gapminder Ventures, LAUNCHub Ventures și OTB Ventures. Compania a obținut o finanțare totală de 77,29 milioane USD. Teodor Blidăruș este co-fondator și CEO al Fintech OS SRL.

În top se regăsește și Druid, înființată în 2018, care funcționează ca o platformă de inteligență artificială pentru întreprinderi, care operează asistenți virtuali inteligenți și chatbots pentru organizațiile de afaceri.

Flowx.AI. înființată în 2020, este de asemenea menționată. Compania funcționează ca furnizor de o platformă de nivel enterprise care ajută băncile și instituțiile financiare cu infrastructuri IT complexe să construiască aplicații digitale fără o expertiză profundă în materie de cod.

În top apare și Veridion (Soleadify), fondată în 2019, care funcționează ca o platformă online care permite întreprinderilor să acceseze baze de date pentru informații despre clienți.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.