Cine sunt cei doi antreprenori din spatele startup-ului Tokhit, aplicație mobilă de tip rețea socială, care spun că au atras o finanțare de 100 milioane de dolari / Investitorul, o „companie globală” din Cluj controlată de un cancelar al unei loje masonice

Andrei Ureche (Vandy) CEO TokHit (2)

În această săptămână, startup-ul Tokhit, înființat în 2021, care a lansat o aplicaţie mobilă de tip reţea socială unde utilizatorii pot publica fotografii sau scurte clipuri video într-un stil asemănător cu Instagram sau TikTok, anunța că a primit o finanțare de 100 milioane de dolari de la un fond de investiții internațional, fără să menționeze însă clar numele investitorului și tipul de finanțare. Pentru că firma a fost înființată foarte de curând, în 2021, iar comunicatul companiei nu oferă foarte multe detalii, o finanțare atât de mare ridică mai multe semne de întrebare. 

Tohkit se autointitulează „platforma socială a viitorului” și susține că este „prima aplicație de Social Network bazată pe Gaming, A.I. și Blockchain dezvoltată de un start-up românesc”. Compania afirmă că, prin intermediul aplicației sale, „creatorii de conținut, influencerii, pasionații de NFT și Crypto își pot monetiza activitatea socială”. Printre metodele de „monetizare” și generare venituri de către utilizatori, Tohkit menționează „crearea de conținut”, „tranzacționarea de NFT”, „depozite de tokeni HITT”, „accesarea jocurilor de tip play-to-earn”, „depozite de NFT” sau „tranzacționarea de bunuri digitale pe piață”. „HITT”este o criptomonedă dezvoltată de companie, cu care utilizatorii sunt răsplătiți pentru activitatea lor.

Joi, Tokhit a transmis un comunicat de presă, prin intermediul agenţiei „Fabrica de PR”, în care susține că și-a asigurat „o finanțare de 100 de milioane de dolari de la un fond internațional de investiții”. Anterior, compania spune că a mai primit „o investiție inițială de 100.000 de dolari” și „trei runde de vânzare de tokeni”, fără a preciza valoarea acestor vânzări.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

Tokhit susține că va folosi această sumă „pentru a dezvolta aplicația, pentru a consolida expansiunea globală și a atinge obiectivele internaționale ambițioase pe care le avem în ceea ce privește creșterea numărului de utilizatori precum și pentru a susține listarea pe platformele crypto”.

Ulterior, printr-o precizare transmisă presei, compania a mai menționat că „capitalizarea proiectului se va realiza de către TOKHIT Switzerland, parte a grupului ODAS”.

Semne de întrebare

Anunțul companiei a stârnit mai multe semne de întrebare, motiv pentru care Economedia nu l-a publicat încă de joi.

Astfel, comunicatul companiei nu precizează ce investitori au adus finanțarea de 100 de milioane de dolari și nici ce tip de finanțare este aceasta – pre-seed, seed, serie A, B, etc?

În plus, compania nu oferă investitorilor informații privind numărul de utilizatori, numărul de descărcări etc.

Un alt semn de întrebare îl ridică suma uriașă pretins a fi atrasă – de 100 de milioane de dolari. Spre comparație, Economedia a făcut AICI o listă de startup-uri românești care au primit finanțare de peste 10 milioane de euro, deja o sumă mare. În plus, un raport al platformei de investiții SeedBlink arăta că nivelul total al finanțărilor atrase de toate startup-urile tech din România era, după 10 luni din 2022, de 226 milioane de euro, deci de numai două ori mai mult decât pretinde Tokhit că a atras pe cont propriu.

Este de asemenea de remarcat faptul că Tokhit este un startup extrem de „tânăr”, având mai puțin de doi ani de activitate.

Totodată, compania nu a publicat până în prezent niciun fel de date financiare, care să arate o imagine a performanței sale.

Economedia a transmis câteva dintre aceste întrebări către Tokhit, care a răspuns parțial la ele.

Astfel, referitor la investitorii care au adus această finanțare, Tokhit a transmis: „Investiția se va face prin crearea unui Holding în Elveția, sub numele de TOKHIT Switzerland, care va fi finanțat prin grupul ODAS, un grup de companii care activează la nivel internațional în numeroase domenii. Investiția a fost făcută în baza unui plan și a unor proiecții financiare pe următorii 5 ani, care demonstrează potențialul produsului la nivel de inovație și business precum și capacitatea de a genera cel puțin 100 de milioane de dolari pe lună prin features-urile de monetizare”.

Referitor la tipul de investiție, compania a transmis că aceasta este „de tip Capitalizare (poate fi numită serie A, la suma aceasta)”.

Compania a transmis, la solicitarea Economedia, că nu are date financiare, „pentru că produsul a fost în dezvoltare pe tot parcursul anului 2022”. „Am lansat abia la final de decembrie versiunea Beta”, arată răspunsul.

În ceea ce privește numărul de utilizatori, Tokhit a transmis că acesta „nu este mare deoarece lansarea oficială încă nu a avut loc, aplicația având aproximativ o lună de când este disponibilă în App Store”. „Anul acesta ne vom concentra eforturile pe acțiuni de marketing și expansiune cu accent pe achiziție de utilizatori și multe altele”, arată răspunsul transmis.

În ceea ce privește moneda HITT, prețul acestei criptomonede este de 0,4 dolari, a răspuns compania.

Cine este investitorul

Odas Global Consulting afirmă că este „o companie globală de servicii de consultanță în afaceri, fonduri europene, investiţii realizate la nivel global, arhitectură, lobby și servicii tehnologice”. Compania a fost înființată în 2003 și a avut afaceri de 2,9 milioane lei, profit net de 1,4 milioane lei și 9 angajați.

Compania indică, pe site, că are sediul în clădirea Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR) Business C, B-dul O. Goga, Nr. 2. Conform Confidas, adresa firmei este Floreşti, Răzoare, nr. 160A, sc. 1, ap. 11, județ Cluj.

Compania este controlată majoritar de Dragoş Ionuţ Onescu (98,34%), alături de Carmen Georgeta Dumitrache (1,66%).

Numele lui Dragoş Ionuţ Onescu a apărut anterior în Adevărul, care scria despre acesta că este absolvent al Facultăţii de Studii Europene a Universităţii Babeş Bolyai, şi cancelar al ordinului masonic „Marea Lojă de Studiu al Artei Regale”.

Adevărul scria atunci că Odas Global Consulting a câștigat o licitație pentru achiziția Castelului Degendfel Schomburg, din comuna bihoreană Balc. Ulterior, cumpărătorii s-ar fi răzgândit, conform Adevărul.

Motivul? „Castelul nu a fost achiziţionat de către noi din cauza speculaţiilor apărute în presă (n. red – că firma ar fi doar un intermediar, iar în spatele tranzacţiei s-ar afla, de fapt, o firmă a statului ungar). Am ajuns la concluzia că renunţăm la achiziţia lui”, a explicat Onescu, scria Adevărul.

Cine este în spatele Tokhit

Compania din spatele aplicaţiei mobile Tokhit este Tokhit App SRL. Firma a fost înfiinţată în aprilie 2021, iar acţionari sunt George Andrei Ureche (85% din acţiuni) şi Safe Invest Tech SRL din Cluj-Napoca (15%), potrivit datelor consultate de Economedia pe platforma Confidas. Pe site-ul Ministerului Finanţelor nu este disponibil niciun bilanţ pentru compania Tokhit App SRL. Nici pe site-ul Confidas nu găsim aceste informații.

Compania Safe Invest Tech, care a înregistrat o cifră de afaceri de 9,3 milioane lei în 2021, pierderi nete de 3,2 milioane lei, având 2 angajați, este deținută de antreprenorul Cristian Voiades, care mai are în palmares și Welthee, o platformă de investiţii online.

Pentru a vedea cu exactitate în ce afaceri sunt implicați cei doi antreprenori, vom analiza afacerile pe rând, prima data pentru Andrei George Ureche și apoi pentru Cristian Voiades.

Andrei Ureche este, de asemenea, implicat în alte 5 business-uri, printre care și Tokhit Universe SRL, care a fost de asemenea înființat în 2021, strâns legat de Tokhit App SRL, compania din spatele startup-ului Tokhit. Antreprenorul este singurul acționar al Tokhit Universe SRL, firmă care nu a declarat până în prezent rezultate financiare la Ministerul Finanțelor.

O altă companie deținută de antreprenorul Andrei George Ureche este B TRUST APP YMCMB SRL, înființată în 2017 tot în Cluj-Napoca. Deși firma este activă din 2017, nu a raportat niciodată datele financiare la Ministerul Finanțelor. De asemenea, o altă „coincidență” este că această firmă apare diferit la Ministerul Finanțelor, sub numele de HYPER CRYPTO AGENCY S.R.L., pe același CUI. Și această firmă are legături cu lumea cripto. 

  • SLAD STORE S.R.L. este o altă firmă unde Andrei George Ureche este acționar (15%), care a înregistrat în 2021 o cifră de afaceri de 239.672 de lei și pierderi de 59.095 lei.

Compania, care se ocupă cu comerţul cu amănuntul al îmbrăcămintei, în magazine specializate, este înființată din 2020 și are doar un singur angajat.

  • ART VANDY VISION S.R.L., care se ocupă de activităţi de realizare a soft-ului la comandă (software orientat client), este o companie unde antreprenorul Andrei Ureche este unicul asociat, înființată în 2015. Compania a înregistrat în 2021 o cifră de afaceri de 984.623 lei, un profit de 906.105 de lei și niciun angajat.
  • ANDALEX SMART&MARY S.R.L., companie care se ocupă cu comerţul cu ridicata al materialului lemnos şi al materialelor de construcţii şi echipamentelor sanitare, îl are printre acționari pe Andrei Ureche (50%), împreună cu fratele său. Firma avea în 2021 o cifră de afaceri de 886.673 lei, pierderi de 31.706 lei și 4 angajați.

La rândul rău, antreprenorul Voaideș Cristian deține mai multe afaceri, dintre care 2 sunt radiate:

– NECODA SRL – firmă radiată – acționar 50% – firmă înființată în 2007- cifră de afaceri 0 lei din 2013, pierderi de 50 de lei, 0 angajați

– PROIMPACT SRL – firmă radiată – acționar majoritar – firmă înființată în 1998 – cifră de afacei 0 lei din 2016, pierderi de 100 lei, o angajați.

  • ROMSTARCONECT SRL, companie care se ocupă de dezvoltare (promovare) imobiliară, unde este acționar cu 33%, a fost înființat inițial în 2013, iar, potrivit Ministerului Finanțelor, nu sunt prezente date financiare ale companiei. 
  • Ca acționar unic în cadrul, WEENVEST INVESTMENTS S.R.L., înființată în 2021, este o companie tot în domeniul dezvoltare (promovare) imobiliară. Firma a înregistrat în 2021 o cifră de afaceri de 4.920 de lei, un profit net de 4.722 lei, având 0 angajați. 
  • În cadrul firmei SUPERKOIN EUROPE S.R.L., Voaideș Cristian deține 50% din compania înființată în 2021 și pentru care nu există date financiare depuse la Ministerul Finanțelor. 
  • SOLAR BOOST TECHNOLOGIES S.R.L., companie care se ocupă de producţia de energie electrică, este cea mai recentă companie înființată la începutul anului 2022 și pentru care încă nu există date financiare disponibile. Voaideș Cristian este acționar majoritare în cadrul firmei Solar Boost Technologies.
  • În cadrul WELTHEE LAUNCHPAD S.R.L., antreprenorul deține 100% din o platformă de investiţii online, înființată în 2021. Compania a înregistrat o cifră de afaceri de 4,6 milioane de lei, un profit de 132.128 lei, având un singur angajat. 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.