Grecia: Inspectorii fiscali pândesc rețelele de socializare, scanează internetul și primesc alerte pentru postări ale celebrităților și influencerilor

grecia steag Sursa foto: pixabay.com

Autoritățile fiscale din Grecia se uită acum la rețelele de socializare și la internet pentru a identifica și urmări evazioniștii fiscali, scrie Kathimerini. Astfel, o mică echipă de vârf formată din șapte tineri inspectori de la Autoritatea Independentă pentru Venituri Publice (AADE) caută zilnic urme electronice ale potențialilor evazioniști fiscali, care postează activitatea financiară și averea pe Facebook și pe alte rețele de socializare, dar nu și în declarațiile de venit.

Postările din rețelele sociale ale persoanelor influente și ale celebrităților nu scapă de atenția auditorilor. Achizițiile de mașini, o casă nouă, o verighetă, aparițiile în cluburi de noapte sunt acum toate sub observație.

AADE  îi monitorizează chiar și pe cei a căror coafură sau machiaj a fost făcut de profesioniști.

Autoritățile fiscale pot acum, în cel mai scurt timp, să găsească toate detaliile financiare și patrimoniale ale tuturor celor care sunt verificați.

Un exemplu în acest sens a fost identificarea recentă a unei posibile evaziuni fiscale la scară largă la o nuntă, unde aproape toți cei implicați – de la coaforul care a aranjat părul miresei până la firma care a organizat recepția, se presupune că au ascuns venituri.

Auditorii i-au vizitat în același timp pe toți cei care făceau obiectul auditului, în timp ce o altă echipă de sprijin a fost prezentă de la centrul de operațiuni al AADE, monitorizând auditul în timp real, primind date, verificându-le încrucișat și dând indicații.

Anterior, contribuabilii erau convocați pentru explicații înainte de începerea unui audit.

Acum, auditul este în mare parte avansat, cu mult înainte ca persoana auditată să primească vizita surpriză a inspectorilor.

În acest caz, a fost creat un dosar detaliat pentru fiecare persoană implicată, cu toate informațiile care au permis AADE să se ocupe de cei care, într-un fel sau altul, au fost implicați în ceea ce a fost supranumit “nunta anului”.

În prezent, inspectorii pot extrage date despre persoanele controlate de la bănci cu privire la depozite și remitențe, de pe piața de capital, de la companiile controlate de stat pentru a stabili valoarea facturilor plătite, de la companiile de telefonie mobilă (de asemenea, facturi), obligațiuni pe care le-ar putea deține și acțiuni etc.

Kathimerini scrie că persoanele auditate au fost invitate de către AADE să își spună punctul de vedere. Mulți dintre profesioniști au declarat că totul a fost făcut gratuit – de la cântăreață la rochia de mireasă, coroane etc.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: