Grecia, pe primele locuri la valorificarea resurselor de la Fondul de Redresare. Unde se situează România

bani, euro, bancnote Sursa: Facebook/ MIPE

Grecia se află pe primele poziții în ceea ce privește alocarea și încasarea banilor de la Fondul de Redresare și Reziliență, potrivit unei analize a Deloitte Grecia cu titlul „Analiza Comparativă a Absorbției Banilor de la Fondul de Redresare & Reziliență între statele-membre ale Uniunii Europene”, scrie Business Daily, potrivit Rador.

Deloitte a analizat viteza și gradul de valorificare a banilor de la Fondul European de Redresare și Reziliență aferenți fiecărui stat membru al Uniunii Europene, pe baza datelor publicate în acest sens pe site-ul Comisiei Europene.

Concret, printre principalele constatări se numără:

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

– Alocarea fondurilor: Grecia ocupă locul întâi în ceea ce privește alocarea resurselor de la Fondul de Redresare (granturi și împrumuturi) ca procent din PIB, urmată de România și Croația. Se observă că, dintre cele 26 de state membre care au programul aprobat de Comisia Europeană, doar șapte (7) au solicitat împrumuturi, dintre care cea mai mare sumă, ca procent din PIB, revine Greciei (7,0%) și Italiei (6,9%).

– Încasarea banilor: Grecia ocupă locul întâi  în ceea ce privește încasarea banilor, precum și în ceea ce privește suma banilor încasați și a fondurilor în curs de evaluare pentru următoarea tranșă, ca procent din PIB, urmată de Croația și Italia.

– Absorbția fondurilor: Spania ocupă locul întâi  în ceea ce privește procentul de absorbție a banilor de la Fondul de Redresare, urmată de Grecia și Croația. În ceea ce privește viteza medie relativă de absorbție a banilor, Grecia se află pe locul întâi, urmată de Croația și Italia.

De notat că în analiză au fost folosite date preliminare ale Produsului Intern Brut (PIB) nominal pentru anul 2021, publicate de Comisia Europeană. În ceea ce privește alocarea fondurilor, Grecia este țara cu cel mai mare procent (16,7%) de fonduri de la Fondul de Redresare, și anume granturi și împrumuturi (raportat la PIB), urmată de România (12,2%) și Croația (11). %). În ceea ce privește alocarea fondurilor în cifre absolute, Grecia este țara cu a cincea cea mai mare finanțare (~30,5 miliarde EUR) de la Fondul de Redresare, după Italia, Polonia, Spania și Franța.

În ceea ce privește încasarea banilor, doar opt țări au încasat prima tranșă (inclusiv Grecia, cu 3,56 miliarde de euro), în timp ce doar cinci țări, printre care și Grecia, au solicitat a doua tranșă (care pentru Grecia se ridică la 3,56 miliarde euro). De notat că singura țară care a încasat deja a doua tranșă este Spania. În acest context, este de remarcat faptul că, luând în considerare tranșele încasate și fondurile în curs de evaluare pentru acordarea următoarei tranșe, Grecia a primit cea mai mare sumă ca procent din PIB (11,1 miliarde euro, adică 6,07%), urmată de Croația (3,88%), Italia (3,77%) și România (2,66%).

În ceea ce privește absorbția fondurilor, pe primul loc se află Spania, urmată de Grecia. Concret, dintre cele 22 de state membre care au primit sau urmează să primească bani de la Fondul de Redresare (granturi și împrumuturi), Spania a absorbit cel mai mare procent din totalul banilor aferenți de la Fondul de Redresare (44,65%), urmată de Grecia (36,36% ), Croația (35,23%) și Italia (34,93%). În același timp, Grecia înregistrează cea mai mare viteză medie relativă (11,87x) de absorbție a banilor de la Fondul de Redresare (granturi și împrumuturi), ca procent din PIB, urmată de Croația (7,59x), Italia (7,38x), România (5,21x) și Spania (5,04x).

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: