„Μarele” moment al reconfigurării îmbunătățite a hărții energetice a Europei de Sud-Est, prin intermediul Greciei, se apropie, odată cu sosirea în următoarele zile (20-24 ianuarie), la Alexandroupoli, a primei nave încărcată cu gaz natural lichefiat (GNL) de probă, scrie Kathimerini, potrivit Rador Radio România.
În această fază, vor fi transferate pe platforma plutitoare de regazificare deja instalată, FSRU, aflată la 17 kilometri în largul orașului, primele cantități de GNL pentru a fi folosite la efectuarea testelor necesare, urmând ca în primăvară să înceapă funcționarea comercială a FSRU.
FSRU va regazifica 3,8 miliarde de metri cubi de GNL pe an, din care aproximativ 70% vor fi direcționați către Bulgaria pentru piețele energetice de dincolo de granița de nord a Greciei, iar restul de 30% vor fi distribuiți pentru nevoile interne.
Odată cu FSRU Alexandroupoli, precum și cu cealaltă platformă în curs de pregătire mai la vest în aceeași zonă – aflată în prezent în faza de autorizare – care vizează în principal piețe precum Moldova, Ucraina, dar și Ungaria, Slovacia etc., Grecia devine un furnizor de energie pentru milioane de gospodării, companii și pentru economiile locale, în general.
În același timp, contribuie la planurile mai ample de obținere treptată a independenței energetice a țărilor europene față de gazele naturale rusești – și ulterior și față de petrolul rusesc – și consolidează din punct de vedere geopolitic zona sensibilă de frontieră cu Turcia de pe râul Evros, precum și regiunea extinsă a Traciei.
Printr-o conductă submarină care va fi conectată cu rețeaua operatorului grec de gaze DESFA la nord-est de Alexandroupoli și prin cele două conducte verticale la Komotini (IGB), până la Sidirokastro Serres și ulterior prin „conducta” de la Salonic la Negotino, FSRU va distribui cantități de GNL regazeificat către țările balcanice, aducând o relaxare pe piețe și în viața de zi cu zi a oamenilor.
Legătura Greciei cu rețelele energetice europene prin porturile sale din Macedonia – Tracia va deveni și mai puternică odată cu exploatarea inversă, aflată în plan, a conductei petroliere Burgas – Alexandroupoli, prin care petrolul va ajunge din Mediterana până la țărmurile vestice ale Mării Negre, mai ales că și NATO intenționează să extindă rețeaua de conducte militare de combustibil lichid din nordul Greciei către Bulgaria, România și alte țări membre, ale căror forțe armate depind încă într-o oarecare măsură de combustibilul rusesc. O nouă realitate se conturează în zona de nord a Greciei, întărind poziția geopolitică a țării. Anunțata prezență la inaugurarea oficială a FSRU, în primăvară, a mai multor lideri ai statelor din regiune este relevantă pentru rolul Greciei în securitatea energetică a acestor țări.