Stabilirea unui preț maxim pentru petrolul rusesc de către Uniunea Europeană și creșterea tarifelor de tranzitare a Strâmtorii Bosfor au dus la o mobilizare a Greciei, care de multă vreme se confruntă cu tensiuni cu Turcia, notează publicația turcă sozcu.com.tr, potrivit Rador.
Un proiect readus în discuție
Potrivit relatărilor rețelei de televiziune Al Jazeera, cu sediul în Qatar, Grecia și Bulgaria au readus în discuție proiectul unui gazoduct menit să fie o alternativă la tranzitul prin Strâmtoarea Bosfor, dar care fusese abandonat anterior. Vorbind pentru Al Jazeera despre aceste discuții, ministrul bulgar al Energiei, Rossen Hristov, a declarat că, având o lungime de 280 de kilometri, conducta este planificată a fi construită între porturile Alexandroupoli de la Marea Egee și Burgas de la Marea Neagră, putând fi extinsă apoi și în România.
Hristov a mai subliniat și că țara sa are o derogare de la sancțiunile asupra petrolului rusesc timp de doi ani, dar se va confrunta cu probleme din cauza creșterii taxelor de tranzitare a Strâmtorii Bosfor și că din acest motiv au fost reluate discuțiile privind proiectul conductei Burgas-Alexandroupoli.
Ministrul grec al Energiei, Kostas Skrekas, și-a exprimat, de asemenea, sprijinul pentru acest proiect.
Nave adunate în număr mare în Strâmtoarea Bosfor
Financial Times din Marea Britanie scrie că, din cauza plafonării prețurilor impuse de Occident petrolului rusesc, petrolierele rusești care veneau din Marea Neagră sunt blocate în număr mare în Strâmtoarea Bosfor în ultimele zile, iar Ankara dorește noi „garanții și asigurări” de la toate navele.
Noua sancțiune implementată de UE este de așteptat să provoace perturbări și mai mari în transporturile de petrol pe cale maritimă.
Proiectul conductei Burgas-Alexandroupoli a fost introdus pentru prima dată pe ordinea de zi în 1993, iar cele două țări au semnat un acord cu Rusia în 2007.
Însă a fost abandonat în 2010, pe fondul preocupărilor Bulgariei cu privire la impactul asupra mediului și pe fondul obiecțiilor SUA față de dependența Europei de energia rusească.
Vorbind pentru Al Jazeera, expertul grec în industria petrolieră Michalis Myrianthis a spus că există întârzieri serioase în ceea ce privește traversarea Strâmtorii Bosfor, iar proiectul conductei este o soluție bună.
SUA și Alexandroupoli
Presa a mai relatat și că Turcia a crescut de cinci ori taxele în luna octombrie pentru petrolierele care tranzitează Bosforul.
În plus, după cum remarcă și Al Jazeera, invadarea Ucrainei de către Rusia a amplificat rivalitatea geopolitică dintre Turcia și Grecia. De asemenea presa a relatat de mai multe ori că SUA văd în portul Alexandroupoli din Grecia o alternativă la Strâmtoarea Bosfor, folosindu-l deja activ pentru misiuni militare în țările NATO, mai scrie Sozcu.com.tr.