Grecia vrea un front balcanic privind tarifele la electricitate, împreună cu Bulgaria și România

cabluri curent curent electric electricitate energie infrastructura linii de curent linii de curent de inalta tensiune stalpi facturi factura distributie distributie energie Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Grecia lansează o inițiativă pentru a forma un front comun cu țările balcanice din Uniunea Europeană în ceea ce privește tarifele la electricitate, deoarece creșterea dramatică a acestora, observată pentru prima dată în sud-estul Europei în luna iulie, nu este temporară, iar efectele sale nu pot fi abordate prin subvenții guvernamentale, scrie Kathimerini.

Țările vest-europene par să fi transferat povara furnizării de energie electrică Ucrainei (a cărei producție și infrastructură au fost afectate de incursiunile rusești) către Grecia și celelalte țări din sud-estul Europei, notează publicația citată.

„Nu este posibil ca Austria să aibă un preț de 154 de euro, iar piața vecină interconectată din Ungaria să aibă un preț de 238 de euro. Ceva nu este în regulă, iar UE ar trebui să vadă acest lucru și să intervină”, a declarat un oficial guvernamental grec pentru Kathimerini, dezvăluind că guvernul de la Atena ia măsuri pentru a forma un «front balcanic», împreună cu guvernele din Bulgaria și România. Acestea vor cere fie consolidarea fluxurilor energetice din Europa de Vest către Ucraina, fie finanțarea țărilor balcanice pentru a sprijini întreprinderile și consumatorii afectați.

Pe lângă discrepanțele mari de preț evidente, Atena, Sofia și București își vor baza cererea către UE pe constatările autorităților naționale independente competente care investighează dacă fluxurile limitate din Europa de Vest către Ucraina se datorează într-adevăr capacității interconexiunilor, precum și pe modul în care funcționează algoritmii care reglementează fluxurile de energie de pe piețele cele mai ieftine către cele mai scumpe.

Acest front care cuprinde Grecia, România și Bulgaria vine în continuarea unui front al industriilor din cele trei țări înființat în iulie, odată cu primul val de creșteri ale prețurilor. Într-o scrisoare comună adresată Direcției Generale Energie și Direcției Generale Concurență a UE, Asociațiile Consumatorilor Industriali din Grecia, România și Bulgaria au ridicat problema discrepanțelor uriașe de preț dintre piețele din Europa de Sud-Est și restul piețelor europene și a concurenței neloiale pe care acestea o provoacă în detrimentul lor.

Scrisoarea a fost trimisă la 17 iulie și, în urma scrisorii de răspuns a UE, primită la 2 august, prin care se comunica faptul că problema a fost trimisă spre investigare Agenției pentru Cooperarea Autorităților Europene de Reglementare (ACER), cele trei asociații industriale au trimis o a doua scrisoare de protest la 29 august.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.