Green Deal: România, campioană în UE la reducerea gazelor cu efect de seră în ultimii 30 de ani

poluare, emisii Sursa foto: Pixabay

Uniunea Europeană şi-a ridicat ștacheta ambițiilor, propunându-şi să reducă cu 55% emisiile gazelor cu efect de seră. Datele Eurostat ajută la măsurarea distanței de acest obiectiv, stabilit de Green Deal – angajamentul european de a reduce la zero impactul mediului asupra continentului, pentru anul 2030, și arată că România are cea mai mare scădere a emisiilor față de 1990, potrivit unei analize a ziarului italian Il Sole 24 Ore, citat de Rador.

Eurostat pune la dispoziţie un indicator care ia ca punct de referință emisiile din 1990 (măsurate în tone de echivalent CO2 pe cap de locuitor) și permite calcularea variației de la an la an. O modalitate de a monitoriza impactul politicilor de contrastare a schimbărilor climatice, în conformitate cu obiectivele Națiunilor Unite de dezvoltare durabilă implementate de UE.

Comparativ cu situaţia de acum 30 de ani, producţia gazelor cu efect de seră din UE s-a redus cu un sfert. Dar dacă la modul general cele 27 de state dispersează mai puțini poluanți responsabili de încălzirea globală, la propriu, doar jumătate din țările membre au redus cu un procent mai mare de douăzeci și șase de puncte procentuale.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

În unele țări, emisiile nu au scăzut în raport cu anul de referință. Cum ar fi cazul Ciprului, care a produs cu 56% mai multe gaze cu efect de seră decât în 1990. Spania, Austria și Slovenia au şi ele valori mai mari decât cele de la începutul sondajului.

Unele țări au reuşit să reducă mai mult decât altele. Belgia se află pe drumul cel bun, cu o reducere de 42 de puncte a poluanților în 2019.

Potrivit Eurostat, recordul în reducerea emisiilor revine României, care din 1990 şi până în prezent a eliminat 65,2 la sută din tonele pe cap de locuitor de gaze cu efect de seră, potrivit Il Sole 24 Ore. Scăderea vine pe fondul închiderii multora dintre fabricile și uzinele energofage, multe dintre ele construite în mijlocul marilor orașe. Lituania și Estonia au şi ele valori asemănătoare.

Scăderea din Italia urmează tendința națiunilor europene mai industrializate, marcând o reducere de aproximativ 25%. O cifră similară cu cea a Franței, țară care a redus poluanții pe cap de locuitor într-o manieră ceva mai constantă. De fapt, valorile din Italia au crescut în anii de după 1990 și au scăzut apoi în primii zece ani ai anilor 2000.
Dintre țările cele mai industrializate, Germania a înregistrat cel mai bun rezultat. În aceeași perioadă, emisiile Spaniei au crescut, distanțând Peninsula Iberică de obiectivele acordului verde.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: