Guvernul va analiza la rectificarea bugetară dacă suplimentează bugetul Metrorex pentru a achita datoria de 140 de milioane de lei către Alstom, dar Metrorex cere „sute de milioane de lei”, inclusiv subvenția de la buget, a anunțat, la Timișoara, ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu. Metrorex are de achitat facturi restante din 2021 pentru serviciile de mentenanță, iar Alstom România a redus serviciile de întreținere, asigurând doar 50% din flota Metrorex, ceea ce a dus la un timp de așteptare de 10-14 minute pe cele cinci magistrale. Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, preciza marți, pentru Economedia că, rectificarea bugetară este programată „în jurul datei de 5 august” (detalii aici), compania arătând într-un comunicat, că rectificarea este singura soluție pentru plata datoriei către Alstom România. Luna trecută, Metrorex a majorat salariile celor aproximativ 5.000 de angajați cu 7,5%, sindicatul solicitând 18%.
Întrebat despre soluțiile pentru ca metroul să revină la programul normal și responsabilitatea conducerii Metrorex pentru această situație, Grindeanu a spus că până la sfârșitul anului se va organiza concurs pentru un manager profesionist care trebuie să lămurească și problema subvenției de la bugetul de stat, pentru că nu este normal ca un timișorean sau un ieșean să subvenționeze metroul din București care merge pe pierdere.
„Metrorex are un director general și un Consiliu de Administrație. Până la sfârșitul anului, tot ce înseamnă CA și Director General vor fi selectați pe Ordonanța 109. Sper să ducă la o profesionalizare mai mare. Știu problemele financiare ale Metrorex, fie în relația cu Alstom, fie în problema angajărilor și a salariilor. Trebuie ca noua conducere să asigure o societate sănătoasă pentru că nu e normal ca din banii tuturor românilor să se subvenționeze o societate din București, chiar dacă Bucureștiul contribuie la buget. De ce ar fi de acord un timișorean să subvenționeze o societate de transport din București, dar un clujean sau un ieșean. Lucrurile astea trebuie să se termine odată. Știți care e cererea (n.r Metrorex)? Să vină la rectificare Guvernul României cu câteva sute de milioane pe care să le livreze. Asta e cererea celor de la Metrorex. O să analizăm să vedem dacă e posibil”, a transmis Grindeanu.
Metrorex nu a avut buget în 2021, iar pentru 2022 a prevăzut pierderi de 420 de milioane lei și compensații de la Guvern (subvenție) de 736 milioane, după cum Economedia a scris aici.