Grindeanu, despre creșterea salariilor pentru parlamentari: Am o părere proastă, a fost o greșeală votul din Senat. Indemnizațiile sunt absolut decente / Camera Deputaților are sarcina de a îndrepta greșeala

transporturi, Autostrada Sibiu-Pitesti, semnare contract, Sorin Grindeanu, Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

Vicepremierul Sorin Grindeanu anunță că proiectul votat miercuri în Senat prin care salariile demnitarilor vor crește de la 1 noiembrie a fost o greșeală, dar va fi respins în Camera Deputaților pentru că „indemnizațiile parlamentarilor sunt suficiente”. Întrebat la Timișoara ce părere are despre votul Coaliției (PSD-PNL-UDMR) la amendamentul propus de doi parlamentari ai UDMR, Grindeanu a spus că are o părere „proastă” despre propunerea de majorare a salariilor aleșilor în plină criză și a mai punctat că nu orice propunere care vine din partea partidelor din Coaliție trebuie să fie aprobată.

„… proastă, sper ca în Camera Deputaților propunerea de la Senat să fie respinsă. Sunt și parlamentar, eu spun că indemnizația pe care o avem acum este absolut decentă. Punct. Și salariul de ministru este decent, nu există motive să fie crescut. Pentru mine a fost o surpriză votul din Senat, de ieri, dar camera decizională este Camera Deputaților. Am și discutat cu liderul de grup, ați văzut și decizia PSD, anunțată, sunt convins că a fost o greșeală în Senat, iar Camera Deputaților o va repara. Am înțeles că a fost o propunere a UDMR preluată. Spiritul acesta de a vota tot ce vine din coaliție nu e întotdeauna corect. De aceea Camera Deputaților are sarcina de a îndrepta această greșeală fiind și Cameră Decizională”, a transmis Grindeanu.

Ce s-a votat miercuri în Senat:

Analize Economedia

Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu

Salariile și sporurile demnitarilor și primarilor vor crește de la 1 noiembrie, în plină criză, după ce Senatul a adoptat miercuri amendamente depuse de doi senatori UDMR. Decizia vine după ce Curtea Constituțională a admis tot miercuri o sesizare USR, care împiedica majorarea de salarii din sistemul public prin Parlament. Practic, salariile demnitarilor sunt înghețate la nivelul anului 2019, după ce Guvernul a luat această decizie în pandemie, iar de atunci nu au mai fost actualizate. Iar acum senatorii UDMR au depus un amendament care să actualizeze din nou indemnizațiile demnitarilor cu salariul minim din 2021 care între timp a crescut. Salariul minim s-a majorat de la 2.080 lei în 2019 la 2.300 lei în 2021.

„Prin excepție de la prevederile alin. (2) și (41), începând cu data de 1 noiembrie 2022, cuantumul brut al indemnizațiilor lunare de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice prevăzut în anexa nr.IX la Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările și completările ulterioare, se stabilește prin înmulțirea coeficientului prevăzut de Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările și completările ulterioare, cu salariul minim brut pe țară garantat în plată stabilit de lege pentru anul 2021”, arată unul din amendamentele depuse.

În plus, senatorii UDMR mai introduc un amendament care majorează cu 25% salariile angajaților din Secretariatul General al Guvernului, Parlament, Consiliul Legislativ și Administrația Prezidențială, implicați în procesul legislativ, pe durata desfășurării acestei activități.

„La anexa VIII, capitolul I, punctul 2 al Notei din Legea-cadru nr. 153/20.17 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, publicată în Monitorul Oficial al României,Partea I, nr. 492 din 28 iunie 2017, cu modificările și completările ulterioare se modifica si va avea următorul cuprins: “Personalul de specialitate implicat în procesul legislativ din cadrul Secretariatului General al Guvernului, serviciilor Parlamentului, Consiliului Legislativ și Administrației Prezidențiale beneficiază pe durata desfășurării acestei activități de majorarea salariului de bază aflat în plată în procentul prevăzut la art. 17 alin. (4) din prezenta lege. Stabilirea personalului de specialitate implicat în procesul legislativ se face prin decizie a ordonatorului principal de credite, respectiv prin hotărâre a Biroului permanent al fiecărei Camere, în cazul Parlamentului. Prin hotărâre a Biroului permanent al fiecărei Camere se stabilește personalul contractual care beneficiază de sporul de complexitatea muncii în cuantumul prevăzut la art. 17 alin. (4)”, este al doilea amendament.

Chiar miercuri Curtea Constituțională a României (CCR) a admis sesizări depuse de USR care reclamau aceleași tipuri de majorări salariale în sistemul public, introduse prin două proiecte de lege (AICI și AICI). Principalele argumente de neconstituţionalitate invocate în sesizări erau: lipsa fişei financiare, încălcarea principiului bicameralismului, încălcarea procedurilor parlamentare de adoptare a legilor. În proiectele de lege menţionate, iniţiatorii nu au indicat de unde vor fi luaţi banii, adică sursa de finanţare pentru acoperirea cheltuielilor bugetare ce decurg din aplicarea noilor măsuri, susţinea USR.

Cum au reacționat „aleșii”: 

Reacțiile parlamentarilor nu au încetat să uimească, după ce au fost întrebați dacă sunt de acord cu o astfel de creștere salarială. Marcel Boloș, ministrul al Investițiilor și Proiectelor Europene, își compară salariul de 2.500 de euro din România cu cel al demnitarilor din UE, care câștigă 15.0000 de euro.

„Dacă mă uit la salariile demnitarilor din Uniunea Europeană pot să fiu invidios. Dacă mă uit la ceea ce se întâmplă la nivel de populaţie a României şi problemele cu care ne confruntăm cred că este o perioadă de cumpătare şi deciziile luate de Guvern au fost de solidaritate faţă de oameni. De multe ori am fost la reuniunile Consiliului de miniştri şi întâmplător sau nu discuţiile despre ceea ce înseamnă salarizare şi felul în care desfăşoară activitatea miniştrii omologi, nivelurile lor de salarizare depăşesc 15.000 de euro în timp ce un demnitar al României ajunge la 2.500 de euro. Deci acest lucru spune foarte multe despre ceea ce înseamnă sistemul de salarizare românesc al demnitarilor pe care poate îl criticăm faţă de ceea ce înseamnă omologii din străinătate… Să nu credeţi că avem niveluri de salarizare care în comparaţie cu ale altor demnitari sunt sfidătoare. Sunt de bun simţ”, a afirmat Marcel Boloş, miercuri, la finalul şedinţei de Guvern.

Întrebat dacă ar trebui majorate salariile demnitarilor din România, el a spus că se află într-o situaţie delicată dacă se raportează la marea masă a oamenilor.

„În solidar cu oamenii aţi văzut că acum Guvernul şi Parlamentul nu au adoptat astfel de decizii care pot la un moment dat pentru oameni să fie decizii foarte sensibile. Probabil că această îngheţare a salariilor demnitarilor este un exerciţiu de solidaritate cu ceea înseamnă acum perioada de criză şi de sărăcie prin care trec oamenii”, a mai declarat Marcel Boloş.

Senatorul PNL Virgil Guran a comentat miercuri că „trebuie să învățăm să fim bogați și cinstiți”, după ce a fost întrebat de ziariști cum comentează faptul că senatorii au adoptat două amendamente UDMR prin care salariile și sporurile demnitarilor și primarilor vor crește de la 1 noiembrie.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Cum spunea părintele vostru Rasputin, întâi trebuie sa infaptuiti păcatul ca Dumnezeu sa va poată ierta.

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.