Grupul auto german Schaeffler vrea să cumpere producătorul de componente pentru automobile Vitesco pentru 3 miliarde de euro

Vitesco Technologies Timișoara Sursa foto: Ciprian Mihai / Autocritica

Grupul auto german Schaeffler a făcut o ofertă de preluare a producătorului de componente pentru automobile Vitesco Technologies, moștenitorii furnizorului auto încercând să își sporească prezența în domeniul vehiculelor electrice, scrie Financial Times. Producătorul bavarez de componente auto Schaeffler, controlat de Georg Schaeffler și de mama sa, Maria-Elisabeth Schaeffler, a declarat luni că va oferi 91 de euro pe acțiune pentru a cumpăra Vitesco – cu o cincime mai mult decât prețul de închidere de vineri – evaluând grupul auto rival la aproximativ 3 miliarde de euro.

Acțiunile Vitesco, care a fost desprinsă în urmă cu doi ani din grupul auto Continental, au crescut cu 20% la aflarea veștii, ajungând la 91 de euro luni dimineață la Frankfurt.

Familia Schaeffler, una dintre cele mai bogate familii din Germania, deține deja 49,9% din acțiunile Vitesco, specializată în vehicule electrice, precum și 46% din acțiunile Continental, care produce anvelope și alte piese auto.

Familia, care a făcut bani din rolul Germaniei ca lider mondial în producția de automobile, este expusă în mod unic la trecerea istorică a industriei la vehiculele electrice – un domeniu în care China a devenit rapid dominantă.

Anul trecut, Schaeffler a anunțat că va concedia 2% din forța sa de muncă, aproximativ 1.300 de persoane, deoarece a avertizat cu privire la o supraofertă de componente pentru motoare cu combustie.

Klaus Rosenfeld, directorul executiv al Schaeffler, a declarat luni că o preluare reușită ar însemna că firma va putea oferi o „suită completă” de soluții atât în segmentul vehiculelor electrice, cât și pentru mașinile cu motoare cu combustie tradiționale.

O parte din motivul care a stat la baza preluării, despre care Schaeffler a spus că va duce, până în 2029, la sinergii în valoare de 600 de milioane de euro pe an, a fost dorința de a „simplifica” structura acționariatului companiei, familia renunțând la controlul asupra acțiunilor cu drept de vot.

Sursa foto: Ciprian Mihai / Autocritica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *