Grupul Rodbun, una dintre cele mai importante companii de agribusiness din România, a semnat o facilitate de credit sindicalizat cu garanție de stat în valoare totală de 17,3 milioane de euro. Facilitatea de credit va fi utilizată de Rodbun pentru acoperirea nevoilor de capital de lucru și susținerea planurilor de dezvoltare ale grupului.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

„Rodbun, alături de băncile partenere din acest sindicat, își reafirmă angajamentul de a susține creșterea economică a României și de a oferi fermierilor locali produse și servicii de cea mai înaltă calitate. Într-un context dominat de numeroase tensiuni, compania continuă să își consolideze capacitatea de producție și investiții în genetica autohtonă, precum și în dezvoltarea de semințe adaptate la specificul regional și în modernizarea capacităților logistice prin tehnologii de ultimă generație. Totodată, Rodbun este pregătită să investească în testarea și adoptarea de inovații tehnologice de vârf, capabile să crească reziliența culturilor agricole în fața schimbărilor climatice. Astfel, România va fi mai bine poziționată pentru a răspunde provocărilor majore ale deceniilor următoare”, a spus Daniel Muntean, cofondator Rodbun.

Banca Comercială Română a avut rolul de Agent de Facilitate și Agent de Garanții și Finanțator, alături de CEC Bank în calitate de Finanțator Principal, ING Bank România și Garanti BBVA în calitate de creditori, iar Exim Banca Românească în calitate de garant.

„Rodbun este unul dintre cele mai ambițioase proiecte antreprenoriale din agricultura românească, un business solid care a crescut constant de la an la an, dezvoltând noi soiuri, adaptate la noile condiții climatice, soluții digitale, servicii și suport pentru fermieri. În jurul său a reușit să creeze o adevărată comunitate de fermieri, contribuind la modernizarea și performanța sectorului agricol. CEC Bank este deja un partener de tradiție al grupului Rodbun, fiind parte din consorțiile bancare care au acordat finanțări încă din 2018. Cu această nouă finanțare de investiții, demonstrăm încă o dată angajamentul nostru de a susține performanța în agricultura românească – un sector esențial pentru economie și pentru siguranța aprovizionării alimentare”, a afirmat Adrian Mușat, Director, Direcția Clienți Mari, CEC Bank.

PCF Investment Banking a coordonat în calitate de aranjor exclusiv al Grupului Rodbun structurarea, negocierea și implementarea tranzacției.

Analize Economedia

auto, masina chinezeasca
om robot industria automotive
studenti, universitate, academie, absolventi
Piața de curierat, România, Cargus, Sameday, Fan Courier, Profit net, Cifră de afaceri, Pachet
Fermier cu legume
Linie asamblare uzina Dacia Mioveni (4)
Imagine apa piscină
Job, căutare de job, șomeri, tineri șomeri
Knauf Insulation, fabrica vata minerala sticla
George-Simion-Nicusor-Dan (1)
Steaguri Romania si UE
bani, lei, finante, bancnote, euro, 5 lei
bec iluminat, becuri
piata auto, uniunea europeana, romania
recesiune
sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
Piata 9 restaurant
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania

„Tranzacția Rodbun este foarte importantă atât pentru sistemul bancar din România cât și pentru companie, ținând cont de contextul economic general, coroborat cu multiplele dificultăți cu care s-a confruntat sectorul agricol în ultima perioadă. Succesul tranzacției nu ar fi fost posibil fără implicarea deplină a partenerilor bancari existenți, inclusiv emitentul Garanției de Stat”, a spus Vlad Florea, Director PCF Investment Banking.

Cu o echipă care depășește 500 de persoane, grupul Rodbun gestionează aproximativ 8.000 de hectare de producere sămânță în ferme situate în regiunile cu potențial agricol din România, operează trei fabrici de procesare şi condiţionare sămânţă și deține un lanț de 50 de magazine agricole care deservesc micul fermier. Grupul are una dintre cele mai puternice infrastructuri logistice din piaţa agro, cu centre logistice regionale, depozite zonale și capacităţi de depozitare cereale.

„Suntem onorați să fim parte din acest sindicat și să contribuim la susținerea unui jucător strategic din sectorul agricol. Rodbun Grup SA este un exemplu de performanță în inovație și adaptabilitate, într-un context în care agricultura performantă joacă un rol esențial în eficiența și predictibilitatea sectorului, dar și în sustenabilitatea economică a României. Prin această inițiativă, ING Bank își întărește implicarea în susținerea economiei reale și își consolidează rolul activ în promovarea unei agriculturi durabile în România. Sprijinul oferit companiei consolidează și mai mult parteneriatul nostru pe termen lung. Rodbun Grup SA are planuri de creștere ambițioase, iar noi ne dorim să contribuim la această poveste de succes din rolul de partener financiar”, a spus Ștefan Dinu, Head of Client Coverage, Divizia Wholesale Banking, reprezentant al ING Bank România.

Compania a încheiat anul 2024 cu un profit net de 46,7 milioane de lei, în scădere cu 2% comparativ cu 2023, la afaceri de 690,5 milioane de lei, minus 14%, arată datele Termene.ro.

„Suntem încântați că participăm încă o dată cu succes la un proiect de finanțare care susține demersurile de inovare și dezvoltare sustenabilă a uneia dintre cele mai importante companii din agribusinessul românesc. Este un demers firesc din partea noastră, întrucât rămânem consecvenți în susținerea mediului de afaceri autohton, punând la dispoziția companiilor românești toate instrumentele financiare necesare pentru a-și valorifica potențialul și a-și consolida poziția pe piață”, a afirmat Traian Halalai, președintele executiv al Exim Banca Românească.