Grupul italian de utilităţi Enel analizează noi vânzări de active din afara Italiei, inclusiv în România (Bloomberg)

Sigla Enel. sursa: Enel sursa foto: Enel

Grupul italian de utilităţi Enel SpA analizează noi vânzări de active din afara Italiei, în ideea de a-şi reduce datoriile de 70 de miliarde de euro şi a putea finanţa noi investiţii, au dezvăluit pentru Bloomberg mai mult surse din apropierea acestui dosar, transmite Agerpres.

Planul ar putea include vânzarea de participaţii în ţări precum România, Grecia, Australia şi Columbia, au precizat sursele care au dorit să îşi păstreze anonimatul. Deocamdată nu a fost luată o decizie iar vânzările ar putea să sufere modificări şi chiar să fie anulate, au adăugat sursele.

Vânzarea de active ar putea ajuta la reducerea datoriilor Enel, care la finele lunii septembrie se ridicau la suma record de 69,7 miliarde de euro. Enel are drept obiectiv reducerea datoriilor până la 58-62 de miliarde de euro la finele acestui an.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

De asemenea, vânzarea de active face parte din strategia Enel de rotaţie a activelor în ideea de a creşte finanţarea pentru noi investiţii. Directorul general de la Enel, Francesco Starace, va prezenta planul de afaceri al grupului pe perioada 2023-2025 în data de 22 noiembrie.

Companiile europene de utilităţi sunt supuse unor presiuni crescute după ce criza gazelor a dus la explozia preţurilor pe piaţa de energie. Unii dintre cei mai mari producători de energie de pe continent au probleme cu finanţarea şi chiar şi Enel discută o linie de credit garantată de stat în valoare de mai multe miliarde de euro.

Enel ar putea strânge undeva între 15 şi 20 de miliarde de euro din vânzarea de active de pe pieţele emergente, susţin analiştii de la Goldman Sachs într-un raport publicat în data de 7 noiembrie.

Grupul italian a anunţat deja vânzări de active cu un impact estimat de aproape patru miliarde de euro asupra datoriilor grupului. Tranzacţiile anunţate până acum includ vânzarea întregii participaţii la divizia din Rusia, o reţea de distribuţie şi o centrală pe gaze din Brazilia, afacerile din domeniul transportului de electricitate din Chile şi o participaţie la operatorul de reţele inteligente Gridspertise.

Enel, companie energetică multinaţională şi un lider integrat pe pieţele globale de electricitate, gaze naturale şi energii din surse regenerabile, activează în peste 30 de ţări din lume, având o capacitate totală instalată de peste 88 GW. În România, compania este unul dintre cei mai mari investitori privaţi în domeniul energetic, cu operaţiuni în sectorul distribuţiei şi furnizării de electricitate, precum şi al producţiei de energie electrică din surse regenerabile, din anul 2005. Companiile E-Distribuţie operează reţele cu o lungime totală de aproximativ 128.000 de kilometri în trei zone importante ale ţării (Muntenia Sud – inclusiv Bucureşti, Banat şi Dobrogea) şi acoperă o treime din piaţa locală de distribuţie.

Reamintim că presa greacă a scris anterior că Compania Publică de Electricitate a Greciei (PPC) scanează piața românească și că urmează o achiziție majoră, care va viza activele din România ale grupului italian Enel.

Enel a transmis, la solicitarea Economedia, că politica companiilor este de a nu comenta astfel de zvonuri.

Acordul este evaluat la 1,3 miliarde, dar există semne de întrebare în mijlocul unei crize energetice neclare, mai scrie presa grecească. Detalii, AICI și AICI.

În septembrie, PPC a anuntat că se pregătește să cumpere active în România. PPC are o capitalizare de 2,28 miliarde, după o consolidare realizată pentru a putea duce la capăt planurilor privind achiziția companiei italiene de energie care operează în România.

CEO-ul PPC, Giorgos Stassis, a declarat că există o posibilitate de achiziție în România, una dintre cele două piețe (alături de Bulgaria) în care compania urmărește să se extindă cu accent pe sursele de energie regenerabilă.

Giorgos Stassis a fost, anterior, chiar CEO al Enel România, de unde a plecat la Compania Publică de Electricitate a Greciei.

Ulterior, Public Power Corp a negat informațiile din presa elenă potrivit cărora ar fi aproape de a cumpăra 70% din compania de electricitate Enel România și că ar fi semnat un memorandum de înțelegere în acest sens cu grupul italian Enel, scria Reuters.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.