Grupul italian Enel spune că are în construcție cea mai mare fabrică de panouri solare din Europa

3sun gigafactory Foto: Enel

3Sun va deveni până în 2024 cea mai mare fabrică de panouri solare din Europa, cu o capacitate de producţie anuală de 3 GW, anunţă grupul energetic italian Enel.

“3Sun va deveni până în 2024 cea mai mare fabrică de panouri solare din Europa, cu o capacitate de producţie anuală de 3 GW şi va utiliza o tehnologie inovatoare, unică la nivel global”, anunţă Enel.

O serie de oficiali au vizitat şantierul Gigafactory 3Sun din Catania. Printre aceștia se numără preşedintele Enel, Michele Crisostomo, CEO-ul Enel, Francesco Starace, ministrul italian al Mediului şi Securităţii Energetice, Gilberto Pichetto Fratin, directorul general pentru Energie al Comisiei Europene, Ditte Juul Jørgensen, preşedintele Regiunii Sicilia, Renato Schifani şi comisarul special al municipalităţii Catania- prefectul Piero Mattei.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

“Estimările privind creşterea cantităţii de energie din surse regenerabile pentru următorii câţiva ani sunt un argument irefutabil pentru a investi în crearea unui lanţ de producţie intern, care reprezintă o mişcare strategică pentru Italia şi Europa, pentru a echilibra nevoia de securitate şi independenţă energetică cu cerinţele economiei, a pieţei muncii şi a mediului”, a declarat CEO-ul şi Directorul General Enel, Francesco Starace. „Cu 3Sun, demonstrăm practic că în Italia, şi prin urmare şi în Europa, datorită unei tehnologii inovatoare, putem produce acum panouri fotovoltaice de ultimă generaţie, competitive pe pieţele internaţionale. Iniţiative ca aceasta sunt bazele pe care se va construi viitorul energiei”, a adăugat el.

Gilberto Pichetto Fratin, ministrul Mediului şi Securităţii Energetice, spune că această investiţie are o semnificaţie politică puternică, aceea de a elibera Italia de dependenţa externă, în special de China, şi atunci când vine vorba de producerea de sisteme de energie regenerabilă.

„O astfel de independenţă se obţine prin calitate şi inovaţie, prin capacitatea de a produce elemente mai bune, mai performante şi mai durabile, care sunt mai uşor de eliminat şi reciclat. Ca şi în multe alte domenii, Italia are succes nu doar pentru că produce cantităţi mari la un preţ bun, ci pentru că produce tot ce este mai bun în lume. Şi doar cel mai bun jucător are cea mai bună piaţă. Producţia de la Gigafactory este, de asemenea, în concordanţă cu angajamentul guvernului de a instala din ce în ce mai multe centrale de energie regenerabilă şi să ajungă până la un nivel de producţie de cel puţin 8 până la 10 GW pe an, esenţial pentru atingerea obiectivelor de decarbonizare pe care Italia s-a angajat să le îndeplinească nu numai în Europa, ci şi pe plan internaţional. Această cercetare de ultimă generaţie este motorul tehnologic cheie pentru o ţară care a decis să devină centrul energetic al Europei”, spune Gilberto Pichetto Fratin, ministrul Mediului şi Securităţii Energetice.

Ditte Juul Jørgensen, directorul general al Direcţiei Generale Energie din cadrul Comisiei Europene, a declaratcă tranziţia europeană la energie curată se concretizează prin proiecte precum acesta.

”Proiectul va permite valorificarea potenţialului uriaş de răspândire a surselor regenerabile de energie în zona portului Catania, transformând Sicilia într-un lider european în producţia de energie solară cu valoare adăugată tehnologică ridicată şi deschiderea unui coridor internaţional pentru energie curată de care poate beneficia nu numai Italia, ci întreaga Uniune Europeană. Este o oportunitate majoră pentru a consolida forţa de muncă calificată, de a stimula investiţiile în reţea şi de a creşte independenţa energetică a Europei, în conformitate cu planul REPowerEU”, spune Ditte Juul Jørgensen, directorul general al Direcţiei Generale Energie din cadrul Comisiei Europene.

Preşedintele Regiunii Sicilia, Renato Schifani, afirmă că investiţia Enel în Gigafactory 3Sun din Catania arată cât potenţial are Sicilia pentru a fi o platformă mediteraneană pentru energiile regenerabile şi tehnologii conexe.

Extinderea 3Sun Gigafactory va creşte actuala capacitate de producţie anuală a fabricii de la 200 MW la aproximativ 3 GW pe an, prin dezvoltarea iniţială a modulelor fotovoltaice folosind tehnologia de heterojuncţie de siliciu (HJT), care oferă performanţe îmbunătăţite în comparaţie cu tehnologiile convenţionale. O tehnologie inovatoare numită „Tandem” va fi apoi implementată, depăşind semnificativ eficienţa celulelor fotovoltaice de astăzi, oferind cu peste 30% mai multă eficienţă şi îmbunătăţind în acelaşi timp fiabilitatea panoului.

Procesul de extindere, care a început în aprilie 2022 şi este de aşteptat să fie finalizat până în 2024, va consta în două etape: o capacitate operaţională de 400 MW va fi disponibilă din septembrie 2023, în timp ce capacitatea operaţională completă va fi atinsă până în iulie 2024. Pe de altă parte, modulele fotovoltaice „Tandem” vor fi produse începând cu sfârşitul anului 2025.

Investiţia este estimată la aproximativ 600 de milioane de euro. Acest proiect, care se numeşte „TANGO”, adică iTaliAN Giga factorOry, a fost una dintre cele şapte iniţiative selectate de Comisia UE ca parte a primului apel de fonduri pentru inovare dedicate proiectelor de anvergură şi a primit finanţare în valoare de până la 118 milioane de euro.

Proiectul a fost depus şi în cadrul apelului de acces la fondurile din Planul Naţional de Recuperare şi Rezilienţă (NRRP) al Italiei aferente Misiunii M2C2 Investiţie 5.1 „Energie regenerabilă şi baterii” – subinvestiţia 5.1.1 „Tehnologie PV”, cu Contract de Dezvoltare gestionat de actualul Minister al Întreprinderilor şi  Made in Italy (MIMIT). Aceste două fonduri ar putea aduce finanţarea totală a proiectului până la o sumă maximă de 188 de milioane de euro.

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: