Grupul Iulius a obținut aprobarea pentru un proiect imobiliar de 500 de milioane de euro pe fosta platformă Carbochim

Grupul Iulius Sursa foto: Grupul Iulius

Planul Urbanistic Zonal pentru reconversia fostei platforme industriale Carbochim și restructurarea zonei din Piața 1 Mai a fost aprobat joi, 29 august 2024, de Consiliul Local Cluj-Napoca, potrivit unui comunicat de presă al companiei. La finalul anului 2023, dezvoltatorul ieșean Iulius, deținut de Iulian Dascălu, a relocat fabrica producătorului de abrazive profesionale Carbochim Cluj-Napoca, după o investiție de 5 milioane de euro în retehnologizare, după cum a scrie Economedia aici. Fosta platformă industrială Carbochim va fi transformată în proiect imobiliar, unde grupul Iulius plănuiește investiții de 500 de milioane de euro. Proiectul prevede un nou mall, apartamente, birouri, spații verzi și un hub cultural.

„În prima etapă a acestui demers, IULIUS a relocat fabrica Carbochim, cel mai mare producător de abrazive profesionale din România, într-o zonă pretabilă producției industriale și a investit 7 milioane de euro pentru optimizarea și eficientizarea activității, care nu a fost întreruptă. Fosta platformă industrială Carbochim se întinde pe aproximativ 14 hectare, însă activitatea fabricii se mai desfășura doar pe 30% din această suprafață”, transmite compania.

„La Cluj-Napoca am făcut un pas important în proiectul nostru de reconversie a fostei platforme industriale Carbochim. Votul Consiliului Local confirmă că proiectul este aliniat cu viziunea Municipalității privind dezvoltarea orașului și a regiunii. Propunem o investiție amplă, cu funcțiuni multiple, un proiect verde, cu focus pe cultură, ce redă orașului o zonă gri până acum, total inaccesibilă clujenilor. Este o continuare firească a experienței dobândite în ultimul deceniu prin dezvoltarea de proiecte majore de regenerare urbană în marile orașe din țară. Particularitatea propunerii pentru Cluj-Napoca este dată de faptul că am menținut fabrica-reper pentru oraș, am relocat-o și retehnologizat-o, fără întreruperea activității. Am cooptat în proiect experți din numeroase domenii, acesta fiind și primul concept al biroului olandez de arhitectură UNStudio, renumit pentru lucrările sale la nivel mondial, și așteptăm cu entuziasm să creăm un nou spațiu pentru clujeni, bazat pe așteptările lor”, a declarat Iulian Dascălu, președintele companiei IULIUS.

Proiectul propune implementarea bunelor practici internaționale privind integrarea elementelor de patrimoniu industrial într-o investiție de real-estate, prin păstrarea unor clădiri simbol pentru identitatea locului – hala cu arcade și clădirea administrativă sunt construcțiile cu valoare ambientală pentru care s-a putut realiza acest lucru, conform studiilor și expertizelor realizate. Acestea vor fi integrate în proiect și vor primi funcțiuni culturale și de susținere a inițiativelor locale.

„Vor fi create un centru de arte performative și o sală de spectacole, ambele concepte culturale fiind o premieră pentru un proiect real-estate din România. De altfel, proiectul va include o componentă de entertainment amplă, urmând să includă și spații pentru evenimente în aer liber, cele mai noi tehnologii cinematografice și open air cinema, centre interactive de divertisment pentru toată familia, librărie-concept, zone dedicate pentru sport și wellness. Acestea fac parte din suprafața de retail, de peste 120.000 mp, alături de aproximativ 400 de branduri premium și mass market, ancore cu profil dedicat familiilor și home&deco, un mix variat de cafenele cu tematică internațională și restaurante concept din țară, fresh market, servicii și produse locale, hub medical etc”, potrivit comunicatului de presă.

Investiția va fi realizată în parteneriat cu Atterbury Europe. Proiectul este în etapa de obținere a autorizației de construire. Prima etapă a lucrărilor, cea de dezmembrare a fostelor hale industriale, este aproape de finalizare, acesta fiind un demers independent de procesul de avizare și autorizare a noului proiect.

Context

În 2022, compania a demarat un proces de modernizare și relocare de pe fosta platformă, acolo unde doar 30% din suprafață era utilizată pentru activitatea industrială, restul fiind spații dezafectate și reziduale.

Pe lângă cele 5 milioane de euro alocate mutării și retehnologizării, alte 2 milioane de euro vor fi direcţionate în următorii ani spre eficientizarea liniilor de producție. Planurile de business ale producătorului de abrazive estimează o creștere cu 20% a afacerii, având în vedere diminuarea considerabilă a costurilor de producție.

Fabrica Carbochim a fost înființată în anul 1949. După 1990, fabrica a fost privatizată prin cumpărarea acțiunilor de către management împreună cu angajații, iar din ianuarie 2020 aceasta a fost preluată de Grupul Iulius, prin societatea Carbo Europe SRL (77,7% din acțiuni).

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.