Grupul MOL, prezent și în România, a realizat un profit operațional de 2,1 miliarde dolari în primul semestru. Plafonarea prețului la combustibili a adus un minus de 640 milioane de dolari, 90% fiind generat de Ungaria

Redacția aug. 5, 2022 0 comentarii
benzinarie mol carburant pompa alimentare ful

Grupul ungar MOL a raportat un profit operațional de 2,1 miliarde dolari în primul semestru al acestui an, acesta fiind afectat de un impact negativ de 640 milioane de dolari aferent măsurilor de plafonare a prețurilor și a taxelor excepționale din regiune, arată un comunicat al companiei.

Astfel, profitul operațional al Grupului MOL s-a ridicat la 1,347 miliarde dolari în trimestrul doi din 2022 și la 2,179 miliarde dolari în primul semestru din 2022, stimulat de condițiile macro favorabile, dar impactat de intervențiile de stat.

Potrivit companiei, impactul estimat al reglementărilor de preț la carburanți și taxelor excepționale s-a ridicat la 640 milioane de dolari, fiind determinat în proporție de 90% de operațiunile din Ungaria, în semestrul 1 2022.

Totuși, segmentele Upstream și Downstream au reușit să compenseze impactul acestor reglementări. Astfel, Grupul MOL și-a majorat estimările EBITDA pentru întreg anul 2022 la „aproximativ 3,3 miliarde dolari” de la „aproximativ 2,8 miliarde dolari”.

Zsolt Hernádi, Chairman și CEO al MOL, a declarat: „Al doilea trimestru din 2022 a consemnat, din nou, o perioadă de incertitudine fără precedent pentru întreaga industrie energetică. Menținerea securității aprovizionării în țările din Europa Centrală și de Est în care activăm a devenit prioritatea noastră numărul unu și am reușit să ne respectăm angajamentele și în ultimele luni. Cu toate acestea, intervențiile din partea statului în Europa Centrală și de Est au afectat business-ul MOL, punând presiune asupra veniturilor și operațiunilor noastre. Pe de altă parte, este încurajator să constatăm că am reușit să ne menținem rezultatele în acord cu planurile stabilite, chiar și în aceste luni de criză, că suntem pe drumul cel bun în atingerea obiectivelor și că măsurile de reglementare nu încetinesc planurile noastre de investiții. Avem mai multe proiecte de transformare în curs, conform cu obiectivele stabilite în Strategia noastră 2030+, la care se adaugă o serie de noi investiții prin care vizăm diversificarea în zona de aprovizionare.”

Segmentul Upstream: rezultatul EBITDA a ajuns la 576 milioane USD în T2 2022, iar fluxul de numerar liber a crescut la 504 milioane USD, în contextul creșterii de la an la an cu peste 40 USD a barilului de petrol Brent, dar și al creșterii de peste patru ori a prețului spot pentru gaze naturale. Segmentul Upstream a avut cea mai mare contribuție la rezultatele înregistrate de Grup privind fluxul de numerar liber în prima jumătate a anului 2022, generând 60% din total. Volumul producției de gaz și petrol a înregistrat valoarea medie de 92,4 de mboepd (mii de barili de petrol echivalent pe zi), depășind ținta anuală, dar în scădere cu aproximativ 6% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, în special din cauza declinului natural al producției și din cauză scăderii contribuției câmpului petrolier ACG, afectate de prețurile mai mari ale petrolului.

Pe segmentul Consumer Services EBITDA a scăzut în T2 2022, înregistrând o scădere de 72% de la an la an, până la valoarea de 46 milioane USD, din cauza plafonării prețurilor în Ungaria, Croația, Serbia, Slovacia și Bosnia și  Herțegovina. Rezultatele negative din Ungaria au fost influențate și de taxele unice sau recurente de pe segmentul de retail. Prețurile reglementate au contribuit la o creștere artificială a volumelor de vânzări, astfel că pe majoritatea piețelor din Europa Centrală și de Est volumele de vânzări înregistrate de MOL au continuat să crească, generând o creștere de 16% față de aceeași perioadă a anului trecut în T2 2022. Numărul de tranzacții a crescut cu 9% de la an la an, iar prezența unui număr mare de clienți a contribuit la consolidarea marjelor non-fuel, atenuând parțial efectele negative existente. Numărul de locații Fresh Corner a crescut la 1.103 în T2, de la 1.081 în trimestrul anterior.

Segmentul Downstream: profitul operațional CCS EBITDA a ajuns la 863 milioane USD în T2 2022: în această perioadă, contribuția scăzută din petrochimie a fost compensată de rezultatele EBITDA în creștere din sectorul de rafinare. Vânzările din petrochimie a scăzut semnificativ ca rezultat al perioadei planificate de mentenanță în T2 2022, iar marjele obținute de acest sector au fost semnificativ mai scăzute decât cele de anul trecut. Taxa excepțională introdusă recent de Ungaria pe produsele rafinate a afectat rezultatele segmentului Downstream și va continua să producă efecte suplimentare în următoarele trimestre.

Segmentul Gas Midstream: rezultatul EBITDA a scăzut cu 33% față de aceeași perioadă de anul trecut, totalizând 15 milioane USD, pe fondul creșterii de patru ori a costului gazului și slăbirii puterii forintului (HUF) față de dolar (USD). Volumele de gaz transmise către depozite au crescut cu aproape 25%, dar atât volumele transmise local, cât și cele exportate au scăzut semnificativ în T2 comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, fiind determinate de impredictibilitatea pieței gazului la nivel regional și UE.

Segmentul Innovative Businesses and Services a atins un nou record, odată cu adjudecarea de către MOL a licitației de concesiune organizată de statul maghiar în ceea ce privește serviciile de gestionare a deșeurilor municipale pentru o perioadă de 35 de ani, începând cu 1 iulie 2023. Această oportunitate permite MOL să-și extindă lanțul valoric, oferă acces la noi capacități de generare a energiei folosind deșeuri și se subordonează Strategiei MOL 2030+ „Shape Tomorrow” din perspectiva angajamentului său de a investi în economia circulară.

Informații adiționale: Curtea de arbitraj ICSID, cu sediul la Washington, a pronunțat verdictul în procesul dintre Croația și MOL, iar instanța a respins în unanimitate obiecția Croației potrivit căreia acordurile încheiate în 2009 sunt rezultatul unui comportament infracțional, pronunțând o hotărâre conform căreia Croația a cauzat pierderi substanțiale companiei INA. Prin urmare, MOL a primit despăgubiri în valoare totală de 236 milioane de dolari.

sursa foto: Facebook/ MOL

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.