Grupul producătorul de aluminiu Alro a ieșit pe profit în primul semestru, deși a suspendat temporar producția din cauza scumpirilor la energie. Afaceri de 2,1 miliarde lei și profit net de 15,3 milioane lei în primele șase luni

Redacția aug. 12, 2022 0 comentarii
ALRO Slatina

Grupul producător de aluminiu Alro a înregistrat afaceri de 2,1 miliarde lei și un profit net de 15,3 milioane lei în primele șase luni din acest an, deși a suspendat temporar producția de aluminiu în mai multe hale, din cauza scumpirilor la energie.

Astfel, cifra de afaceri a Grupului a crescut la 2,1 miliarde lei în semestrul 1 2022, față de 1,5 miliarde lei, datorită cererii mai mari de aluminiu de pe piețele internaționale și nivelurilor îmbunătățite ale LME. EBITDA Grupului a crescut, de asemenea, la 219,6 milioane lei  (S1 2021: 144 milioane lei). Rezultatul net a fost un profit net de 15,3 milioane lei în S1 2022 (S1 2021: pierdere netă de 47,6 milioane lei), ca urmare a măsurilor implementate la nivelul Grupului pentru a diminua efectele prețurilor energiei care au atins niveluri nesustenabile.

„În primul semestru al anului 2022, cererea a încetinit, s-au materializat niveluri foarte ridicate ale inflației și niveluri record ale ratelor dobânzilor, toate acestea adăugând presiuni suplimentare asupra companiilor și forțându-ne să dăm dovadă de adaptabilitate și să ne schimbăm modelul de afaceri începând cu anul 2022. În consecință, am decis să suspendăm temporar activitatea de producție a trei hale de electroliză la ALRO începând cu ianuarie 2022 și întreaga producție de alumină la ALUM, începând cu luna august 2022”, a declarat Marian Năstase, Președintele Consiliului de Administrație, ALRO. „Am făcut acești pași decisivi ținând cont de o serie de măsuri tehnologice care permit o repornire rapidă și eficientă atunci când condițiile pieței de energie revin la normal. Prin urmare, la ALRO, noul model de afaceri aplicat în S1 2022 s-a dovedit de succes, acesta constând în cumpărarea de metal primar rece de pe piață pentru a menține sau chiar a crește producția de produse prelucrate, ajustând, în același timp, producția de bunuri din aluminiu mai puțin profitabile. Prin urmare, am realizat vânzări crescute de produse din aluminiu prelucrat, profitând de cererea puternică de plăci pentru sectorul aeronautic și de produse extrudate”, a adăugat Marian Năstase.

Cotația aluminiului s-a situat la niveluri de peste 3.000 USD/tonă în T1 2022, în timp ce în T2 2022 a fost vizibilă o tendință descendentă cu valori în jur de 2.500 USD/tonă, în luna iunie. Media pentru prima jumătate a anului 2022 a fost de 3.082 USD/tonă, cu 37% mai mare decât în ​​S1 2021, când media a fost de 2.246 USD/tonă. În 2022, cea mai mare valoare a LME a fost de 3.985 USD/tonă înregistrată în martie, în timp ce în S1 2021, LME a atins un nivel maxim de 2.565 USD/tonă în luna mai 2021.

În prima jumătate a anului 2022, piețele locale și mondiale au fost afectate de o criză energetică, adâncită și mai mult de conflictul din Ucraina. Creșterea prețurilor la energia electrică, începând cu a doua jumătate a anului 2021 și primul trimestru al anului 2022, a afectat grav producătorii de aluminiu din Europa, mai multe fabrici de aluminiu electrolitic reducându-și producția sau chiar închizându-se complet.

Criza energetică a fost și mai accentuată în România, cu prețuri prohibitive la electricitate și la gazele naturale, spune compania. Astfel, prețul energiei electrice a crescut de la 60 EUR/MWh în T1 2021, depășind 500 EUR/MWh în T2 2022. Aceeași tendință a urmat și cotația gazelelor naturale, urcând de la 18 EUR/MWh în T1 2021 la peste 180 EUR/MWh în T2 2022. Mai mult, piața din România a înregistrat un deficit de energie electrică și gaze naturale. Prețul certificatelor de emisii CO2 a crescut și el de la cca. 25 EUR/certificat, la sfârșitul anului 2020, până la peste 90 EUR/certificat.

Vânzările Grupului în S1 2022 au fost de 2,1 miliarde RON, mai mari cu 39% față de cele din perioada similară din 2021 (respectiv 1,5 miliarde RON). Grupul a beneficiat, în semestrul I 2022, de creșterea cererii de plăci și produse extrudate, cele mai profitabile produse ale Grupului, de tendința ascendentă a cotațiilor LME și de cursul de schimb favorabil.

Grupul și-a continuat programul de investiții care vizează reducerea dependenței de energie electrică prin creșterea cantității de metal topit din deșeuri reciclate, creșterea fiabilității operaționale a echipamentelor critice și îmbunătățirea eficienței energetice a echipamentelor și proceselor tehnologice.

Programul de investiții al ALRO pentru 2022, de aproape 23 milioane USD (circa 115 milioane lei), cuprinde proiectele necesare pentru atingerea cantității de metal, după noul model de afaceri adoptat de Grup pentru 2022.

Mai mult, în iunie 2022, filiala din aval a ALRO, Vimetco Extrusion, a extrudat prima bară folosind nouă presă de extrudare a profilelor de aluminiu de ultimă generație, în urma unei investiții de aproximativ 10 milioane EUR (suma cheltuită în S1 2022 a fost de 41 de milioane lei și de 4 milioane lei în S1 2021). Această nouă presă susține strategia Grupului de a crește capacitatea de producție pentru produsele din aluminiu cu valoare adăugată mare.

Pe lângă investițiile în tehnologie și în calitatea produselor, ALRO a fost nevoită să ia măsuri decisive pentru a păstra valoarea activelor Grupului și pentru a diminua parțial creșterea costurilor cu energia. Astfel, ALRO și-a redus producția de aluminiu primar cu 60% prin suspendarea temporară a activității a trei hale de electroliză, în timp ce ALUM și-a suspendat activitatea de producție începând cu luna august 2022.

Companiile care fac parte din Grupul ALRO sunt: ALRO S.A. – producătorul de aluminiu, Alum S.A. – producătorul de alumină, Sierra Mineral Holdings I, Ltd. – societatea de extracție a bauxitei, Vimetco Extrusion S.R.L. – producător de aluminiu extrudat, Conef S.A. – societate de tip holding și de management, Global Aluminium Ltd. – societate de tip holding  și Bauxite Marketing Ltd – marketing, Vimetco Trading – vânzări de aluminiu. Având această structura, Grupul a creat un lanț de producție integrat, asigurând materiile prime pentru ALRO.

ALRO este o subsidiară a Vimetco PLC (Republica Cipru), un producător global de aluminiu primar și prelucrat integrat vertical. Structura acționarilor ALRO este: Vimetco PLC (54,19%), Pavăl Holding (23,21%), Fondul Proprietatea (10,21%) și alții (12,38%).

ALRO este unul dintre cei mai mari producători de aluminiu integrați vertical, după capacitate, din Europa, având o capacitate de producție instalată de 265.000 tpa, 47.000 de tone pe an de aluminiu reciclat și cu o capacitate de 332.000 de tone pe an de aluminiu turnat și facilități de procesare de 130.000 de tone pe an de aluminiu laminat la cald și la rece și divizia de extrudare.

Principalele piețe de desfacere pentru produsele ALRO sunt Uniunea Europeană, dar Compania are exporturi și în SUA și Asia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *