Grupul sârb de petrol și gaze NIS a anunțat că profitul său net a scăzut cu 77% la 10,1 miliarde de dinari (89,5 milioane de dolari/ 86,2 milioane de euro) în 2024, de la 44,2 miliarde de dinari în anul precedent, scrie SeeNews.
Profitul înainte de dobânzi, impozite, depreciere și amortizare (EBITDA) a scăzut cu 35% anul trecut – la 44,4 miliarde de dinari de la 68,1 miliarde de dinari în 2023, a declarat compania în declarația sa financiară pentru al patrulea trimestru din 2024.
„În ciuda rezultatelor bune din trimestrul al patrulea, se așteaptă ca anul în ansamblu să fie mai mic decât în 2023, în principal din cauza redresării rafinăriei de petrol Pancevo, a rezultatului negativ al HIP Petrohemija și a condițiilor de piață mai puțin favorabile. Rezultatul financiar global al NIS pentru 2024 este astfel mai mic decât în 2023, dar în limitele planificate”, a declarat compania.
NIS a menționat că investițiile sale au crescut cu 36% până la 53,2 miliarde de dinari în 2024, descriind revizia de 95 de milioane de euro (98,6 milioane de dolari) a rafinăriei de petrol Pancevo ca fiind „cea mai mare în ceea ce privește amploarea și complexitatea din istoria rafinăriei”. Revizuirea a fost efectuată între februarie și aprilie 2024.
NIS a mai spus că va continua să evalueze impactul sancțiunilor americane asupra operațiunilor sale. „Efectele viitoare ale situației economice actuale sunt dificil de prevăzut, iar așteptările și estimările actuale ale conducerii ar putea diferi de rezultatele reale”, a declarat compania.
La 10 ianuarie, Trezoreria SUA a anunțat sancțiuni care vizează NIS, ca parte a unor măsuri mai ample împotriva sectorului energetic al Rusiei, citând controlul companiei de către gigantul petrolier rus Gazprom Neft.
Gazprom Neft deține o participație de 50% în NIS, în timp ce societatea mamă Gazprom deține o participație de 6,15%. Guvernul sârb deține aproximativ 30% din NIS, iar restul este deținut de acționari minoritari. La 14 ianuarie, bursa din Belgrad a oprit tranzacționarea acțiunilor NIS din cauza impactului preconizat al sancțiunilor asupra prețului acțiunilor și condițiilor de tranzacționare ale societății.
NIS este una dintre cele mai mari companii de petrol și gaze integrate pe verticală din Europa de Sud-Est. Principalele sale activități includ explorarea, producția și prelucrarea de petrol și gaze, precum și producția și vânzarea cu amănuntul a unei game largi de produse petroliere.