Președintele sârb Aleksandar Vucic a calificat drept foarte dură decizia SUA de a sancționa Naftna Industrija Srbije, singura rafinărie din țară care este controlată de Gazprom, și a declarat că va fi nevoie de „un fel de tranzacție” pentru a asigura funcționarea acesteia.
„Nu este o situație ușoară pentru Serbia”, a declarat Vucic pentru Bloomberg într-un interviu acordat vineri la Belgrad, la scurt timp după ce SUA a impus cele mai agresive sancțiuni de până acum asupra industriei petroliere din Rusia. „Ca țară mică, suntem la zid din cauza intereselor statelor mari”.
Serbia are la dispoziție 45 de zile, sau până la 25 februarie, pentru a negocia orice soluție viabilă pentru NIS, și alte 15 zile pentru o eventuală plată „dacă există ceva de plătit”, a spus el.
Vucic a avertizat luna trecută că NIS ar putea intra sub sancțiuni, îndemnând guvernul său să se pregătească pentru orice măsuri punitive care ar putea afecta economia. O preluare obligatorie a participației rusești ar fi ultima opțiune, a declarat Vucic, care încearcă să echilibreze legăturile Serbiei cu puterile occidentale, Rusia și China.
Președintele Serbiei și-a reiterat poziția vineri.
„Nu sunt în favoarea naționalizării”, a spus el. „Nu suntem comuniști aici. Nu vreau să iau bunurile nimănui pe gratis”.
Vucic a publicat și pe Facebook o declarație în premieră pe acest subiect: “Astăzi, cu câteva zile înainte de schimbarea puterii, cea mai puternică țară din lume, Statele Unite ale Americii, a impus sancțiuni asupra industriei petroliere sârbe.
Serbia nu a contribuit la introducerea unor astfel de sancțiuni împotriva unei companii care operează în țara sa. Nu ne-am implicat în conflictele celor mari în niciun fel, ne-am ținut departe de toate acestea. Astăzi ne confruntăm cu sancțiuni grele și grave. Este vorba despre cele mai grele sancțiuni care lovesc o companie din Serbia. Ni se cere să eliminăm complet interesele rusești din NIS. Serbia nu este o țară ostilă Federației Ruse și nu dorim nicio preluare ostilă a proprietății străine.
Vom reacționa cu seriozitate, responsabilitate și diligență și nu ne vom grăbi să luăm decizii greșite. Vom solicita viitoarei administrații să reconsidere această decizie. Ceea ce este important ca oamenii din Serbia să știe este că Moscova și Washingtonul ne sunt dragi, dar Serbia ne este cea mai dragă și mai dragă. Vom proteja interesele Serbiei și nu vor exista lipsuri. Vom câștiga și de această dată!”
Pachetul majoritar de acţiuni la Naftna Industrija Srbije, singura companie de rafinare petrolieră din Serbia, este deţinut de Gazprom Neft, divizia de petrol a gigantului rus Gazprom, care are o participaţie de 50%. La aceasta se adaugă un pachet de 6,15% care este deţinut de gigantul rus Gazprom, firma mamă a Gazprom Neft.
Administraţia Biden a impus vineri cel mai amplu pachet de sancţiuni care vizează veniturile generate de Rusia din petrol şi gaze, în încercarea de a da autorităţilor de la Kiev şi următoarei administraţii Trump un instrument de presiune prin care să poată ajunge la un acord de pace în Ucraina.
“Ei cer de la noi o ieşire completă a ruşilor din acţionariatul NIS, o eliminare nu o diminuare a participaţiei”, a spus Vucic.
Statul sârb deţine o participaţie minoritară de puţin sub 30% din acţiunile Naftna Industrija Srbije, cea mai tranzacţionată companie la bursa de la valori de la Belgrad.
Principala rafinărie NIS, amplasată la Pancevo, la est de capitala Belgrad, se bazează pe ţiţeiul importat prin conductă din ţara vecină Croaţia. Anticipând că eventualele sancţiuni ar putea face această conductă imposibil de utilizat pentru NIS, Serbia a început să îşi facă planuri vizând conectarea la oleoductul Drujba via Ungaria, începând din 2026.