Guvernatorii băncilor centrale se reunesc în Portugalia. Tema principală: Inflația

Inflatie

Banca Centrală Europeană (BCE) deschide luni seară forumul său anual din sudul Portugaliei, unde guvernatorii băncilor centrale şi economiştii ar urma să dezbată cele mai bune mijloace pentru a inversa inflaţia, stimulată de războiul din Ucraina, transmite agenția AFP, citată de Agerpres.

Aproape 200 de participanţi sunt aşteptaţi la forumul anual al BCE de la Sintra (vestul Lisabonei), care după doi ani în format virtual, din cauza pandemiei, va fi organizat în format fizic.

Preşedintele BCE, Christine Lagarde, va reveni la Sintra după intervenţia pe care a avut-o la prima ediţie din 2014, când era director general la Fondul Monetar Internaţional.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Alături de Christine Lagarde, la Sintra vor fi prezenţi preşedintele Rezervei Federale americane, Jerome Powell, guvernatorul Băncii Angliei, Andrew Bailey, şi directorul general al Băncii Reglementelor Internaţionale, Agustin Carstens, toţi patru urmând să participe la o dezbatere care va avea loc miercuri la finalul forumului.

Discursul lui Christine Lagarde, programat pentru ziua de marţi dimineaţa, va fi urmărit cu atenţie de pieţele financiare, având în vedere că BCE se pregăteşte să majoreze dobânda de referinţă la reuniunea din luna iulie, pentru prima dată în ultimii 11 ani.

Perspectiva scumpirii costului creditului în zona euro a relansat îngrijorările cu privire la o posibilă criză a datoriilor în zona euro, odată cu creşterea diferenţelor dintre randamentele la care se împrumută statele din nord şi cele din sudul Europei pentru a-şi finanţa deficitele.

În ultimele săptămâni, oficialii BCE au trebuit să intervină pentru a-i linişti pe investitori şi să anunţe că pregătesc un nou “instrument împotriva riscurilor de fragmentare”, astfel încât să reducă aşa-numitele “spreads”, diferenţele între dobânzile la care se împrumută ţările ce se pot împrumuta ieftin de pe piaţă şi celelalte. Orice nou detaliu cu privire la acest subiect va fi urmărit cu atenţie la forumul de la Sintra.

Însă tonul discuţiilor riscă să fie unul grav. Potrivit unor surse europene, Christine Lagarde le-a spus vineri şefilor de stat şi de guvern din UE, reuniţi la summitul de la Bruxelles, că războiul din Ucraina afectează în mod evident economia zonei euro. Activitatea economică suferă ca urmare a creşterii preţului gazelor naturale şi materiilor prime importate, ceea ce alimentează o inflaţie care riscă să dureze.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: