Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu: “Cum să faci stat european cu 27% venituri din PIB?”. Acesta spune că susține “programul de ajustare și corecție fiscală”/ “Dacă programul nu e suficient, ne vor mai corecta piețele!”

calculator, job, grafice Foto: Pixabay

Guvernatorul Băncii Naţionale a României și fost premier, Mugur Isărescu a afirmat că e imposibil să faci “un stat european” cu 27% venituri din PIB și a precizat că toate serviciile publice sunt subfinanţate şi că există evaziune atunci când sunt atâtea excepţii fiscale. Afirmațiile au venit în contextul discuțiilor privind noile măsuri fiscale pe care le pregătește guvernul pentru a acoperi găurile bugetare. Acesta a menționat că sprijină “programul de ajustare și corecție fiscală, așa cum va ieși el”. “Dacă programul nu e suficient, ne vor mai corecta piețele!”, a spus Isărescu azi, după prezentarea raportului asupra inflației.

De ce discutăm acum despre necesitatea de corecții fiscale? “Anul trecut inflația a fost mai mare decât cea prevăzută în construcția bugetară, veniturile au fost mai mari. Anul acesta inflația nu e atât de mare. Am avut venituri care au apărut în plus față de perioada în care s-a gândit bugetul. În acest an, inflația se apropie de ceea ce am țintit și nu mai au venituri în plus. Un al doilea element, după părerea mea: această iluzie cu statul minimal. Românii nu vor stat minimal, vor impozite mai mici. Ce firmă, ce persoană vrea impozite mari? Românii vor un stat capabil, cu autostrăzi, educație, spitale, acestea sunt servicii și activități publice care sunt costisitoare. Cum să faci stat european cu 27% venituri din PIB? (România se află în coada clasamentului în UE privind colectarea veniturilor la buget, ca procent în PIB, în jur de 27 – 28%, n.red.) Trebuie să ne revenim! Dacă nu ne revenim, o să vină o corecţie de piaţă şi o să ne arunce o găleată de apă rece în cap, poate ne vom reveni. Nu ai cum să faci. Uitaţi-vă la toate serviciile publice, toate sunt subfinanţate. E diferenţă mare. Vezi că ai numai 27% din PIB, vorbeşte într-una că nu se încasează cum trebuie”, a mai transmis Isărescu.

El a reamintit că aceeaşi discuţie era şi în urmă cu 23 de ani, când era premier. “Există evaziune. Când ai atâtea excepţii fiscale, cum să nu existe evaziune? Se numeşte optimizare fiscală, nu? Aşa se numeşte, optimizare fiscală, şi sunt acceptate de atâţia. Era o poveste cu omul ăla care încerca să care apă cu ciurul. Când ai un sistem fiscal cu atâtea, să spunem, excepţii şi vorbeşti întruna că nu are loc o colectare bună şi dai vina pe ANAF şi pe cine mai vrei. Trebuie să simplificăm sistemul fiscal, asta este treaba Guvernului. (…) Nu ai cum să faci stat european cu 27% venituri din PIB şi tot timpul, adică tot timpul aşteptăm să vină altcineva să ne finanţeze, să ne rezolve problemele. De aici trebuie privite lucrurile cu rigoarea necesară şi cu realism”, a mai afirmat Isărescu.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

Acesta a pledat împotriva privilegiilor fiscale prelungite.

“Mediul de afaceri nu trebuie “cocoșat” cu multe impozite, dar trebuie să plătească toată lumea impozite. Privilegiile fiscale dacă sunt sunt cu un scop bine țintit. Sunt pentru un an, doi, trei, cinci. Când depășești 10-15 ani, ele devin rente, care distorsionează piața și creează probleme în ceea ce privește solidaritatea și coeziunea. Unii vor chiar rente viagere. Nu merge! Nu e vorba să împovărăm prea mult, dar, să mă exprim cum s-a exprimat fostul premier Stolojan, treptat trebuie să renunțăm la privilegii fiscale. Se negociază greu însă. Trebuie negociat și găsită o soluție”, a spus Mugur Isărescu.

“Sprijinim programul de ajustare și corecție fiscală, așa cum va ieși el. Dacă programul nu e suficient, ne vor mai corecta piețele!”, a spus Isărescu.

Declarațiile vin în contextul în care se discută reducerea/eliminarea facilităților fiscale în trei domenii importante –  IT, agricultură și construcții, în timp ce reprezentanții sectorului s-au manifestat împotriva măsurilor. Din ultimele două domenii dispar toate facilitățile referitoare la asigurările sociale, iar în domeniul IT se reduce facilitatea scutirii de plată a impozitului pe venit, care se va aplica doar la salariile de până la 10.000  lei/ lună.

În cele mai recente declarații, premierul Marcel Ciolacu anunță că se pregătește o eliminare de excepții la CASS (asigurările de sănătate). “IT-ul e scutit de plata impozitului pe venit de 20 de ani. A fost o măsură a unui stat care și-a asumat-o. Nu spun că s-a încheiat, dar e nevoie de echitate socială și fiscală. Dar la pachet la constructorii vor plăti CASS și vom veni cu mărirea salariului minim la constructori”, a spus Ciolacu.

Mai multe declarații ale guvernatorului BNR, pe tema politicii monetare și a ajustărilor fiscale:

UPDATE. Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu: “Vom coborî dobânzile în măsura în care vedem că inflația vine în mod clar în jos sub rata de politică monetară”. Anul acesta e exclus/ Despre programul de “corecție fiscală”: Mediul de afaceri nu trebuie “cocoșat” cu impozite, dar, treptat, trebuie să renunțăm la privilegii

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Adica pregatiti-va pentru si mai multe taxe si impozite, in timp ce statul ramane la fel de corupt si ineficient, cu patura de speciali, speciali de conjunctura si prostimea platitoare.

  2. Manole greseste profund. Istoria ne arata ca prin introducerea facilitatilor fiscale de fapt s-au strans mai multi bani. De asemenea evaziunea fiscala cresterea atunci cand cresc si taxele. Pai la un stat care nu-ti ofera nimic de zeci de ani la ce sa-i dai taxe? Asa gandesc multi. Manole ar putea sa faca un bine si sa mai lase si pe altul la conducerea BNR.

  3. Cum doamne iarta-ma colecteaza astia 27% cand noi toti salariatii platim 45% taxe? Sau asigurarile de sanatate/sociale nu se calculeaza?

    • Masa salariala este doar o pate din PIB (undeva la 35%)! Dar nu veniturile statului sunt problema,ci cheltuielile.

  4. Manole nu zice nimic de privilegii le bugetarilor de lux, pensii fara contribution et,

  5. Nenea Mugur face si el cumul de pensie cu salariu la stat nu? Ce-ar fi sa incepem cu exceptia LUI?

  6. Un gangavit si acest Guvernator.
    Sa se ia de la altii, nimic de la noi.
    Nuci un cuvant despre reteaua stufoasa si ineficienta din sistemul bugetar.

  7. Despre care piete vorbeste guvernatorul ? Despre cele pe care le manipuleaza administratorii ?! Cetateanul poate face corectii numai si numai prin evaziune . Asta din cauza faptului ca guvernantul ( indiferent de nivel ) va legifera totdeauna pentru cresteri de taxe si impozite pentru imbuibarea proprie . Institutiile statului sint tilharii de frunte ai tarii .

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.