Guvernul a adoptat o OUG prin care se permite companiilor din România controlate de oligarhi ruși, cu conturi blocate, să intre sub un sistem de supraveghere al statului român

Dmitri Pumpianski Foto: Dimitri Pumpianski / Sursa: Facebook / TMK

Guvernul a adoptat joi Ordonanța de Urgență nr.202/2008 prin care va permite companiilor controlate de persoane afectate de sancțiuni internaționale, în contextul războiului Rusiei din Ucraina, să continue activitatea în România fără conturi blocate, dacă vor institui provizoriu un sistem de supraveghere din partea statului român și vor plăti un supraveghetor desemnat cu minim 10.000 de lei pe lună.

Reamintim că în această situație se regăsește producătorul de țevi de oțel TMK Artrom, care momentan a primit o derogare de la blocarea conturilor, pentru a putea plăti salariile angajaților. Compania era controlată de miliardarul rus Dimitri Pumpianski

„Izbucnirea conflictului militar din Ucraina a adus atingeri foarte importante asupra echilibrului economic din România, dar şi din multe alte state din Europa. În contextul impunerii unor sancţiuni la nivel UE asupra companiilor cu acţionariat rusesc, lanţul economic din România a fost impactat indirect, astfel că se pune problema protejării firmelor din acest lanţ care nu se supun sancţiunilor, dar mai ales se pune problema protejării a mii de locuri de muncă. Un exemplu este industria metalurgică unde sunt angajate aproximativ 22.000 de persoane, un altul – industria auto unde se estimează că pot fi afectate 5.000 de locuri de muncă din aproximativ 200.000, în prezent. Obiectivul nostru constă în reducerea riscului de pierdere a locurilor de muncă pentru aceşti salariaţi şi evitarea creşterii şomajului. Trebuie să ne adaptăm şi să luăm măsuri cât mai rapid posibil pentru a evita crize în lanţ”, a explicat Florin Spătaru, ministrul Economiei, într-un comunicat de presă.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Potrivit proiectului, aplicarea măsurilor restrictive adoptate de Uniunea Europeană implică înghețarea fondurilor și a resurselor economice inclusiv ale celor controlate de persoane și entități desemnate, în această situație aflându-se și persoane juridice din România cărora activitatea economică le-a fost blocată, generând dificultăți de aprovizionare cu materii prime și materiale și afectând piețele de desfacere a produselor și serviciilor.

Conform statului, unele din cele mai afectate industrii din România sunt: industria metalurgică, industria auto, etc., industrii care impactează la rândul lor lanțurile valorice pe orizontală și generează efecte multiplicatoare pentru clienți/furnizori. Potrivit Finanțelor, în aceste industrii activează un număr mare de angajați pentru care există riscul pierderii locului de muncă (în industria metalurgică sunt angajate aproximativ 22.000 de persoane iar în industria auto se estimează că pot fi afectate 5.000 de persoane din aproximativ 200.000 angajate în prezent), însă acestora li se adaugă lanțurile valorice pe orizontală, clienți/furnizori. Ministerul mai arată că activitatea persoanelor juridice din România este afectată total sau parțial, fapt ce determină necesitatea acordării unor măsuri derogatorii de la regimul sancțiunilor internaționale, contribuind astfel la reducerea efectelor sociale negative determinate de actualul context creat de agresiunea militară a Federației Ruse împotriva Ucrainei.

Astfel, Finanțele propun reglementarea unui mecanism de control care să furnizeze garanții autorităților române că persoana desemnată nu poate avea acces la fonduri sau resurse economice ale companiei deținute sau controlate în România.

Astfel, se propune instituirea unui mecanism prin care companiile aflate în proprietatea sau sub controlul unei persoane sau
entități sancționate, ale căror fonduri au fost înghețate, pot solicita autorităților instituirea provizorie a unui sistem de supraveghere care „să asigure respectarea de către persoana juridică a sancțiunilor internaționale”.

Compania care dorește acest mecanism va trebui să îl solicite în mod expres autorității competente, printr-o cerere însoțită de următoarele documente:
a) declarația persoanei juridice din care să reiasă în mod expres că fondurile și/sau resursele economice ale acesteia sunt utilizate cu respectarea regimului de sancțiuni;
b) acordul expres al persoanei juridice pentru instituirea sistemului de supraveghere.

Companiile care vor fi sub acest sistem de supraveghere vor avea fondurile și/sau resursele economice deblocate.

Interesant este că pentru fiecare dintre aceste companii aflate sub sistem de supraveghere, ministrul Economiei va desemna un reprezentant din cadrul ministerului care să îndeplinească calitatea de supraveghetor permanent.

În plus, acest supraveghetor va fi și remunerat pentru activitatea desfășurată, din fondurile companiilor supravegheate, cu o indemnizație la nivelul maxim stabilit pentru membrii consiliului de administrație, dar nu mai puțin de 10.000 lei brut.

Reamintim că producătorul de țevi TMK Artrom a avut conturile blocate de către ANAF, după ce miliardarul rus Dimitri Pumpianski, care controla compania, a fost inclus pe lista sancțiunilor internaționale în contextul războiului rus în Ucraina. Însă Fiscul a acordat companiei o derogare de două luni, pentru a putea fi făcută plata salariilor angajaților. Compania-mamă a transmis însă că Pumpianski a renunțat la pachetul de acțiuni la TMK după ce Occidentul a impus sancțiuni asupra sa.

Sindicaliștii Cartel Alfa transmiteau săptămâna aceasta că derogarea ANAF va expira peste mai puţin de o săptămână, drept urmare compania este în pericol iminent de a-şi sista activitatea.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: