Guvernul a adoptat schema pentru compensarea facturilor la energie pe timpul iernii

Energie electrica curent Sursa foto: Pixabay

Guvernul a adoptat în ședința de luni legislația pentru compensarea facturilor la energie, timp de cinci luni, în această iarnă, a anunțat ministrul Energiei Virgil Popescu.

„Am aprobat ordonanța de guvern privind compensarea prețului la energie electrică și gaze naturale. Vorbim de o compensarea pentru 5.200.000 de gospodării la energie electrică, aproximativ 13 milioane români – 85% din populația României – și de 2.200.000 de gospodării la rețeaua de gaze – dintr-un total de 3.600.000 – peste 65% din totalul populației conectate”, a transmis Virgil Popescu.

La energie electrică va exista o compensare de 21 de bani pe kWh, în timp ce la gaze factura va fi compensată cu 25%.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Pentru a beneficia de compensare, românii vor trebui să se încadreze într-o limită de consum de 30-200 kilowați pe lună sau 150-1000 pe toată perioada 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022.

„Mecanismul va fi foarte simplu, prin care oamenii nu trebuie să facă nimic, doar să urmărească să se încadreze în tranșele de consum. Pentru energie electrică vorbim de un consum mediul lunar între 30 și 200 de kilowați. În perioada de 5 luni vorbim de un consum între 150 și 1.000 de kilowați. Vorbim de o abatere lunară și pe perioada de iarnă de 10%. Vorbim de o compensare de 21 de bani pe kilowatt”, a explicat ministrul.

Spre deosebire de prima variantă a proiectului de OUG, în cea adoptată de acum se introduc și praguri lunare de consum. Acestea sunt de 200 KWh pe lună la energie electrică și de 150 mc (noiembrie 2021 și martie 2022), 250 mc (decembrie 2021 și ianuarie 2022) și 200 mc (februarie 2022) la gaze.

Ministrul a precizat că, în cazul în care se depășește limita lunară de consum stabilită de lege, va fi permisă o abatere de maxim 10% peste acest consum în care facturile vor fi în continuare compensate.

Compensarea atât la energie electrică cât și la gaze naturale se va face la un preț de referință de 68 de bani pe kilowatt. Orice preț mai mare de 68 va beneficia de compensare.

El a oferit şi un exemplu în acest sens, unul pe care l-a mai menţionat în această perioadă.

„La un consumator de 100 de KW, dacă are un tarif de 90 de bani pe KW atunci 100 de KW înseamnă 90 de lei. 21 de bani pe KW înseamnă o compensare de 21 de lei. Va plăti în total 90 minus 21 de lei, va plăti 69 de bani pe KW. Asta înseamnă că este cu un ban peste acel preţ de referinţă. Dacă preţul este mai mic de 90 şi este 80 de bani pe KW, atunci minus 21 va însemna 59 de bani, dar este sub 68 şi va plăti 68 de bani. Practic, sub preţul de referinţă, care este cel mai mic preţ din piaţă, mai mic ca şi anul trecut, este preţul cel mai mic din piaţă, nu se va face o compensare. Vor fi avantajaţi cei care au un preţ în jurul preţului de referinţă să se mute de la un furnizor care are preţul mai mare pentru că compensarea va fi în sumă fixă”, a explicat ministrul, potrivit Agerpres.

De asemenea, ministrul a spus că în privinţa gazelor naturale mecanismul va fi similar.

„La gazele naturale, practic, vorbim de acelaşi lucru. Preţul de referinţă este de 150 de lei al gazului, care este cel mai mic preţ. Este acelaşi preţ ca şi cel de anul trecut pentru anumiţi furnizori. Vom compensa 25% din valoarea gazului. Dacă 25%, această compensare, va depăşi 125, atunci va lua întreaga compensare. Dacă va fi sub 125 de lei, atunci evident vom plafona la 125 de lei. Mai mult, pentru consumatorul vulnerabil, dacă din schema de compensare a consumatorului vulnerabil aceasta este mai defavorizantă decât această schemă de funcţionare, diferenţa pe care ar pierde-o românii va fi suplimentată prin această schemă. Practic, nimeni în această iarnă nu va fi defavorizat”, a dat acesta asigurări.

Impactul financiar total asupra bugetul de stat este de 1,3 miliarde de lei, cea mai mare parte a sumei fiind pentru compensarea facturilor de gaze naturale.

Ce prevede OUG privind reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare și stabilirea schemei de compensare pentru consumul de energie electrică și gaze natural pentru sezonul rece 2021-2022:

  • Aproximativ 13 milioane de cetățeni vor beneficia de compensarea facturilor la electricitate, astfel încât să nu resimtă creșterea prețurilor.
  • Clienții casnici, persoanele fizice al căror consum total de energie electrică se situează între 150 kwh și 1.000 kwh inclusiv beneficiază de o compensare în sumă fixă de 0,21 lei/kwh aferentă acestui consum de energie electrică. Prețul de referință luat în calcul pentru energia activă este 0,68 lei/kwh și include tarifele reglementate și TVA.
  • Soluții similare sunt și pentru consumatorii de gaze naturale. La gaze, compensația acordată de stat va fi de 25% din valoarea facturii aferente consumului, în cazul în care consumul total aferent acestei  este cuprins între 80 și 960 de metri cubi.
  • Măsurile vor fi aplicate în perioada 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: