Guvernul a aprobat majorarea salariului minim brut la 3.000 lei începând cu 1 ianuarie 2023. Salariul primit „în mână” de angajați va fi de 1.863 lei

bani, lei, finante, bancnote, pensie Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

Guvernul a aprobat în ședința de joi majorarea salariului minim brut la 3.000 de lei, începând cu 1 ianuarie 2023, de la suma de 2.550 lei în prezent.

Conform unui comunicat al ministerului Muncii, această modificare a salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată reprezintă o creștere de 17,6%, ceea ce în valoare absolută înseamnă 450 de lei.

Salariul minim net luat „în mână” va ajunge astfel la 1.863 lei, majorarea netă fiind de 339 lei, iar creșterea pe net de 22,2%.

Tariful orar va fi de 18,145 lei/oră pentru un program complet de lucru de 165,333 ore/lună.

De majorarea salariului de bază minim de 3.000 de lei vor beneficia 2.181.134 de salariați, precizează ministerul.

Coaliția de guvernare a stabilit, de asemenea, că din cei 3.000 de lei, 200 de lei vor fi scutiți de taxe. Însă proiectul aprobat de Guvern nu conține mențiuni cu privire la deductibilitate, deoarece taxarea, care implică modificarea Codului Fiscal, se face prin ordonanță de urgență, nu prin hotărâre de Guvern.

Propunerea coaliției era ca pentru salariul minim majorat la 3.000 lei, 200 de lei din sumă să fie neimpozitați. Patronatele au criticat măsura, spunând că astfel forța de muncă urmează să fie comprimată în jurul salariului minim. Acestea au propus scutirea de taxe pentru primii 450 lei pentru toți salariații din România. Totodată, reamintim că la sfârșitul lui noiembrie Guvernul și partenerii sociali au ajuns la un acord ca salariul minim din construcții să crească la 4.000 de lei.

Acum, Guvernul pregătește o serie de propuneri, ca 200 lei să fie neimpozitați pentru angajatorii care cresc voluntar salariul cu 450 lei, la salariile între 3.000 și 5.000 lei.

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

Comentarii

  1. Cu cit maresc ei salariul minim brut cu atit ai mult scade netul ce il primesc oamenii . La fiecare marire cistigul e la bugetul public nu in buzunarul romanului .
    Salariul minim pe economie trebuie eliminat . Salariul trebuie sa ia nastere prin negociere directa intre angajat si angajator . Si mai trebuie eliminate contributiile obligatorii la pensia publica si FNUASS . Ele trebuie sa devina optionale . Fiecare sa isi aibe grija de viata lui . Pomana guvernamentala din jefuirea legala a rodului muncii romanilor trebuie sa inceteze .

  2. Vrem salariu mare nu Mafie de PSD PNL și UDMR mafioți României care în loc să dați salariul in mână voi dați din ce in ce mai mic in mâna știu multă Mafie este la mijloc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *