Guvernul adoptă în ședința de joi majorarea salariului minim la 3.700 lei

bani, lei, finante, bancnote Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Guvernul discută în ședința de joi un proiect de ordonanță de urgență prin care majorează salariul minim brut pe țară de la 3.000 lei la 3.700 lei și majorează suma netaxată din salariul minim de la 200 la 300 lei.

În agricultură și construcții salariile minime vor rămâne la nivelurile actuale, de 3.436 lei, respectiv 4.582 lei.

Ministerul Muncii arată că în România beneficiază în prezent de salariul minim brut garantat în plată un număr de circa 760.000 de salariați, ceea ce reprezintă un procent de 13,9% din numărul total de salariați activi. De majorarea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată la 3.700 de lei vor beneficia un număr de 1.871.266 salariați.bani lei

Efecte

Industria muncii a avertizat că o nouă creștere a salariului minim ar intensifica presiunile asupra companiilor, în special în industriile cu marje mici de profit.

În 2023, companiile au fost deja supuse la două majorări ale salariului mediu, în condițiile unui nivel scăzut de productivitate și creștere economică. O nouă creștere a salariului minim ar intensifica presiunile asupra acestora, în special în industriile cu marje mici de profit, care sunt cel mai puternic afectate, a declarat Ana Vișian, marketing manager Bestjobs, pentru Economedia.

Creșterea salariului minim cu 12% poate duce la majorări de prețuri la raft sau în restaurant, a declarat Daniel Mischie vicepreședinte HORA & CEO City Grill Group, pentru Economedia.

Formula pentru salariul minim

Totodată, amintim că Guvernul lucrează la o nouă formulă de calcul pentru salariul de bază minim brut pe țară. Astfel, acesta va fi calculat în funcție de rata anuală prognozată a inflației, Produsul Intern Brut (PIB) prognozat, populația ocupată prognozată și câștigul salarial mediu brut lunar prognozat. Salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată va fi calculat în funcție de ”nivelul orientativ de 50%” din câștigul salarial mediu brut.

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media