Guvernul aprobă proiectul de hotărâre privind guvernanţa Platformei de Cloud Guvernamental, un proiect de 560 de milioane de euro

STS cloud guvernamental Sursa foto: Facebook / STS

Guvernul aprobă azi, în ședință de guvern, proiectul de hotărâre privind guvernanţa Platformei de Cloud Guvernamental. Ministrul Cercetării, inovării și digitalizării, Sebastian Burduja, spune că platforma de cloud guvernamental este cea mai importantă investiție pe care România o desfășoară în domeniul transformării digitale: o investiție de peste 560 de milioane de euro fără TVA. Hotărârea reglementează cadrul de management și stocare a datelor în platformă.

Update. Guvernul a aprobat, marţi, proiectul de hotărâre privind guvernanţa Platformei de Cloud Guvernamental. 

Știre inițială. Premierul Nicolae Ciucă a declarat marţi, la începutul ședinței de Guvern, că Executivul continuă proiectul de digitalizare, digitalizare guvernamentală, a administraţiei, a serviciilor publice, printr-o hotărâre de Guvern şi o Ordonanţă privind dezvoltarea sistemelor de digitalizare în administraţie.

Ministrul Sebastian Burduja spune că platforma de cloud guvernamental este cea mai importantă investiție pe care România o desfășoară în domeniul transformării digitale: o investiție de peste 560 de milioane de euro fără TVA.

Hotărârea de guvern reglementează o serie de aspecte, spune Burduja. “Pe de o parte, cadrul de management și stocare a datelor în platforma de cloud guvernamental, tipuri de date, ce date pot să meargă în cloud-ul privat guvernamental, ce date pot să meargă în cloud-urile comerciale publice furnizate de companii private, criteriile tehnice privind implementarea, mentenanța, dezvoltarea cloud-ului privat guvernamental; planul pentru migrarea în cadrul guvernamental și avem în orizontul anului 2026, 30 de instituții minim care vor fi migrate în acest cloud guvernamental; politica de ”cloud first”, iarăși, România deschide multe căi la nivel european și este printre primele țări care reglementează politica de ”cloud first”. Asta înseamnă că instituțiile publice sunt obligate să recurgă la soluții compatibile cu sistemul de cloud și, nu în ultimul rând, normele de jurnalizare a evenimentelor și accesul la datele cetățenilor”, a spus Burduja.

Acesta a menționat că, prin această hotărâre de Guvern, s-a asigurat “implementarea cu succes și la timp” a proiectului de cloud guvernamental în termenele stabilite de PNRR, dar și eficientizarea costurilor prin acest proiect. “Una este să cumperi la nivel centralizat toate aceste sisteme și să protejezi datele românilor într-un singur loc și alta este să fie fragmentate între instituții, agenții, ministere, și nu în ultimul rând, accesul la date și faptul că, practic, prin tehnologie noi asigurăm o transparență deplină. Când datele românilor vor fi accesate, românii vor fi notificați, iar jurnalizarea accesului înseamnă că nimeni nu le va putea accesa datele şi să nu lase o urmă. Practic, românii vor ști de câte ori statul le va accesa datele și vor fi notificați în acest sens în timp real”, a menționat ministrul.

De la lansare, proiectul a fost subiect de critici în mediul privat:

Industria software afirmă că noua variantă de cloud guvernamental este „mult îmbunătățită”, dar „câteva arii suportă îmbunătățiri în Parlament”

Sursa foto: Facebook / STS

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *