Guvernul continuă discuțiile cu retailerii pentru a prelungi plafonarea adaosului comercial la alimente

plafonare adaos comercial alimente Sursa foto: Ministerul Agriculturii

Guvernul urmează să aibă noi discuții, luni după-amiază, cu privire la prelungirea măsurii de plafonare a adaosului comercial la alimente, a declarat ministrul Agriculturii Florin Barbu la Radio România Actualități. Amintim că după introducerea măsurii, unii producători și comercianți au schimbat gramajul produselor pentru a nu fi afectați de plafonare, iar alții au scumpit alte produse, după cum a scris Economedia aici. Economiștii consultați de Economedia au afirmat că „plafonarea se bate cap în cap cu creșterile de taxe”, retailerii au cerut intervenţia punctuală la produsele care înregistrează fluctuaţii de preţ. Analistul Sorin Dinu a explicat aici de ce controlul prețurilor de către stat atrage altă intervenție asupra prețurilor și un eșec.

Amintim că, începând cu data de 1 august, adaosul comercial este plafonat la 21 de produse alimentare de bază.

Premierul Marcel Ciolacu vrea prelungirea măsurii cu încă trei luni și extinderea la alte produse, precum carnea de miel, înainte de Paște.

Analize Economedia

Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu

Ministrul Agriculturii a explicat că alimentele incluse în această listă cu adaosuri plafonate sunt consumate de mai mult de jumătate dintre români şi că datele Institutului Naţional de Statistică şi cele ale Consiliului Concurenţei arată că ordonanţa şi-a produs efectul.

„Dacă ne uităm pe indicele preţului de consum, la anul 2022, când nu era această ordonanţă, preţurile erau mai mari şi cu 28%. Dacă ne uităm acum la luna decembrie, pe indicele preţului de consum, sunt cu până la minus 15%. Mai mult de atât, să nu uităm că produsele care sunt introduse în această ordonanţă, 95% din aceste produse sunt realizate de către producători şi procesatori români. Rolul acestei ordonanţe a fost să protejăm familiile cu venituri mici şi medii, pentru că 50% din români consumă aceste alimente”, a explicat Florin Barbu.

Amintim că preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, spunea că măsura privind plafonarea preţurilor la alimente de bază şi-a atins obiectivul, înregistrându-se reduceri substanţiale la lapte şi la produsele lactate, fructe şi legume, dar că de anul acesta „trebuie să găsim un nou mecanism”.

Citește și:

Plafonarea adaosului comercial la alimente. Executivul vrea să prelungească din nou măsura și să includă alte produse pe listă / Cum au reușit unii comercianți să fenteze statul: mălai la 1,05 kg, au scumpit detergenții pentru a compensa / Ar putea avea loc noi scumpiri

ANALIZĂ Economedia: Economiștii critică posibila prelungire a plafonului la alimente: „Plafonarea se bate cap în cap cu creșterile de taxe” / „Soluția pentru prețuri mai mici este competiția liberă și neîngrădită” / Includerea mielului pe listă? „Populism”

ANALIZĂ Economedia: Populismul, fructul intervenției statului în economie. De ce controlul prețurilor de către stat atrage altă intervenție asupra prețurilor și un eșec

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: