Guvernul dă de la buget 250 milioane lei pentru primari – ajutor pentru plata cărbunelui și a păcurii necesare pentru producerea agentului termic în regim centralizat. Primul venit, primul servit

Calorifer pexels-maria-orlova-4946714 Foto: Pexels / Maria Orlova

Jumătate din cheltuielile primăriilor din țară cu achiziționarea cărbunelui, păcurii sau biomasei necesare pentru producerea agentului termic în CET-uri vor fi asigurate de către stat, de la buget, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență pus în dezbatere publică. 250 de milioane de lei este suma alocată în acest sens, pentru perioada octombrie 2022 – martie 2023, adică circa jumătate din necesarul Unităților Administrativ Teritoriale. Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației este instituția desemnată să facă plățile.

Executivul nu precizează că această sumă ar ajunge pentru toate primăriile ce au nevoie de sprijin. În fapt, în textul de act normativ este precizat că se aplică regula „primul venit, primul servit” : „MDLPA decontează, în limita sumelor prevăzute la alin. (2), unităților administrativ-teritoriale prevăzute la alin. (1), în ordinea solicitărilor, 50% din suma facturată pentru achiziția de cărbune, păcură sau biomasă, inclusiv TVA, realizată în perioada octombrie 2022 – martie 2023 de către producătorul de energie termică”.

Această OUG este necesară pentru că, spune Guvernului, fără acest ajutor, mulți români ar putea rămâne în frig la iarnă, iar acest lucru nu ar fi bun pentru sănătatea lor. „Există riscul iminent de a nu fi furnizată energia termică în sezonul rece 2022-2023, cu impact negativ asupra sănătății populației conectate la sistemele centralizate de alimentare cu energie termică”, spune Guvernul. O altă motivație este că, în acest moment, există discriminare între operatorii economici care utilizează cărbune, păcură și biomasă pentru producerea de energie termică și cei care utilizează gaze naturale. Concret, aceștia din urmă beneficiază de măsurile compensatorii prevăzute de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 27/2022 privind măsurile aplicabile clienţilor finali din piaţa de energie electrică şi gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022-31 martie 2023, pe când producătorii de agent termic pe bază de cărbune și păcură nu beneficiază de înlesniri financiare.

Analize Economedia

Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu
calculator, job, grafice

Ca să primească banii, primarii trebuie să urmeze următorii pași: transmitere la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației a cererii de ajutor financiar. Odată cu prima cerere, trebuie trimise și:

a) cantitățile lunare estimate de combustibil utilizat;

b) valorile estimate aferente cantităților lunare de combustibil utilizat.

„În funcție de disponibilitățile financiare aflate în bugetul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației și pentru a asigura o alocare proporțională tuturor beneficiarilor sumele solicitate se alocă prin ordin, inclusiv în tranșe, astfel încât să se asigure o finanțare lunară a tuturor beneficiarilor”, este precizarea finală a Executivului.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: