Guvernul dă ordonanță să plătească restanțele la furnizorii de energie și gaze din suprataxa de solidaritate

facturi bani energie Sursa foto Economedia Ilona Andrei (4)

Ministerul Energiei a elaborat un proiect de ordonanță de urgență prin care permite plătirea restanțelor către furnizorii care au suportat în facturi măsurile de plafonare și compensare pentru populație din fondurile colectate din celebra contribuție de solidaritate impusă producătorilor de țiței, gaze și carburanți.

În prezent, Ministerul Energiei afirmă că trebuie să plătească furnizorilor 2,44 miliarde lei, iar Ministerul Muncii și Solidarității trebuie să le plătească 1,48 miliarde lei, respectiv avans 40% din valoarea totală solicitată în cererea de decontare, în 10 zile de la înregistrarea cererii și restul de plată, în termen de 10 zile de la primirea adresei de validare de la ANRE.

Totodată, în contul în care s-a colectat „contribuția de solidaritate”, la data de 4 iulie 2023 se regăsea suma de 3,14 miliarde lei.

Analize Economedia

Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu
calculator, job, grafice
automotive foto 2

„În contextul de față, problema plăților pentru serviciile de energie electrică și gaze naturale reprezintă o urgență, datorită faptului că neplata compensațiilor către furnizorii de energie ar putea duce la întreruperi în furnizarea acestor servicii esențiale. Dacă furnizarea de energie ar fi întreruptă sau perturbată, ar exista implicații grave pentru economie, securitatea națională și pentru viața de zi cu zi a cetățenilor”, arată Ministerul Energiei.

Pentru menținerea unui echilibru al prețurilor la energie, statul membru poate utiliza sumele încasate din contribuția pentru solidaritate, inclusiv pentru susținerea consumatorilor casnici.

Astfel, Ministerul Energiei a elaborat o ordonanță pentru a transfera sumele din contul contribuției de solidaritate în cel din care se fac plățile pentru furnizorii de energie și gaze.

„Prin urmare, se impune o intervenție de urgență pentru asigurarea fondurilor necesare plății sumelor solicitate la decontare în temeiul OUG nr. 27/2022, cu modificările și completările ulterioare, în sensul utilizării în anul 2023 ca sumele colectate din contribuția de solidaritate plătite în contul prevăzut la art. 7 să fie utilizate pentru alimentarea contului prevăzut la art. 15 alin. (6) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 27/2022, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 206/2022, cu modificările şi completările ulterioare”, arată proiectul Energiei.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: