Guvernul din Polonia vrea să interzică importurile de cărbune din Rusia, prima sancţiune europeană de acest tip asupra surselor de energie

carbune Sursă foto: Unsplash

Guvernul polonez a anunţat marţi un proiect de lege care cuprinde în special interzicerea importurilor de cărbune din Rusia, prima sancţiune europeană de acest tip asupra surselor de energie, potrivit AFP, citat de Agerpres.

„Am inclus în acest proiect de lege dispoziţii care blochează importurile de cărbune provenite din Rusia la nivel naţional”, a declarat presei purtătorul de cuvânt al guvernului, Piotr Muller, adăugând că „nu putem continua să aşteptăm reacţia Uniunii Europene în acest sens”.

La începutul lunii martie, premierul Mateusz Morawiecki a anunţat că Polonia este pregătită să interzică importurile de cărbune din Rusia, dar că aşteaptă un acord de la Bruxelles pe acest subiect.

Proiectul de lege, care urmează să fie trimis parlamentului, vizează îngheţarea activelor unor companii şi persoane care susţin Rusia, a precizat purtătorul de cuvânt.

Polonia este în favoarea consolidării sancţiunilor împotriva Moscovei în urma invaziei din Ucraina, în special prin interzicerea importurilor de carburant. Începând cu anul viitor, Polonia intenţionează să renunţe complet la livrările de gaz din Rusia şi, pe termen lung, la cele de petrol.

Conform estimărilor, Polonia importă în prezent între 9 şi 10 milioane de tone de cărbune din Rusia pe an, adică o cincime din totalul importurilor europene. Numai companii private poloneze importă în prezent cărbune din Rusia, a adăugat Piotr Muller.

Sursă foto: Unsplash

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *